TRIO I RIO: Leila, Liina og Lily Luik blir tidenes første trillinger med OL-deltakelse når alle tre stiller til start på maraton i Rio.Foto: REUTERS/Ints Kalnins/NTB Scanpix
TRIO I RIO: Leila, Liina og Lily Luik blir tidenes første trillinger med OL-deltakelse når alle tre stiller til start på maraton i Rio.Foto: REUTERS/Ints Kalnins/NTB ScanpixVis mer

Trillingene Leila, Liina og Lily skriver OL-historie i Rio

Alle kvalifisert for maraton.

(Dagbladet): Kjønnskvoten for deltakelse i OL-maratonet er maksimalt tre av hvert kjønn. Det er beleilig for de estiske trillingene Leila, Liina og Lily Luik som blir historiens første trillinger som deltar i OL, skriver The Wahington Post

Tvillinger har det vært ganske mange av i OL-historien, men fram til nå har det altså aldri deltatt trillinger. Verken i det samme OL-et, eller i forskjellige OL. 

Målet om å være en trio i Rio nådde de 30 år gamle trillingene da Leila klokket inn på 2.42.11 i Hamburg maraton i april, skriver Washington Post. Dermed var alle søstrene godt innafor OL-kravet på 2.45. 

Begynte sent
I seg selv en ganske oppsiktsvekkende prestasjon hver for seg, siden ingen av søstrene begynte å satse på maraton før de var 24 år gamle.

- Vi har vært ganske aktive siden barndommen, vi elsker å danse, og fordi vi elsker å være i aktivitet ble vi drevet mot toppidrett, sier Lily Luik til nyhetsbyrået Reuters. 

Langt unna medaljer
Det var etter gode resultater nasjonalt i Estland de skjønte at de kunne gjøre noe mer ut av løperdrømmen, forteller de. I friidretts-EM i Zürich i 2014 ble de første trillingpar som deltok i den samme internasjonale konkurransen, og da Leila kvalifiserte seg til OL i Hamburg ble det klart at søstrene Luik løper seg inn i de olympiske historiebøkene også.

Derimot må de nok se langt etter medaljer når startskuddet går i Rio 21. august. De personlige rekordene til jentene er rundt kvarteret bak vinnertida fra London-OL i 2012.

- Det ville vært stort å vinne medaljer i OL, det er drømmen vår, men vi er nødt til å være realistiske. Det er veldig vanskelig å konkurrere mot de kenyanske løperne. Vi er ikke på samme nivå som dem nå, men om to eller tre år kan vi være det, sier søstrene.  

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.