Tribunevold, sjokkfotball og galoppdytt

25 sportsvideoer vi vil huske fra 2011.

(Dagbladet): Fascinerende, morsomme og opprørende videoer er noe av det beste vi vet om i Dagbladet-sporten, og i løpet av året som har gått har vi skrevet saker om mange av dem.

Utrolig selvmål i fotballen, farlige situasjoner på galoppbanen, meningsløs oppførsel fra supportere - det dukker stadig opp noe.

Og vi merker at dere lesere er like glade i det som oss.

Derfor har vi samlet et knippe av de vi husker best fra 2011. Nå er det bare å håpe at 2012 leverer like bra i levende bilder.

Torstein Horgmos supertriks
Trønderen Torstein Horgmo ble den første snowboardkjører noensinne til å utføre en triple cork i konkurranse i februar, og det ville folk få med seg. Videoklippet rundet fem millioner visninger etter bare fire dager, og har i løpet av året bikket seks.

Denne mannen får aldri se Crawley spille igjen
FA cup-askeladden Crawley Town ble det første laget utenfor det profesjonelle ligasystemet på 17 år (Kidderminster Harriers) til å ta seg til femte runde mot Manchester United i den tradisjonsrike FA-cupen, men den største uka i klubbens historie startet pinlig. Videoen til den offisielle cupsangen ble lastet opp på klubbens hjemmesider og på YouTube, uten at noen la merke til at en av deltakerne drev gjøn med München-tragedien fra 1958 gjennom hele låta.

Den fantastiske ugleskurken 1 og 2
Deportivo Pereira-spiller Luis Moreno hisset på seg hele Colombia da han sparket en skadet ugle som hadde forvillet seg inn på banen under en seriekamp. Moreno ble utestengt i to kamper og fikk bøter for den brutale oppførselen, men halvannen måned senere gikk han igjen til angrep på et forsvarsløst individ - denne gangen en motstander.

Gammelt Zidane-triks er Youtube-hit

Han trodde kanskje han slapp unna den totale ydmykelsen, den unge kanadiske keeperen som ble fintet ut etter noter av Zinedine Zidane i 2009. Uheldigvis for ham ble videoen av ydmykelsen lagt ut på Youtube i mars, og ble fort sett av over 50 000 mennesker.

Slik finter Joonas (16) ut keeper'n
Joonas Jokinen (16) var en heller ukjent finsk U-landslagsspiller fram til han tok straffe for det sveitsiske laget sitt, FC Baar, i kampen mot FC Sempach. Den akrobatiske finnen klarte nemlig å finte ut keeper, ta baklengs salto - og score i en bevegelse.

Neymar utvist for maskestunt

Neymar er en av verdens mest ettertraktede fotballtalenter, men i april fikk han mest oppmerksomhet for en svært uvanlig utvisning. Under feiringen av et vakkert målet grabbet han en Neymar-maske med strikk fra en supporter - og plasserte den opp ned på sitt eget ansikt. Og fikk rødt kort av dommeren.

Slik filmer du som Barca- og Real-stjernene

Real Madrid og Barcelona møttes utallige ganger i løpet av 2011, og et par av kampene handlet nesten mer om tjuvtriks og krangling en den herlige fotballen begge lag kan stå for. De tre Kongsberg-gutta Espen Baklid, Vebjørn Buen og Håkon Holthe i WoopaTV laget for over et år siden en instruksjonsvideo som viser hvordan man utfører kjente filmernes forskjellige triks, men etter El Clasico-kampen gikk videoen igjen som en farsott over nettet.

Her hopper hesten inn i folkemengden

Syv mennesker ble skadd da veddeløpshesten Banna Strand hoppet over feil gjerde og landet mitt i folkemengden i Grand Annual Steeplechase-løpet i Warrnambool, Australia, i en mindre hyggelig hendelse fanget på video dette året.

Armands siste spark på en fotballbane ble en hit

FC Kairat-spiller Armand Masimzhanov satte punktum for en sjeldent stygg kamp og mistet fullstendig hodet da laget hans og Lokomotiv barket sammen i sluttminuttene i april. Hatoppgjøret ble avblåst tre minutter på overtid og Armand bestemte seg da for å sette inn det som seinere viste seg å bli hans siste spark på en fotballbane. Flyvende inn bakfra, fikk Lokotiv-spilleren en støvel i ryggen.

 Keeperen ble ledd ut etter årets sprøeste straffemål - men det var dommeren som dummet seg ut
Dro-målvakt Loris Angeli ble ledd ut da han jublende løp vekk fra målet etter at motstanderen satte et straffespark i tverrliggeren - som så skrudde tilbake inn i det åpne målet. Det var imidlertid dommeren man helst skulle ledd av, for målet skulle aldri vært godkjent.

Klitsjko håner Haye i taus video på nettet
Vladimir Klitsjko gjorde, om ikke kort prosess, så i det minste effektiv prosess med David Haye i tungvektsmøtet mellom de to bokserne i juli. Ukraineren viste seg som ventet å være sterkest, David Haye, derimot, som hadde vært enorm i kjeften på forhånd, skyldte til dels på en brukket tå da han ble tvunget til å svelge det sure nederlaget. Det kommenterte Klitsjko uten å åpne munnen i en video publisert noen dager etter kampen.

