Trent og dopet i USA. Klar for Russland i OL

Velkommen til den skitne toppidretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DOPINGDØMTE Yulia Efimova er ung, vakker og Russlands desidert beste svømmer. Alt dette har gjort henne til en av frontfigurene i den russiske kampanjen for å få flest mulige av idrettsutøverne sine på plass i OL i siste liten.

Når Yulia starter i forsøket på 100 meter brystsvømming i kveld, er dette derfor nok en prestisjeseier for russisk sport i den pågående kampen om hvordan beskytte internasjonal idrett mot svindel.

Samtidig er det en seier til ettertanke. For denne svømmestjernen er trent og dopet i USA.

SOM verdens ledende svømmenasjon tiltrekker USA seg naturlig de beste utøverne. Yulia dro dit allerede i 2011, bare 19 år gammel og ble en del av elitesatsingen til Trojan Swim Club ved University of South California i Los Angeles.

Og her skal du ikke la deg lure av navnet; svømmeklubben Trojan med sin faglig anerkjente trener Dave Salo har hatt dopere som elever både før og etter russiske Yulia kom på besøk. I forbindelse med OL 2008 måtte Jessica Hardy trekke seg fra den amerikanske troppen etter å ha avlagt positiv test, og i går ble Yulia klargjort for Rio-start sammen med to russiske medstudenter fra Trojan med tvilsom dop-CV.

LIKEVEL er Yulia Efimova neppe en del av det statsorganiserte russiske svindelopplegget rundt doplaboratoriet i Moskva som startet omtrent samtidig. McLaren-rapportenavslørte at dette opplegget fram til 2015 minst beskyttet 18 russiske toppsvømmere fra å bli avslørt, men de russiske sportsmyndighetene klarte ikke å passe på Yulia:

  • Høsten 2013 gikk hun ifølge sin egen forklaring inn i en amerikansk helsekostbutikk og kjøpte seg et kosttilskudd som inneholdt det forbudte steroidet DHEA.

Da stoffet ble avslørt, skyldte hun på manglende forståelse av engelsk. Hun hadde ikke klart å lese varedeklarasjonen og kjente forøvrig ikke til at DHEA var forbudt.

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) godtok forklaringen, og senket standardutestengelsen fra to år til 16 måneder.

DERMED var Yulia klar igjen sist vår, og rakk å bli verdensmester hjemme i Russland, før hun røk på sin andre dopsuspensjon i mars i år. Da ble det kjent at hun var blant de mange russiske stjernene som bruke meldonium.

Etter regelboka betydde det dopdom nummer to og utestengelse for livstid, men regler i dopingkampen skrives som kjent underveis. I mai hevet FINA suspensjonen av henne, og et par uker før OL-start henla de hele saken:

  • Yulia Efimova mente hun hadde tatt sin meldonium før forbudet trådte i kraft 1.januar i år, og derfor falt innenfor det sikkerhetsnettet som ble satt opp i påvente av at verdens antidopingbyrå (WADA) fikk testet hvor fort stoffet egentlig forsvinner fra kroppen.

Den internasjonale svømmeledelsen mente det samme, men ikke rivalen , den regjerende olympiamesteren Ruth Meilutyte fra Litauen:

- Gratulerer FINA, dere mistet akkurat tilliten blant tusenvis av svømmere og fans, tvitret Ruth direkte etter denne beslutningen.

Da trodde hun ennå at de to ikke skulle møtes i Rio-bassenget.

skjer det likevel etter at idrettens voldgiftsdomstol (CAS) fredag erklærte den nye olympiske regelen om å utestenge russiske dopingdømte for ugyldig. CAS bestemte ikke at Yulias dermed fikk lov til å være med i OL, men sendte saken tilbake til FINA. Da ordnet det seg for russerne, på samme behendige vis som særforbund etter særforbund har fikset OL-start for Putins beste idrettskvinner -og menn.

Selv Yulias to medstudenter fra den amerikanske svømmeklubben Trojan, Vladimir Morozov og Nikita Lobintsev, ble klar rett etter, til tross for at de begge etter sigende er nevnt i den avslørende rapporten til McLaren. Opprinnelig hadde den internasjonale olympiske komite (IOC) krevd at alle som var navngitt i denne raporten skulle holdes utenfor, men det har tilsynelatende ikke skjedd.

For alt er nok ikke slik det ser ut som i den olympiske toppidretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer