<strong>TILBAKE:</strong> Åge Hareide er tilbake som sjef på Lerkendal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TILBAKE: Åge Hareide er tilbake som sjef på Lerkendal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Europa League-kvalik

- Trenger en gærning

Rosenborg-veteran Vidar Riseth (48) mener laget trenger tre-fire nye spillere. En av dem bør være av den gærne sorten.

Publisert
Sist oppdatert
  • Ventspils - Rosenborg, klokka 14.15

Åge Hareide (66) og Rosenborg fløy inn til Latvia og Baltikum onsdag kveld. Klokka 14.15 i dag er Ventspils motstander i andre runde av kvalifiseringen til Europa League.

Nå begynner det å bli lenge siden Rosenborg hadde suksess på den internasjonale scenen. Sist laget var i gruppespillet i Champions League var i 2007.

Laget har kvalifisert seg til Europa League-gruppespillet fire ganger siden 2015, men ikke vunnet noen av de 16 siste kampene i gruppespillet.

Heller ikke i år virker det som om spillerne er pyntet til europeisk fest. Hareide har nettopp overtatt laget. Likevel: I 3-3-kampen mot Strømsgodset i helga var det lite som minnet om god, gammel Rosenborg-klasse.

- Det er ikke sånn at Åge bare kommer inn og snur det. Så enkelt er det ikke, sier Vidar Riseth til Dagbladet. Han var i klubben i to perioder, sist gang fra 2003 til 2007.

<strong>RBK-HJERTE:</strong> Vidar Riseth. Foto: NTB scanpix
RBK-HJERTE: Vidar Riseth. Foto: NTB scanpix Vis mer
<strong>TRETTEN ÅR SIDEN:</strong> Vidar Riseth (t.h.) og Yssouf Koné jubler etter at førstnevnte scoret 2-0-målet i Champions League-kampen mellom Rosenborg og Valencia. Datoen var 24. oktober 2007. Foto: Thomas R. Skaug / NTB scanpix
TRETTEN ÅR SIDEN: Vidar Riseth (t.h.) og Yssouf Koné jubler etter at førstnevnte scoret 2-0-målet i Champions League-kampen mellom Rosenborg og Valencia. Datoen var 24. oktober 2007. Foto: Thomas R. Skaug / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror alle ser at laget trenger forsterkninger. Etter min mening må de ha en ny spiller i hvert ledd, til sammen tre-fire stykker. Dette er spillere som kommer inn og er prikken over i-en. Ikke minst trenger Rosenborg en gærning. En som går inn og krever mye av de andre spillerne. Han må dirigere og være sjef.

Riseth viser til Martin Andresen og Kjetil Rekdal «på sitt verste». Dette var spillere som pisket seg selv og andre rundt - og sørget for at treninger og kamper aldri ble «kaffeslabberas».

- Ikke misforstå, sier Riseth.

- Rosenborg har mange unge talenter. Jeg vil spesielt trekke fram Edvard Tagseth, som kommer til å bli god. Men de trenger etablerte spillere som går inn og er «feinschmeckere» og tar ansvar.

<strong>SJEF:</strong> Vidar Riseth (t.h.) mener alle lag trenger en Kjetil Rekdal-type som forlanger mye av seg selv og medspillerne. Her etter 2-1-seieren over Brasil i 1998. Foto: NTB scanpix
SJEF: Vidar Riseth (t.h.) mener alle lag trenger en Kjetil Rekdal-type som forlanger mye av seg selv og medspillerne. Her etter 2-1-seieren over Brasil i 1998. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han er ikke i tvil om at Hareide ser det samme.

- Jeg er ganske sikker på at han har bra kontroll med å bygge laget. Da han ble tilbudt jobben, fikk han garantert lovnader om midler til å kjøpe spillere. Han ville neppe tatt jobben hvis ikke. Flere kommer til å gå ut døra på Lerkendal og vil bli erstattet av etablerte spillere.

Riseth føler seg trygg på at Bodø/Glimt vinner Eliteserien. For Rosenborg handler det om å bygge laget til neste sesong. Hvilke spillere viser at de vil være med? Og hvem bør finne seg en annen arbeidsgiver?

- Hva tenker du om en spiller som Torgeir Børven som kom inn denne sesongen?

- Han kom fra Odd, en mindre klubb med trygge omgivelser. Der fikk han spille på styrkene sine. I Rosenborg har han vært litt for mye møtende spiss, slik Gøran Sørloth var i sin tid. Han kommer best til sin rett når laget kjører hurtige kontringer, overganger på sida og når han får ballen foran mål. Da er han god.

Riseth peker på nettverket Hareide har opparbeidet seg i Danmark og Sverige. Nettopp dette vil han sannsynligvis bruke for hva det er verdt, slik at Ivar Koteng og resten av styret åpner pengesekken.

HYLLES: Åge Hareide har tatt fatt på jobben med å bringe Rosenborg tilbake til toppen av Eliteserien. Reporter/video: Sindre Lie / Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror de henter svenske og danske spillere, sier Riseth.

- Tenker du at rekrutteringen av spillere har vært for dårlig de siste åra?

- Det har vært mye skifte av trenere, så det har ikke vært optimalt. Alle vil ha sine spillere. Det har også vært hentet mange gode spillere. Men jeg ser ingen som er prikken over i-en, med tanke på å ta laget ut i Europa.

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson er også klar på at Rosenborg må forsterke laget.

- De er rett og slett for temposvake til å holde et godt europeisk nivå. Jeg er sikker på at de er lenger unna enn de ønsker selv. De må ha nye spillere i alle lagdeler, mener Jonsson.

Etter 3-3 mot Strømsgodset var Hareide klar på at laget leverte blandet drops.

- Vi må ta med oss moralen i at vi kommer tilbake fra 1-3, sa han til Eurosport.

Hans andre kamp som Rosenborg-trener i periode nummer to blir altså i Latvia. Det spilles ikke returoppgjør i Trondheim. Vinneren går videre til tredje kvalifiseringsrunde.

FAKTA

Europa League-kvalik, 2. runde, torsdag:

  • Ventspils – Rosenborg, kl. 14.15.
  • Bodø/Glimt – Zalgiris, kl. 18.00.
  • Viking – Abderdeen, kl. 20.30.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer