KLAGER PÅ VANNET: Undersøkelser fra tidligere i sommer viste at vannet der OL-utøverne i roing skal konkurrere neste sommer er forurenset. Under junior-VM nylig ble tretten amerikanske roere syke. Foto: AFP PHOTO / TASSO MARCELO
KLAGER PÅ VANNET: Undersøkelser fra tidligere i sommer viste at vannet der OL-utøverne i roing skal konkurrere neste sommer er forurenset. Under junior-VM nylig ble tretten amerikanske roere syke. Foto: AFP PHOTO / TASSO MARCELOVis mer

Tretten roere syke etter å ha testet OL-bane

Kloakk og skittent vann.

(Dagbladet): Tretten av totalt 40 amerikanske roere ble syke under junior-VM i Brasil nylig. Mesterskapet avholdes i samme område som Rio-OL neste sommer.

Nå får det beryktede sjøvannet skylda, ifølge Associated Press.

KLOAKK: Dette bildet viser noe av kloakken som slippes rett ut i innsjøen Rodrigo de Freitas. Foto: AP Photo/Felipe Dana
KLOAKK: Dette bildet viser noe av kloakken som slippes rett ut i innsjøen Rodrigo de Freitas. Foto: AP Photo/Felipe Dana Vis mer

- Vi er ikke hundre prosent sikret på hva som forårsaket dette, men jeg mener det er vannet, sier doktor Kathryn Ackerman, som jobber for det amerikanske laget.

Tidligere i sommer kom det nemlig en oppsiktsvekkende rapporter. En undersøkelse gjennomført av AP viste at det kan bli krevende og rent helsefarlig å være olympisk utøver i Rio de Janeiro neste sommer.

KRITISK: Tidliger OL-vinner og USA-leder Susan Francia (t.v.). Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Tidliger OL-vinner og USA-leder Susan Francia (t.v.). Foto: NTB Scanpix Vis mer

I innsjøen Rodrigo de Freitas skal det blant annet konkurreres i roing og kano - og vannet er svært forurenset.

Kloakk Undersøkelsen viste at det florerer av virus og bakterier fra menneskelig avføring og annen kloakk i vannet der ro-konkurransen finner sted. I enkelte av testene var forurensingen av vannet hele 1,7 millioner ganger høyere enn det som blir sett på som «farlig» ved et vanlig strandområde.

Under junior-VM i samme område ble tretten utøvere og fire i støtteapparatet til USA syke.

NORSK OL-HÅP:  Olaf Tufte. Foto:  Erik Berglund / Dagbladet
NORSK OL-HÅP: Olaf Tufte. Foto: Erik Berglund / Dagbladet Vis mer

- Vi vet foreløpig ikke om det er vannflasker eller hygieniske forhold som har ført til at noen av utøverne er blitt syke, sier doktor Ackerman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagleder og tidligere OL-vinner Susan Francia forteller:

13 SYKE: Flere på det amerikanske landslaget i junior-VM måtte legge inn årene. Foto: AFP PHOTO / TASSO MARCELO
13 SYKE: Flere på det amerikanske landslaget i junior-VM måtte legge inn årene. Foto: AFP PHOTO / TASSO MARCELO Vis mer

- Dette ser virkelig ikke normalt ut, forteller Francia til AP.

USAs lagledelse forteller at de har forsøkt å unngå å få sjøvannet i ansiktet.

Tufte kritisk Norges OL-håp Olaf Tufte fortalte til Dagbladet før sommeren at han er skeptisk.

- Jeg håper jeg ikke taper OL-finalen fordi jeg får død og råtten fisk på åra. Men det er klart man er bekymret fra et helseperspektiv også. Vi kommer til å tilbringe en del timer utpå det vannet, og vi får masse vann i både munnen og på hendene. Da hadde det vært fint om vannet ikke var helsefarlig, sa Olaf Tufte til Dagbladet.

- Dette ser ikke bra ut i det hele tatt, la Tufte til.

Både styresmaktene i Brasil og IOC har garantert for at arenaene skal være klare til lekene blåses i gang neste sommer, men det virker som om de har et betydelig rensearbeid foran seg.

- Aldri tillatt Ifølge AP henger det en eim av kloakk over store deler av byen, og flere strender er så og si folketomme fordi vannet i praksis er det samme som forsvinner ned i toaletter, sluk og avløp i millionbyen.

- Det er alt vannet fra toaletter, dusjer og alt innbyggerne skyller ned i vasken som dukker opp på strendene. Dette ville aldri vært tillatt dersom det hadde skjedd i USA, sier marinebiolog John Griffith AP.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

De olympiske sommerlekene neste sommer vil trekke mer enn 10 000 atleter fra 205 nasjoner til den brasilianske storbyen. Nesten 1400 av dem kommer til å seile, svømme, padle eller ro.