Høgmo hardt presset

Trenger en 2016-cocktail for å overleve kvelden i Praha

2016 har vist seg å være året alt kan skje. Mot Tsjekkia er det bare en blanding av Leicester, Brexit og Trump som kan redde prosjektet til Per-Mathias Høgmo.

HARDT PRESSET: Per-Mathias Høgmo står foran kampen som garantert vil avgjøre hans skjebne som landslagstrener. Han trenger det 2016 er blitt kjent for - en stor overraskelse - for å lede det norske fotballandslaget inn i 2017.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HARDT PRESSET: Per-Mathias Høgmo står foran kampen som garantert vil avgjøre hans skjebne som landslagstrener. Han trenger det 2016 er blitt kjent for - en stor overraskelse - for å lede det norske fotballandslaget inn i 2017.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

PRAHA (Dagbladet): 34 kamper og 38 måneder inn i regjeringstida som Norges landslagstrener står Per-Mathias Høgmo der Leicester FC sto da Premier League virkelig spisset seg til på vårparten, der britenes EU-motstandere sto ved folkeavstemningen som skulle definere nasjonens framtid 23. juni og der alle Trump-tilhengere av sto før de gikk til valgurnene for et par dager siden.

Han trenger et mirakel.

Han trenger et resultat du må være på innsida for å kunne tro på.

PER-MATHIAS HØGMO vet det. Han vet hva Tsjekkia-Norge handler om ut over de tre poengene alle kvalifiseringskamper bærer med seg til avspark. Han må vinne. Selv uavgjort er som tap å regne i kveld. For hvis kamp 35 ikke ender med seier nummer elleve, men rekka som alle trenere måles på går fra 10-7-17 til 10-8-17 eller 10-7-18 (seier, uavgjort tap) og målforskjellen 32–47 ikke bedres, da er det kjørt.

Selv NFF med Drillo-fobier etter det forrige trenerskiftet på Ullevaal Stadion – som på toppen av presidentens følelsesbaserte forsnakkelse etter tapet i Baku ba trenerkomiteen om hjelp til å utarbeide et metodisk støttehjul til den varslede evalueringen av Høgmo – er nødt til å komme til den konklusjonen.

NORGES FOTBALLFORBUNDS AMBISJONER er tydelige og handler om en 25. plass på FIFA-rankingen og regelmessig deltakelse i EM og VM. Sist jeg gjorde disse målsettingene til et poeng var etter 0–1 for Hviterussland i slutten av august da vi var nummer 50 og fallende på en ikke oppdatert liste. Nå er vi på 81. plass bak Færøyene og en karibisk øy de fleste forbinder med en appelsinlikør (Curacao). Og i det bildet, som det kongelige norske fotballfolk leser og gremmer seg over, et bilde som allerede gjenspeiler seg på forbundets bunnlinje fordi Norge A er 3,9 millioner kroner i rødt på publikumsinntekter i 2016, spiller det ingen rolle at fotball er ferskvare slik Høgmo uttrykker det.

Om ikke holdbarhetsdatoen går ut over kampens 90 minutter vil produktet oppfattes som råttent uansett.

DET ER INGEN enkel oppga å levere forventede resultater med et fotballag av Norges format. Vi er ganske tynt forspent. Det er vondt å si det, men sånn er det. Og derfor er ikke resultatene bare Høgmos skyld. Men de er hans ansvar.

DERFOR HANDLER IKKE dette om fordeling av skyld. Men om å ta ansvar. Høgmo tar sitt når han som alltid jobber grundig og maner til tro og optimisme. Det skal han ha nemlig ha, presset som han er lar han det ikke skinne igjennom. NFF må ta sitt om det ikke går veien. For når alt kommer til alt er fotball på dette nivået, og spesielt der Norge er nå, veldig enkelt.

Du må være blind for ikke å se det.

SKULLE NORGE MOT formodning presse fram en cocktail av Leicester, Brexit og The Donald her i Praha er det bare å blunke nok ganger, svelge unna det utrolige og gratulere med dagen. Da lever PMH i beste velgående som norsk landslagssjef til alt håp er ute. Men jeg har vanskelig for å se det komme.

10-7-17 og 32–47 er grunnen til det.