Tribunefeber

Uten supportere og ivrige tilhengere overlever ikke Tippeliga-klubbene. Dagbladet har vurdert samtlige supporterklubber og også innhentet spillernes vurderinger av egne tilhengere.

Vår tabell er satt opp ut ifra ulike kriterier. Deriblant: sanger, medlemsmasse, nyheter, nettsider og supportersanger. Vi har også innhentet spillernes meninger.

Synger laget til gull?

Som nummer en velger vi å sette

Brann Supporter Team . Bergenserne har sunget om nytt seriegull helt siden triumfen i 1963. Kanskje klarer supporterne å heve laget et hakk fra sølvplassen i fjorårets sesong? Supporterklubben er, hvis vi ser bort ifra Vålerengas store klan, Norges beste supporterklubb.

Kanari-fansen er en god nummer to på vår oversikt. Lillestrøm-supporterne skaper stemning og trøkk så det holder i massevis på Åråsen.

VikingHordene er blitt mer profesjonelle og sangene likeså. Og at supporterne trenges i Stavanger, er hevet over enhver tvil. Publikum i oljebyen er landets beste i medgang, men også et av landets verste i motgang.

Godset-unionen har hatt et hvileår i fra Tippeligaen og er veldig gira på gjensynet med den øverste norske eliten.

- Mobb motstanderne

Odd'rane fikk en skikkelig opptur med cupfinaleseieren i fjor. Odd-strateg Erik Pedersen kommer imidlertid med følgende melding:- Dere må mobbe motstanderne mer!

Havørnan er det nye navnet på Glimts supportere. Det er kreativt og det skal bli artig å se hvilke fugler som gir mest lyd fra seg i år. Blir det kråkene i Moss, kanarifuglene til LSK eller Havørnan i Bodø.

Supportertabellen

1. Brann Supporter Team (Brann)
2. Kanari-fansen (LSK)
3. VikingHordene (Viking)
4. Godset-unionen (Strømsgodset)
5. Odd'rane (Odd Grenland)
6. Havørnan (Bodø Glimt)
7. Tornekrattet (Molde)
8. Kjernen(Rosenborg)
9. Isberget (Tromsø)
10. Bærget det blaa (Stabæk)
11. Kråkevingen( Moss)
12. Bastionen (Lyn)
13. B-gjengen (Bryne)
14. Saftkokaradn (Sogndal)

«Ingen banke RBK»

Tornekrattet har vokst i takt med Moldes opptur på 90-tallet. De er få, men klarer å dra i gang stemning blant de litt kresne supporterne på Røkke-løkka.

RBK-kjernen har sunget på følgende strofe i flere år: «Ingen banke RBK, å hei, å hei, å hei og hå». For motstanderne er sangen en hodepine, men for trønderne er det gull. Supporterne må imidlertid heve seg for å være like gode som laget.

Isberget har som målsetning å bli mer seriøse og det trenges i Tromsø. I tillegg kommer supporterklubben til å sponse flere aldersbestemte lag. Det er en veldig positiv sak.

Bærget det blaa: er ikke bare klysete Bærums-gutter som holder med Stabæk. De kan også lage liv og røre, men det skader ikke med enda mer lyd.

Nye sanger på gang

Supporterne i Kråkevingen i Moss mener selv de har et vidt spekter av sanger og det er også planer om å gi ut en CD med nye sanger i løpet av sesongen. Vi venter spent på noen kreative sjeler.

Lyn-bastionen kommer langt nede på vår liste, men det betyr ikke nødvendigvis at klubben har dårlige supportere. De kan imidlertid bli flere og det må til hvis Lyn skal erobre Oslo-fotballen. De har kanskje litt å lære av Vålerengas klan.

B-gjengen er navnet på Brynes supportere og det geniale med supporterne er at ingen spillere i Bryne har nummer 13 på drakten i årets sesong. Nummeret er forbeholdt supporterne i B-gjengen.

Saftkokaradn skal slippe en ny supportersang i løpet av de neste ukene. Gutta fra Sogndal er plassert nederst på vår tabell rett og slett fordi klubben er nystartet. Vi gleder oss til å se at vi tar feil.

Her er supporterklubbene:

BRANN SUPPORTER TEAM (Brann)

Medlemstall: Cirka 3000

Nettadresse: www.bst.noErkefiende: Norges fotballforbund

Verste spiller: Ikke noen spesielle, men John Carew har vært hatet i Bergen.

Nyhet av året: Ingen nyheter av året.

Raymond Kvisvik om fansen: - Det er utrolig gøy å spille foran landets uten tvil beste fans. Til bortekamper stiller de ofte så mannsterke at også det føles som å spille på hjemmebane. Ekstra positivt er det også at de er mer opptatt av å synge om eget lag enn å synge dritt om motstanderlaget.

