Trenger sultne spisser

Norges tre på topp mot Latvia har minst to ting felles: De sliter benken på klubblaget, og de scoret ikke onsdag kveld. Den kombinasjonen kvernet rundt i hodet til Nils Johan Semb i hele går.

- Utvalget av gode spisser med fast plass på klubblaget er ikke bra nok, innrømmer landslagssjefen. Nå skal han på leiting etter flere.

For et par sesonger siden var den norske spiss-framtida lyserød. Ole Gunnar Solskjær var måltyv i Manchester United, og Tore André Flo var på vei mot det helt store i Chelsea.

  • Men Nils Johan Semb har arvet en helt annen hverdag.

Etter femten målsjanser, én scoring og sjokk-nederlag i EM-åpningen er det gamle spørsmålet mer aktuell enn noen gang: Skal landslagssjefen velge de som er best på papiret, eller skal han velge de som spiller toppfotball hver uke?

De tre som startet på topp mot Latvia - Flo, Solskjær og Frank Strandli - gjør ikke det siste.

Og Nils Johan Semb ser ikke bort fra at det ineffektive angrepsspillet Norge viste onsdag kveld, har en sammenheng med angripernes hverdag som reserver.

- Det er i alle fall en uheldig situasjon at så mange sitter på benken i klubblaget, sier Semb.

Ser Frigård

Spørsmålet er bare hvem han skal dytte inn i steden.

- Utvalget av spisser som spiller fast på klubblaget burde vært bedre, innrømmer han etter Latvia-nedturen.

Men de som finnes, skal han kikke nøye på den neste måneden. Nils Johan Semb skal se mange fotballkamper fram mot oppgjøret i Slovenia 10. oktober - fortrinnsvis i Norge, England og Østerrike.

Det betyr for eksempel at en «glemt» mann som Geir Frigård i LASK Linz får muligheten til å vise seg fram - slik han ber om overfor Dagbladet.

- Ettersom jeg skal se Vidar Riseth, er det også naturlig å kikke på Geir, sier landslagssjefen.

Ikke entydig svar

Men problemet med landslagsplass og reservebenk er ikke bare enkelt dagen derpå. For Latvia-kampen avslørte tribuneslitere som splite opp mot sitt beste (les: Stig Inge Bjørnebye) og faste folk som leverte en slett innsats - for eksempel Petter Rudi.

<B>UT PÅ TUR:</B> Landslagssjef Nils Johan Semb må på rundreise i Europa for å finne målfarlige spisser.