Trikset for legendene

På gressmatta sto John Arne Riise og trikset. På tribunen satt to av verdens største fotball-legender og så på: Paolo Rossi og en oppsiktsvekkende sunn Maradona.

ISTANBUL (Dagbladet):

Liverpool kommer til å knuse Milan i kveld hvis John Arne Riise og medspillerne er tilnærmet like friske og raske som det nyslankede Diego Maradona så ut i går. 44-åringen var døden nær av hjerteproblemer og overvekt i fjor høst. Han måtte gjennom en stor mageoperasjon i mars. I går så han ikke ut til å være mer enn 10-15 kilo unna matchvekt der han sammen med Paolo Rossi - Italias VM-helt fra 1982 - gjorde eksklusive intervju for den italienske TV-kanalen Sky Italia, som betaler for turen.

Det var heller ingen tvil om hvem som var den største stjerna under treninga. Få pressefolk fulgte med på treninga og selv spillerne skottet opp på tribunen der Maradona i sprudlende godt humør satt og pratet og lo før han gikk ned til banen.

Ørepynten glitret i flomlyset og verdens beste fotballspiller gjennom tidene ble bare alvorlig da han oppdaget at Liverpool spilte håndball under oppvarminga.

Muligens tenkte han på da han sjøl spilte håndball mot engelskmenn - da han med «Guds hånd» handset inn målet over Peter Shilton under VM i 1986.

Og da ballen kom trillende, var det som i gamle dager. Maradona klarte ikke å dy seg - og vippet kula opp på lakkskoene og lot puss være puss.

Maradona var favoritten

John Arne Riise har fått presseforbud foran kampen, men så langt etter Maradona da han gikk av banen på vei til garderoben.

 HODESTERK:  Liverpool trente på finalearenaen i Istanbul i går, og John Arne Riise benyttet anledningen til å vise fram noen kunster med pannebrasken
HODESTERK: Liverpool trente på finalearenaen i Istanbul i går, og John Arne Riise benyttet anledningen til å vise fram noen kunster med pannebrasken Vis mer

-  Ja, svarte han likevel kort da han ble spurt om Maradona var favoritten under oppveksten.

Og han hadde fått med seg at Maradona aldri vant serievinnercupen (forløperen til Champions League) da han spilte for Napoli og Barcelona.

-  Carragher fortalte meg det utpå banen. Han vet jo alt.

Sa Riise.

TV 3s ekspertkommentator Vidar Davidsen sto også få meter unna Maradona og fulgte med på showet. Han har ikke vært så nær Maradona siden han spilte landskamp mot Argentina på Ullevaal i 1986.

-  På treninga dagen før kampen sto keeperen til Argentina og kastet overarmskast ut mot 16-meteren. Der tok Maradona ballen på direkten og skjøt den høyt opp i lufta. Da ballen kom ned igjen, tok han den på helvolley rett tilbake i armene på keeper. Det gjorde han fem ganger på rad.

Norge vant for øvrig kampen 1-0 etter scoring av Kjetil Osvold.

-  Psyker ut motspillerne

Det går altså an å slå de beste. Det kan være nyttig inspirasjon for John Arne Riise mot stjernespekkede AC Milan i kveld. Norske Liverpool-spillere har utrettet mirakler før også. Vegard Heggem da han scoret 2-1 for RBK mot AC Milan i 1996. Og Stig Inge Bjørnebye stoppet turboback Cafu fullstendig da Norge slo Brasil under VM i 1998. I kveld er det Riise som skal i duell med Cafu.

Fotballpensjonist Vegard Heggem er ekstremt imponert over Riise i år:

-  Han har hatt en kjempeutvikling og særlig i Champions League-kampene har han vist utrolig høy klasse.

-  John Arne har utviklet en utrolig fysikk med en løpskapasitet, spenst og styrke som psyker ut motspillerne hans. Han har fått et vinnerinstinkt som har gjort ham til en veldig ekkel spiller å spille mot, sier Vegard Heggem til Dagbladet.

Møter Cafu

Men i kveld er Riises motstander formidabel. 34-åringen Cafu er aleine om å ha spilt tre VM-finaler på rad. For tre år siden løftet han VM-trofeet som kaptein for Brasil i Japan. Cafu har vunnet alt - unntatt Champions League - og han er fortsatt like sulten.

-  Dette trofeet har jeg alltid drømt om å vinne, sa Cafu til AP denne uka.

Dette er mannen som i generalprøven mot Argentina foran VM i 1998 ble pepet ut av 99 000 tilskuere på Maracena.

Det spørs om denne mannen lar seg psyke ut av noe som helst.

Må løpe mye

Men i store deler av kampene spiller Cafu mer som en høyreving enn en høyreback. Han etterlater seg store rom - som Riise kan utnytte i kveld

-  Å ja. Jeg er helt sikker på at Benitez allerede har sett at det er åpninger bak Cafu. Derfor får John Arne en nøkkelrolle i kveld. Han må følge Cafu hele veien ned, men samtidig flytte seg kjapt nok opp igjen i det åpne rommet og legge seg helt ute ved krittet for å motta 40-50-meterspasningene Steven Gerrard slår fra høyresida. Han får en tung tørn, men det er når han løper mye at John Arne er best, sier Vidar Davidsen.

GAMMAL MORO: Italias spisslegende Paolo Rossi (t.v.) og Diego Maradona.
SUNN: En slank og opplagt Maradona klarte ikke å holde seg unna ballen.