ODD'RANE (Odd Grenland)

Medlemstall: 511

Nettadresse: www.oddrane.no

Erkefiende: Klanen til Vålerenga

Verste spiller: Jerry Månsson i Moss

Nyhet av året: Har fått internettsiden sin skikkelig opp og gå. Ellers ingen store nyheter.

Erik Pedersen om fansen: - De er veldig flinke til å skape liv og støtte laget i både med- og motgang. Det er det viktigste. Om jeg skal peke på noe negativt, så må det være at de faktisk kunne mobbet motstanderne litt mer.

HAVØRNAN (Bodø/Glimt)

Medlemstall: Cirka 250

Nettadresse: www.glimtsupporter.no.

Erkefiende: Tromsø
Verste spiller:
Dommer Frode Kvam, som motstandernes 12. spiller.
Nyhet av året:
Har skiftet navn til Havørnan. Klubben satser også på et kampoppvarmingsprogram for juniorsupporterne. med bl.a. en ungdomsklubb med musikk og Nintendo.

Rohnny Westad om fansen: - Fint at supporterne endelig har fått et eget navn, så får vi håpe at Havørnan kommer like ofte på stadion som vi ser havørn over Bodø by. Med ny stadion på plass får supporterne også bedre rammebetingelser, og det håper jeg gir utslag i støyvolum.

TORNEKRATTET (Molde)

Medlemstall: Cirka 550
Nettadresse:
www.tornekrattet.com
Erkefiende:
Rosenborgs supportergruppe Kjernen
Verste spiller:
Ingen spesielle etter at Jahn Ivar «Mini» Jakobsen la opp.

Nyhet av året: Supporterklubben satser på å lage et skikkelig tifo-show rundt kampene. Det er under utvikling og strengt hemmelig, men det vil blant annet bli bannere ved spillerinngangen.

Bernt Hulsker om fansen: - Tornekrattet er en trofast gjeng med en fin og god kjerne. De er flinke til å bakke oss opp, men kunne absolutt vært flere.

KJERNEN (Rosenborg)

Medlemstall: Cirka 2000

Nettadresse: www.kjernen.com

Erkefiende: Molde

Verste spiller: Daniel Berg Hestad

Nyhet av året: Får en ny plassering når Nye Lerkendal står klar i høst. Ellers vil det bli arrangert en del charterturer med Rosenborg-laget i løpet av høsten. Problemet for supporterklubben er at det er altfor få som skaper skikkelig stemning.

Ørjan Berg om fansen: - De gir oss veldig god støtte. Mange følger oss også på bortekamper både i Norge og i Champions League. Personlig har jeg heller aldri opplevd at de noen gang har vendt seg mot laget. Men så har jo ikke RBK opplevd så veldig mye motgang heller.

ISBERGET (Tromsø)

Medlemstall: 413 betalende i Isberget.

Nettadresse: www.isberget.com

Erkefiende: Bodø/Glimt

Verste spiller: Glimts Tom Kåre Staurvik

Nyhet av året: Et nytt supporterstyre satser på et tettere samarbeid med Tromsø. Isberget kommer til å gjøre mye for å få en annen profil. Deriblant vil de samle inn penger til funksjonshemmede og sponse aldersbestemte fotball-lag hos enten TIL, Tromsdalen eller Kvaløysletta.

Roger Lange om fansen: - De er ok. For to år siden var de bra, men de har tapt seg. Jeg vet ikke helt hva det skyldes, men jeg håper de reiser seg igjen. Tidligere har de vist at de på sitt beste klarer å lage liv. Det vil jeg ha tilbake.

KANARI-FANSEN (Lillestrøm)

Medlemstall: Cirka 2000

Nettadresse: www.kanari-fansen.no

Erkefiende: Vålerenga

Verste spiller: Tidligere LSK-helt André Bergdølmo er fortsatt en hatet spiller på Åråsen.

Nyhet av året: Supporterklubben satser på å utvikle det de allerede har på gang og det er spennende. I tillegg vil de videreutvikle Junior-Kanaries og en ny reiseklubb som samarbeider med Lillestrøm.

Torgeir Bjarmann om fansen: - Kanari-fansen har hjertet i LSK og er landets beste i konkurranse med fansen til VIF, men våre er hakket bedre når det gjelder. Gutta følger oss i tykt og tynt, og stort sett oppfører de seg eksemplarisk.

VIKINGHORDENE (Viking)

Medlemstall: 1200

Nettadresse: www.vikinghordene.com

Erkefiender: Brann og Bryne

Verste spiller: Strømsgodsets Jostein Flo

Nyhet av året: Det blir et skikkelig tifo-show. Supporter-klubben har blant annet kjøpt inn åtte gigant- flagg på 4 x 5 meter. Hordene får også et eget felt på Store stå forbeholdt medlemmene. I tillegg kan Viking skilte med egne «cheerleaders» (ikke direkte tilknyttet supporterklubben).