Owen Hargreaves' treningsvideoer
Skadeforfulgte Owen Hargreaves prøvde å tiltrekke seg beilere ved å legge ut flere treningsvideoer av seg selv på YouTube i sommer. Jammen fikk han ikke kontrakt med serieleder Manchester City.

Ferguson skjelte ut Sneijder-reporter
Daily Mail-veteranen Bob Cass er en av ytterst få britiske journalister sir Alex Ferguson fortsatt låner øre til, i hvert fall var han det, før han siterte skotten på at United hadde gitt ettertraktede Wesley Sneijder et kontraktsultimatum. Da Ferguson oppdaget Cass i pressemengden noen dager etterpå, ble det full konfrontasjon.

Nei, Mourinho sparket ikke
Vi har allerede nevnt El Clasico-bråket, og etter møtet i august var det flere som mente José Mourinho hadde sparket Barcelona-debutant Cesc Fabregas i hodet under et av sammenstøtene. Videobevis viste at det aldri skjedde.

Jone Samuelsens rekordheading
Det var en av årets største snakkiser. Jone Samuelsens headescoring fra egen banehalvdel mot Tromsø ble til slutt målt til 58,126 meter, verdens lengste heading noensinne. Den klarte selv ikke en klønete japansk målvakt å ta fra Odd-spilleren.

Supporter slipper barn for å fange ball
En video av denne typen dukker opp nesten ukentlig her på desken i DB-sporten. Denne gangen var det snakk om en baseballsupporter i Taiwan, som sendte datteren med hode først ned seteradene da en løs ball nærmet seg. Blikket til kona/samboer etterpå er verdt inngangspengene alene.

Fjørtoft pepret med biljardkuler
Jan Åge Fjørtoft var gjest hos tyske Sky Sports i Gelsenkirchen, og fikk merke hvem han satt ved siden av. Den tidligere toppdommeren Markus Merk var nemlig med i studio, og 49-åringen fikk høre det av rasende Schalke-fans i pausen på grunn av en situasjon i seriefinalen av 2000/2001-sesongen. Merk og co. ble pepret med ølbeger, lightere og en liten biljiardkule som traff bordet panelet satt rundt.

Keeperen snur ryggen til straffe

Etter to røde kort og et straffespark imot i løpet av 90 minutter var tålmodigheten Vointa Sibiu-spillerne hadde med kamplederen på bristepunktet- da vertene Petrotul Ploeiestu fikk enda et straffespark på overtid kokte det over. Vikarkeeper Remus Danalache - som måtte steppe inn i buret etter at førstekeeperen ble utvist like etter pause - snudde demonstrativt ryggen til straffeskytteren idet skuddet gikk, og parodien var komplett

Northugs Beckham-plagiat
Petter Northug sto på sitt, han, og nektet å innrømme at det var juks da en video viste ham slå tre baller opp i tre søppelkasser fra 25-30 meters hold. Northug mente i stedet at avstanden bort til søppekassene faktisk var 50 meter, og at han kun trengte tre forsøk på treffe tre ganger.

Årets mest usmakelige målfeiring?
I Mexico har trolig rundt 45 000 mennesker mistet livet i narkorelatert vold. Det stoppet ikke Guadalajaras Marco Fabian og Alberto Medina fra å simulere et pistoldrap etter scoring mot Estudiantes Tecos. Begge de to spillerne ble bøtelagt med 50 000 meksikanske pesos (drøye 20 000 kroner) for feiringen. Men verken Medina eller Fabian følte det var tilstrekkelig, og betale på eget initiativ det dobbelte.

Rumensk tilskuerskandale

Det var en av årets styggeste episoder på en fotballbane hvor som helst, da en narkotikaruset tilskuer med knyttet neve brakk kinnbeinet på Steaua Bucuresti-spiller George Galamaz. Tilskuertakler Frode Olsen kunne ikke huske mer voldelig oppførsel på en fotballbane, og forsto raseriet til Steaua-lagkameratene som kastet seg over innløperen, men ikke sparket mot hodet hans.

Elektrosjokkfotball
Gutta i Golden Goal fikk internasjonal oppmerksomhet for påfunnet elektrosjokkfotball: Fotball der spillere og dommere utsettes for støt av kyniske tilskuere underveis i kampen. Johan Golden mente det var åpenbart at interessen for å se Jan Åge Fjørtoft bli påført smerte var internasjonal.

Pinlig filmeforsøk

Tyrkiske Hamit Altintops pinlige forsøk på å filme seg til straffe i den første omgangen av EM-playoffkampen mot Kroatia ble en umiddelbar klassiker. Nærmeste kroat var tre meter unna da Altintop plutselig mistet fotfestet og falt som en sekk i bakken. Filmeforsøket var så dårlig at ikke en gang lagkameratene orket å protestere.

Dytten på Øvrevoll
Sinnene var i kok etter at stjernejockey Espen Ski dyttet konkurrent Madeleine Haugland så hun nesten ramlet av hesten i et galoppløp på Øvrevoll. Ski mistet lisensen i et halvår for sin oppførsel, og videoklippet av hendelsen er sett godt over 100 000 ganger her på db.no.

Hælsparkselvmålet

Vi avslutter med en ganske fersk en: selvmålet til mannen med det fantastiske navnet Baise Festus. Nigerianeren kastet seg fremover med bena i været i et forsøk på å blokkere et innlegg fra høyre i kampen mellom Hong Kong-klubben Citizens FC og Sunray Cave FC, men istedet gikk ballen via hælen til Festus og i perfekt bue over egen keeper.