Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Trigges når eksperter sier den ikke passer meg

Therese Johaug var overrasket over hvor godt touren passet henne, til tross for endringene siden hun sist var med. Eksperter som mente touren passet dårlig inspirerte henne.

BEST: Therese Johaug knuste all motstand og vant Tour de Ski for tredje gang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Therese Johaug knuste all motstand og vant Tour de Ski for tredje gang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Therese Johaug satte av gårde i forrykende fart i bånn av alpinbakken og det var bare Heidi Weng som i det hele tatt forsøkte å henge med.

Johaug var knusende overlegen i sin første Tour de Ski på fire år og på toppen var hun nesten minuttet foran nærmeste konkurrent. Sammenlagt vant hun med ett minutt og elleve sekunder til russiske Natalja Neprjajeva.

- Det er veldig artig, spesielt sånn som i år når touren har blitt lagt om på ganske mye med bonussekunder her og der og sånne ting. Da er det artig å kunne vinne også, når jeg har tatt de stegene jeg har gjort i sprint og kan være med der, sier Johaug.

Aldri før har 31-åringen hatt den gule ledertrøya før avslutningsetappen, men i år har hun hatt den etter 6 av 7 etapper.

Ble trigget

Johaug sier at hun har overrasket seg selv underveis i touren og at programmet har passet henne bedre enn selv hun trodde.

- Jeg trodde kanskje ikke at touren skulle passe meg så bra, med tanke på alle endringene som har blitt gjort. Det er artigere å vinne også, når eksperter her og der sier at den ikke passer meg og at det kommer til å bli hardt. Det trigger meg veldig til å gå fort og gjøre det bra, sier Johaug.

Johaug var den soleklare favoritten, men kan ha bitt seg merke i at med endringene som er gjort med touren siden hun sist var med, i utgangspunktet skulle ha fjernet litt av hennes fortrinn, med flere fellesstarter og færre intervallrenn. TV2-kommentator Petter Skinstad skrev før touren at konkurransen «aldri har passet Johaug dårligere».

- Jeg har fått høre det fra mange at touren ikke passer meg så veldig bra, i forhold til Johannes som det passer som hånd i hanske for. Da er det artigere å prestere også, sier Johaug selv.

Avgjorde tidlig

Med tre sekunders ledelse til Astrid Uhrenholdt Jacobsen og fjorten sekunder til Neprjajeva før etappen trengte ikke Johaug i utgangspunktet å gjøre annet enn å henge med.

Likevel var det Johaug som dro fra start og helt inn i bakken, hvor hun satte inn et gir ingen kunne følge. På toppen hadde hun et minutt og kunne paradere med et norsk flagg over målstreken.

I mål ventet det gratulasjoner fra både trenere og utøvere.

- Vi fikk se det vi veldig ofte ser på trening, så det var ikke veldig overraskende, men gledelig å se. Hun er ekstremt god på dette og løser det veldig godt i dag, sier landslagstrener Geir Endre Rogn.

- Jeg vet hvor sterk Therese er opp her. Hun er en klasse for seg selv, sammenliknet med alle andre. Jeg vet ikke hva hun er laget av opp her, det er helt vanvittig, roser Ingvild Flugstad Østberg, som tok tredjeplassen.

Står kanskje over

Til tross for triumfen er Johaug usikker på om hun kommer til å gå Tour de Ski neste sesong, når VM i Oberstdorf står på programmet seinere på sesongen.

- Det har jeg gjort noen evaluering på, men jeg er usikker. Jeg lyktes veldig godt i fjor med å ikke gå touren med tanke på mesterskap. Det blir en annen kabal som skal legges, forteller Johaug.

Neste renn for Johaug blir om to uker i Nove Mesto. I mellomtida planlegger hun mye hvile og tid med familien.

- Det blir godt å kunne komme hjem og gjøre andre ting og koble litt ut. Det blir veldig intenst de siste dagene, så det blir godt å finne roen og få litt tid hjemme, sier Johaug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media