Bjarte Lunde Aarsheim om fansen: - De har alltid vært kravstore. De vil jo så gjerne at Viking skal oppleve suksess igjen. Jeg synes de har blitt mye bedre de siste årene, og jeg håper at de møter opp også om vi opplever motgang.

GODSET-UNIONEN (Strømsgodset)

Medlemstall: Cirka 1000

Nettadresse: www.godsetunionen.com

Erkefiender: Stabæk, Lillestrøm og Rosenborg.

Verste spiller: Ørjan Berg, Rosenborg. Han skadet en del Godset-spillere på begynnelsen av 90-tallet og det er ennå ikke tilgitt.

Nyhet av året: Er i ferd med på bytte stampub. Ellers jobbes det med et tifo-show med diverse effekter.

Jostein Flo om fansen: - Godset-unionen er i ferd med å utvikle seg til en av de beste supporterklubbene i landet. Når vi spiller på Marienlyst er det en stor opplevelse. Noen hundre av dem følger oss også på bortekampene. Det eneste negative er at de kan bli flere, men de er i stadig vekst.

BÆRGET DET BLAA (Stabæk)

Medlemstall: Cirka 1000

Nettadresse: www.blaa.org

Erkefiende: Rosenborg

Verste spiller: Strømsgodsets Jostein Flo

Nyhet av året: Supporterne er i ferd med å skaffe seg en leddbuss som skal brukes til bortekamper. Ellers jobbes det med å sette opp et utsalgssted for supporterutstyr på den lokale puben som heter Onkel Blå.

Martin Andresen om fansen: - Jeg synes de er veldig bra. Så vidt jeg har forstått er de også den supporterklubben som er mest inkluderende,og tar godt vare på medlemmer i alle aldrer. Men de kunne gjerne vært enda flere og hatt noen flere sanger. Pluss for at de alltid er positive overfor Stabæk.

KRÅKEVINGEN (Moss)

Medlemstall: 180

Nettadresse: www.mossfk.no/Kraakevingen/

Erkefiende: Klanen

Verste spiller: Raymond Kvisvik i Brann

Nyhet av året: Supporterklubben jobber med å lage et skikkelig tifo-show med røykeffekter og visuelle effekter, men det spørs om Norges fotballforbund gir klarsignal for det.

Kjell Olofsson om fansen: - Kråkevingen er en liten gruppering, men de er veldig entusiastiske på hjemmebane. De følger oss også på en del andre arenaer i Oslo-området, i Bergen og i Trondheim. Problemet er at de er for få.

BASTIONEN (Lyn)

Medlemstall: Cirka 400

Nettadresse: www.lyn.no

Erkefiende: Vålerenga

Verste spiller: Ingen spesielle

Nyhet av året: Supporterklubben har fått en gunstig avtale med Lyn der medlemmer får 700 kroner i avslag ved kjøp av sesongkort. Bastionen håper det vil føre til mange innmeldinger før seriestarten.

Kjetil Løvvik om fansen: - Bastionen er ikke så mange, men de gjør en kjempejobb. I fjor støttet de oss både i medgang og motgang, selv om vi ikke hadde så mye av det siste i fjor. For å skape skikkelig trøkk må de imidlertid bli flere.

B-GJENGEN (Bryne)

Medlemstall: 150 Nettadresse: www.b-gjengen.com.

Erkefiende: Viking

Verste spiller: Lars Gaute Bø og Gunnar Aase ( begge har lagt opp). Viking-direktør Bjarne Berntsen er ikke populær.

Nyhet av året: På Bryne har drakt nummer 13 vært ubrukt i flere år. I år er draktnummeret forbeholdt supporterne, som vil være lagets 13. spiller på banen. Klubben er 75 år i år og det vil bli skikkelig markert.

Jørgen Rangnes om fansen: - Vi er så små at fansen på en måte blir en del av klubben. De er veldig gode å ha i ryggen både hjemme og borte, de forventer heller ikke tre poeng hver gang.

SAFTKOKARADN (Sogndal)

Medlemstall: 200 betalende, men supporter-klubben håper på økning fram mot seriestarten.

Nettadresse: www.saftkokaradn.com.

Erkefiende: Vålerenga pga. Norges fotballforbunds taktikkeri på 80-tallet der de favoriserte Oslo-klubben.

Verste spiller: Ingen spesielle, men Thorstein Helstad i Brann er en farlig motstander.

Nyhet av året: Saftkokaradn ble stiftet i fjor høst og klubben er en nyhet i seg selv. Aktiviteter under oppbygging.

Tommy Øren om fansen: - Supporterklubben er helt ny og de har fått seg et bra navn. Vi får se om det er noe liv i dem når serien starter.

FOTRBALLHJERTER I BRANN: Dagbladet kårer Brann-supporterne til Tippeligaens beste før seriestart.<br><font face='arial, helvetica, sans-serif' size='-1'><a href='http://www.dagbladet.no/sport/2001/04/10/252135.html'>I fyr og flamme - fortsatt pyro-utstyr</a></font>