Trine for sjuk for gull

SEVILLA (Dagbladet): - Jeg er ikke frisk ennå, sier Trine Hattestad. Halsbetennelse og tre penicillinkurer har svekket henne den siste måneden før VM. Det var trolig forskjellen på bronse og gull i går.

Men Trine trøster seg med at v-rekorden på 68.19 fortsatt holder.

På nytt var Trine Hattestad storfavoritt før en mesterskapsfinale. Hun innfridde ikke. Trine kastet 66.06. Gullvinner Mirela Manjani-Tzelili kastet 1.01 meter lenger. Sjøl nektet Trine å være skuffet over bronsen.

- Jeg har ikke lov å være skuffet, sier hun.

Det utsagnet vitner mest om lojalitet overfor en resultatdesperat norsk VM-tropp. Sjøl hadde hun veldig lyst til å deppe.

For bronse er nederlag for jenter med to VM-gull (1993 og -97) hjemme i skapet. Trine dro til Sevilla for å ta trippelen.

Som hun sjøl sier:

- Det er gullet som teller.

Ferdig.

Hoven i halsen

Nederlag er godt jordsmonn for unnskyldinger, årsaker og bortforklaringer. Trine hadde en god en å ty til i går. Hun har slitt med streptokokker og gått nedsløvet på penicillin siden tidlig i juli. Først onsdag avsluttet hun den siste dunderkuren - mer egnet for hester enn folk. Likevel lot ikke sjukdommen seg knekke.

- Jeg var hoven i halsen i dag også, sier Trine.

Intensiteten på trening har gått tapt som følge av sjukdommen. Trine har ikke orket den siste finishen i styrketreninga.

- Har ikke fått trent den eksplosiviteten vi skulle. Har satset på å bevare den styrken hun hadde, sier trener Per Erling Olsen.

Derfor var Trine dau i kroppen etter to kast. Det var ikke fart i armen. Ingen snert i tilløpet.

- Ingen tvil om at sjukdommen har satt henne tilbake, sier Olsen.

- Det har tæret på, sier Trine.

- Skal du på ny kur nå?

- Det tror jeg ikke jeg orker. Kroppen har fått det den tåler.

Mentalt sliten

For toppidrettsutøvere som Trine sliter sjukdom like mye psykisk som fysisk. De siste dagene har hun fryktet tilbakefall av halsbetennelsen. Etter de to første penicillinkurene skjedde det to-tre dager etter avsluttet kur.

- Sjøltillit er viktig i spyd. Usikkerhet er ugunstig. Men vi trenger ikke bortforklare bronse, sier landslagslege Ove Talsnes.

Det lar seg heller ikke bortforklare at den greske gulljenta er usedvanlig hjemmekjær. Begge registrerte resultater før VM (66.55 og 64.99) stammer fra Athen.

- Er det mistenkelig at hun bare konkurrerer i Athen?

- Jeg kan ikke tenke slik. Men det er synd hun ikke deltar andre steder, svarer Trine.

Tror på v-rekord

Nå skal Trine delta i Berlin 8. september. Så er sesongen slutt. Om da ikke noen kaster lenger enn hennes årsbesteresulat i verden (68.19) på tampen av sesongen.

- Jeg tror ikke noen klarer å kaste lenger, sier Trine.

Det er knapt spydstevner igjen, og hele verdenseliten ladet ut det de hadde av krefter i går.

For Trine var det to målsettinger i år: VM-gull og v-rekord med årets nyinnførte spydtype. Den nye v-rekorden registreres formelt ved nyttår.

- Om noen kaster lenger, får vi arrangere et par høststevner i god vind hjemme i Norge. Jeg tror fortsatt Trine kan kaste 70 meter i år, sier trener Olsen.

  • Bronsen får nok ikke hedersplassen hjemme i stua. Men medaljen gjorde faktisk Trine historisk i går. Som første spydkvinne innehar hun nå tre VM-medaljer.

- Sier du det. Ja, jeg får ta med meg det jeg får, sier Trine.