Trent i senk

Syklisten Gunn-Rita Dahle (28) hadde bare gode erfaringer med høydehus - inntil Olympiatoppen kom på banen.

Over tre uker i januar i fjor fulgte Rogalands-jenta et krevende treningsprogram - satt opp av Olympiatoppen - i høydekammeret hjemme i sin egen kjeller.

Forsøket førte til at Gunn-Rita fikk store problemer med muskulaturen og mistet hele OL-sesongen.

Året før - i 1999-sesongen - hadde terrengsyklisten sin beste sesong noensinne, og var bare fem poeng fra å vinne verdenscupen sammenlagt etter å ha vært på pallen i alle ritt.

Foran den sesongen ladet hun opp i høydehus hjemme hos en av de to som er importører av høydehus til Norge i dag - Odd Arne Langset fra Romsdal.

Forskjellen var at da brukte hun høydehuset bare til å sove i.

- Kjempetabbe

Langset mener Olympiatoppen gjorde en gedigen tabbe som ba Dahle følge et tøft treningsprogram i høydehus, uten engang å være skikkelig akklimatisert først.

- Noe av det aller viktigste å huske på når man er i et høydehus, er at all trening er forbudt inntil man er skikkelig akklimatisert. Først da kan man begynne å trene, men bare i lette gir. Jeg kunne sagt på forhånd at det forsøket ville slå feil, sier Odd Arne Langset til Dagbladet.

Klandrer ingen

Gunn-Rita Dahle bekrefter at treningsprogrammet var satt opp av Olympiatoppen - men klandrer ingen for at opplegget slo feil.

- I ettertid er det enkelt å si at jeg burde vært mer kritisk til opplegget, men det er lett å være etterpåklok. Til sjuende og sist er det utøveren som tar den endelige avgjørelsen, sier Gunn-Rita Dahle - som kommer til å bruke høydekammeret hun har fått av Olympiatoppen også foran VM i Vail i USA på 2500 meters høyde i september.

- Men jeg kommer aldri mer til å trene i et høydehus. Jeg skal bare bruke det til å akklimatisere meg foran avreise til høydeopphold.

- Lærer hele tida

Mannen som satte opp det feilslåtte programmet Gunn-Rita fulgte var Ole Holt Olsen i Olympiatoppen.

Han tar også selvkritikk på at det ødela OL-sesongen for et av våre sterkeste medaljehåp i Sydney.

- I høydetrening er det store individuelle forskjeller og veldig små marginer. Man lærer nye ting hele tida, sier Ole Holt Olsen.

ALT GIKK SKEIS: Hun var et av våre største OL-håp ett år før Sydney-OL. Feil treningsmetoder gjorde at Gunn-Rita Dahle ble satt på sidelinja i ett år. Nå trener terrengsyklisten for fullt med VM i Vail i USA i september som mål.