Idrettspresidenten slår alarm om spiseforstyrrelser i idretten

Triatlet om kroppspresset: - Telte ribbein

Triatlet Henriette Mero (28) er kritisk til NIFs helseregler. Selv slet hun med spiseforstyrrelser i seks år. Idrettspresident Berit Kjøll har slått alarm og ber om mer penger for å bekjempe problemet.

EKSTREMT KROPPSPRESS: Henriette Mero slet med spiseforstyrrelser i en årrekke. På et tidspunkt telte hun ribbein for å sjekke at hun var tynn nok. Foto: Privat
EKSTREMT KROPPSPRESS: Henriette Mero slet med spiseforstyrrelser i en årrekke. På et tidspunkt telte hun ribbein for å sjekke at hun var tynn nok. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg følte mer på kroppspresset i langrenn enn hva jeg gjorde da jeg danset ballett, sier triatlet Henriette Mero når hun skal beskrive kroppspresset i langrenn.

Bærumsjenta danset ballett i 11 år før hun startet på studiespesialisering med toppidrett ved Nadderud videregående skole i Bærum. Dermed ble 16-åringen del av et aktivt langrenn- og løps miljø.

Det var også da spiseforstyrrelsen begynte å utvikle seg.

Presset på å trene mye og spise sunt førte til en vanskelig vei nedover med både ortoreksi og anoreksi.

- Hvor mange ribbein kan jeg telle i dag? Det var liksom et tegn på at jeg var tynn nok, sier hun.

Mero var ikke alene om å slite.

- Jeg følte folk rundt meg var misunnelige fordi jeg hadde en spiseforstyrrelse. Det var mye drittslenging og misunnelse, sier hun.

Helseattest som kamuflering

For å bekjempe spiseforstyrrelser i idretten har Sunn Idrett laget retningslinjer for når man skal stoppe norske idrettsutøvere fra å konkurrere internasjonalt for Norge.

Innfrir du ikke kravene i helseattesten får du «rødt lys», altså startnekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer