Trente hester svart

I gårsdagens nummer av Trav og Galopp-Nytt forteller bladet at travtrener Tor Olaf Halle er dømt til 30 dagers fengsel for brudd på regnskapsloven.

Halle innrømmer å ha trent hester svart, samtidig som han reagerer på måten Trav og Galopp-Nytt blåser saken opp på.

Til Dagbladet forteller den 44 år gamle travtreneren dessuten at redaktøren av bladet, Truls G. Pedersen, hadde andel i en hest han trente svart høsten for to år siden: Pointman.

-  Pengene ble sendt fra en hovslager i Drammen til meg. Det var aldri snakk om kvitteringer. Jeg hadde Pointman i cirka fire måneder høsten 2003. Andelslaget var klar over at jeg trente hesten svart, sier Tor Olaf Halle til Dagbladet.

-  Hevnaksjon

Redaktør Truls G. Pedersen mener Halles uttalelse er en hevnaksjon fordi Trav og Galopp-Nytt har skrevet om virksomheten hans, og fengselsstraffen.

-  Betalingen til Halle var det andelslagets ansvarshavende som sto for. Med sju prosents eierandel i en hest har du lite å si. Jeg hadde ingen anelse om at Pointman ble trent svart. Hadde jeg vært ansvarlig for oppgjøret, ville jeg selvsagt forvisset meg om at det var betalt moms, sier Truls G. Pedersen til Dagbladet.

I Larvik tingrett erkjente Halle skyld, samtidig som han bestemte seg for å anke straffeutmålingen.

-  Det betyr at jeg ikke har mottatt noen dom. I og med at dommen er anket, er den heller ikke rettskraftig. Jeg synes Trav og Galopp-Nytt har blåst saken for stort opp. Truls G. Pedersen kan godt få igjen litt, sier Tor Olaf Halle.

-  Til å leve med

Selv synes ikke redaktøren at det svarte oppgjøret i forbindelse med Pointman er pinlig på noen måte.

-  Sju prosents eierandel i en hest det ikke er betalt moms for treningen av, kan jeg leve med. Og jeg synes ikke noe av det vi har gjort, er flaut. Som kunder hos en travtrener må man forvente at det regnskapsmessige er i orden. Halle er ansvarlig for innberetning av moms, ikke kunden. Selv gikk jeg ut fra at andelslagets ansvarlige betalte moms, sier Truls G. Pedersen.

Gråmarked

I stedet for å skrive om forholdet mellom Halle og Trav og Galopp-Nytt mener han fokus bør rettes mot myndighetene, som forhindrer hesteeierne fra å trekke fra momsen noe sted.

-  Hesteeierne får verken danne selskap eller trekke fra momsen. Dette danner et gråmarked som det bør gjøres noe med, sier Truls G. Pedersen.

Tor Olaf Halle har drevet med hester i hele sitt liv.

-  Jeg begynte lovlig med egne og familiens hester. Flest hadde jeg ved årsskiftet 2003/2004, da 10- 12 travere ble trent svart. Deretter ble det startet et nytt AS. Nå er alt så ryddig og fint som det kan være, sier Tor Olaf Halle.

Fire Derby-kandidater

I dag har han 37-38 hester på stallen, og fem personer ansatt. Seirene triller inn.

-  Bare på de tre siste ukene har jeg vunnet 14 løp. I går starterklærte jeg fire hester til kvalifiseringen til Norsk Travderby: My Favourite Crown, US Francesca, Always Brazz og Quick Sugar, sier travtrener Tor Olaf Halle.

INNRØMMER SVART ARBEID: Tor Olaf Halle (44) innrømmer å ha trent hester svart, men reagerer på måten bladet Trav og Galopp-Nytt blåser saken opp på i siste nummer. Her med hesten My Favourite Crown på Stall Halle.