SJEF I FORSVAR: Vadim Demidov og Stabæk møter Sandefjord til bunnoppgjør lørdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
SJEF I FORSVAR: Vadim Demidov og Stabæk møter Sandefjord til bunnoppgjør lørdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BildbyrånVis mer

Vadim Demidov mener det er for snilt:

- Trenger flere gale unggutter i Eliteserien

Vadim Demidov (31) etterlyser flere «gale unggutter» i Eliteserien. Midtstopperen mener Daniel Nannskog og Steffen Iversen var «forferdelige tryner» å møte. Hans egen fotballkarriere har gått fra store høyder til dype daler.

  • Stabæk - Sandefjord, lørdag kl. 18

NADDERUD (Dagbladet): I mars skrev Vadim Demidov under på en toårskontrakt med Stabæk. Dermed ser han ut til å ende toppkarrieren på Nadderud etter å ha vært i Spania, Tyskland, Russland og USA.

Og det er litt av en karriere han kan se tilbake på. Han kom inn som en høy og mørk kjekkas i Rosenborg i 2008. Så gikk turen til Real Sociedad og dueller med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo i spansk fotball. I Anzji hadde han en trener av «Sovjet-skolen». Og i Minnesota United ble han frosset ut.

- Alt jeg har vært gjennom har vært ganske tøft for en fotballspiller, egentlig. Men jeg har aldri tatt fotball så tungt. Jeg har alltid hatt vanvittig støtte hjemmefra. Så fort jeg kommer inn døra - både etter kamp og trening - legger jeg fra meg jobben, forteller Demidov.

For snilt

Vi møter ham etter trening på Nadderud. Stabæk ligger som nummer tre fra bunn. Sandefjord er sist. Lørdag møtes lagene.

TRIVES: Vadim Demidov liker seg godt på Nadderud. Foto: Tore Ulrik Bratland
TRIVES: Vadim Demidov liker seg godt på Nadderud. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Demidov er blitt herdet ute i verden. Og han ser en klar forskjell på da han selv kom opp - og i dag:

- Vi trenger flere gale unggutter i Eliteserien. Det er blitt for snilt. Du har duellene med Frode Kippe og Azar Karadas. Men hvor er ungguttene som kommer etter og er et helvete å møte? Jeg savner dem, sier han.

- Det var mye verre før. Du hadde for eksempel Daniel Nannskog og Steffen Iversen. Forferdelige tryner og spillere å møte. Men det var i tillegg bra mennesker. Nå er det ganske anonymt. Du skulle ønske det var flere kødder. Det nærmeste du kommer er Marcus Pedersen. Det er trykk, han er god - og han har glimt i øyet. Det var flere slike spillere før.

Drømmedame

Demidov ser selv fryktinngytende ut med tatoveringer. I virkeligheten er han en blid og trivelig 31-åring som har kapret sin drømmedame: Tidligere hekkeløper Christina Vukicevic (31).

Kjærligheten oppsto da han var på visning i naboleiligheten til Christina i Oslo.

- Jeg møtte henne i gangen. På den tida bodde jeg i Spania. Vi visste hvem hverandre var. Da var det egentlig gjort.

- Du skjønte at hun skulle bli kona di?

- Jeg skjønte det ganske tidlig. Vi er fortsatt gift, har barn og livet er bra.

Sånn har det ikke alltid vært i karrieren. Demidov hadde det stort sett fint i Rosenborg og i Spania, der han spilte for Real Sociedad og Celta Vigo. I sistnevnte klubb var han på utlån fra Eintracht Frankfurt. To trenerbytter gjorde situasjonen vanskelig. Han ble også enig med Frankfurt om å avslutte kontrakten. I 2013 sendte dette ham til Anzji i Russland.

Kjempetilbud

- Jeg hadde ikke så mange valg, og fikk et vanvittig bra tilbud. Det ville vært dumt å takke nei. Men jeg kom til en klubb i kaos, forteller han.

FLAGGET PÅ BRYSTET: Vadim Demidov har 16 landskamper for Norge. Foto: NTB scanpix
FLAGGET PÅ BRYSTET: Vadim Demidov har 16 landskamper for Norge. Foto: NTB scanpix Vis mer

Spillerne bodde i Moskva, men ble fløyet til Dagestan for å spille hjemmekamper.

- Vi hadde en trener (Gadzhi Gadzhiyev) som ikke akkurat var verdens beste menneske. Vi visste aldri hva som skulle skje fra dag til dag. Plutselig kunne vi få beskjed om å dra på den andre sida av Moskva fordi det var en bedre bane å trene på der. Du måtte stå opp klokka 07.00 for å trene klokka 10.00. Da du kom fram, kunne treninga bli utsatt til klokka 16.00.

- Andre overraskelser?

- Klubben hadde eget fly. Plutselig kunne vi få beskjed om å dra til Tyrkia fordi det var bedre baneforhold der. Da måtte du ringe kona og si at du ikke kom hjem i dag heller. Treneren tok ikke hensyn til mennesker. Det taklet jeg ikke. Det ble bare tyngre og tyngre å være der.

Kaos

Ferden gikk videre til Brann, før han i 2017 valgte nyetablerte Minnesota United i USA.

- Klubben var på vei til å bygge seg opp. Vi spilte på kunstgress og måtte skifte i gangene. Vi var en gjeng som kom sammen og skulle spille fotball. Sportsdirektøren hentet spillere fra Skandinavia, mens treneren så mot Latin-Amerika. Det var egentlig bare kaos.

Demidov var blant spillerne som etter hvert ikke ble satset på. Til slutt fikk han ikke trene med laget.

- De prøvde å gjøre det tyngst mulig for meg. Det endte med at vi ble enige om sluttpakke, forteller han.

Midtstopperen trives nå godt i Stabæk. Henning Berg har kommet inn som trener. Resten av sesongen handler om å redde plassen.

- Det blir slagsmål, sier han om kampen mot Sandefjord.

- For dem er det vinn eller forsvinn. For oss handler det om å skaffe oss et pusterom.