Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Simone Biles

Trikset som «garanterer» VM-gull:- Hun er som ut av en annen verden

Simone Biles landet en ny variant av «The Cheng», som trolig snart får navnet «The Biles». Men veien til toppen har ikke vært enkel.

VERDENS BESTE: Simone Biles holder et skyhøyt nivå i turn, og har til tider vært helt uslåelig. Nå er hun tilbake i konkurransesammenheng. Foto: Tim Bradbury/Getty Images/AFP
VERDENS BESTE: Simone Biles holder et skyhøyt nivå i turn, og har til tider vært helt uslåelig. Nå er hun tilbake i konkurransesammenheng. Foto: Tim Bradbury/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om ei drøy uke starter VM i turn. En av de aller største stjernene – og kanskje den aller største gullfavoritten – er amerikanske Simone Biles (21). Til tross for sin unge alder, har hun allerede fire OL-gull og ti (!) VM-gull.

Amerikanerne har for lengst trykket den 145 centimeter høye jenta til sitt bryst. Mye av grunnen til det, er hennes vinnende vesen.

Laurens van der Hout er Norges nederlandske landslagssjef. For første gang på 12 år skal de norske turnjentene til et verdensmesterskap.

- Biles er som ut av en annen verden. Akkurat nå er ingen i nærheten av hennes nivå, sier han til Dagbladet.

Vanskelig oppvekst

Simone Biles er født i delstaten Ohio. Oppveksten var langt fra enkel: Mora slet med rusmisbruk, og Simone og hennes tre søsken ble satt i fosterhjem. Faren var heller aldri til stede.

Biles' besteforeldre tok seinere over ansvaret for barna, og sørget for at de fikk en god oppvekst. Som seksåring begynte jenta med turn – og trenerne så fort hvilket potensial hun satt inne med.

Som 16-åring debuterte hun som senior. Og allerede i sitt første VM gikk hun helt til topps. Siden har dominansen vært nærmest total. Vi snakker totalt 19 OL- og VM-medaljer.

Biles har for øvrig fortsatt kontakt med mora.

Utsatt for overgrep

Tidligere i år sto Simone Biles fram med enda en mørk forhistorie. 21-åringen opplyste da at hun er et av den mye omtalte legen Larry Nassars mange ofre.

Den tidligere legen for USAs landslag i turn er dømt til 40 til 175 år i fengsel for besittelse av overgrepsbilder og ni overgrep. Totalt har et hundretall kvinner rettet anklager mot ham.

- Jeg er ikke lenger redd for å fortelle om det. Jeg er en av mange offer som ble seksuelt misbrukt av Larry Nassar. Det er mange grunner til at jeg har holdt tilbake, men jeg vet nå at det ikke var min feil, skrev 21-åringen på Twitter tidligere i år.

For bare et par dager siden omtalte Biles det som en lettelse å ha snakket åpent om overgrepene.

- Det var veldig viktig å støtte lagkameratene mine og stå opp for det jeg tror på og si «dette er ikke greit». Jeg håper jeg ga dem motet til å stå fram med sine historier en dag, hvis de ønsker, sier Biles til BBC.

OL-DRONNING: Simone Biles, som 19-åring, med OL-gull. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell
OL-DRONNING: Simone Biles, som 19-åring, med OL-gull. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell Vis mer

Trikset som «garanterer» VM-gull

Etter to års pause fra internasjonale konkurranser, gjør hun comeback i VM i Qatar. Allerede har hun vist fryktinngytende form:

- Noen ganger trenger man en pause. Idretten kan koste mye. Kroppen føles kanskje bra, men hodet er slitent. Ofte kommer de sterkere tilbake etter pausen, sier van der Hout til Dagbladet.

I en nasjonal konkurranse nylig gjennomførte hun «The Cheng» i hopp-øvelsen. Biles la inn en halv rotasjon til i momentet, og landet det som første kvinne noensinne.

Ifølge amerikanske medier, blant annet Deadspin, har hun så godt som sikret VM-gull med dette i repertoaret. Lander hun det, får det, passende nok, navnet «The Biles».

Gullfavoritt

Laurens van der Hout har fullt fokus på de norske jentenes VM-forberedelser, og har ikke sett Biles' nye variant. Men:

- Om hun gjør noe nytt, kan du være sikker på at det holder skyhøyt nivå. Hun er allerede best i verden, sier han.

Han omtaler 21-åringen som soleklar gullfavoritt i Doha.

- Det vil være veldig overraskende om noen andre enn henne vinner gull i Doha. Hun er menneskelig, som oss andre, og kan gjøre feil. Men går alt som det skal, kommer hun til å vinne, sier van der Hout til Dagbladet.

VM i Doha starter 25. oktober. Der er Norge representert ved blant andre Stian Skjerahaug, som i helga faktisk var nære ved å bli rumensk (!) mester i turn. Han måtte nøye seg med sølv. Og for første gang på 12 år skal også et kvinnelag fra Norge delta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!