Trine Skei Grande raser mot Gerhard Heiberg

- Han hyller diktatorer.

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei Grande rettet svært krass kritikk mot IOC-medlem Gerhard Heiberg under Dagbladets valgsending i dag.

Heiberg, som er medlem i Den internajosnale olympiske komité, har i Dagbladet tidligere varslet at det ikke vil være tillatt å komme med markeringer mot Russlands svært omstridte antihomolov under OL i Sotsji i februar.

I går gjentok han budskapet overfor TV 2. Det får Skei Grande til å se rødt.

- Hyller diktatorer - Jeg synes med fordel Gerhard Heiberg kunne latt være å hylle diktatorer. Det er faktisk mange idealer i et OL-arrangement, som ikke passer inn med diktatorene som Gerhard Heiberg hyller, sier hun fra scenen på Eidsvolls plass.

Russlands presiodent Vladimir Putin godkjente tidligere i år en enstemmig vedtatt lov, som i praksis gjør det ulovlig å si at man er homofil siden dette kan bli sett på som «homofil propaganda».

NEKTER POLITISKE MARKERINGER: Gerhard Heiberg sier det ikke vil bli tillatt med homofile markeringer under OL i Sotsji. 
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
NEKTER POLITISKE MARKERINGER: Gerhard Heiberg sier det ikke vil bli tillatt med homofile markeringer under OL i Sotsji. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Etter at loven ble innført har det vært dokumentert en rekke tilfeller av grov vold mot, og trakassering av, homofile i Russland.

Den homofile skøyteløperen Blake Skjellerup fra New Zealand er blant dem som kommer til å utfordre lovgivingen og IOC ved å gå med en regnbuefarget pin på seg under mesterskapet.

Men i intervjuet med Dagbladet sier Heiberg at de kommer til å slå hardt ned på slike markeringer.

- Glem det! Dere er her for å konkurrere i idretten deres, ikke for å drive noen politisk markering under OL. Gjør det gjerne i hjemlandet deres, både før og etter OL, men ikke mens lekene i Sotsji pågår, sa han i begynnelsen av august.

- Jeg ble skremt Skei Grande har ingenting til overs for slike utspill fra Heiberg.

- Jeg synes det er dumt. Både for den norske søknaden, og for de framtidige OL-arrangementene. Hvis ikke vi kan brukes sånne folkelige og fredelige arrangementer til også å møtes med de idealene vi har på menneskerettigheter, med de idealene vi prøver å kjempe for andre steder i verden, ja da blir dette diktatorenes arrangement.

- Det synes jeg ikke OL skal være, sier en engasjert Skei Grande fra scenen under livesendingen.

Etterpå utdyper hun overfor Dagbladet.

- Han undergraver de idealene som et OL bør bygges på. Jeg ble skremt da jeg hørte ham. Jeg blir skremt over at han igjen tar side med udemokratiske krefter, sier hun.

- Vanskeligere med norsk OL Samtidig som Oslo-folket går til valgurnene i forbindelse med årets Stortingsvalg, har innbyggerne også mulighet til å stemme over om Oslo skan søke Vinter-OL i 2022.

VIL PROTESTERE: New Zealandske Blake Skjellerup (i midten) er åpent homofil, og sier han kommer til å protestere mot den russiske antihomoloven ved å bære en pin med homoflagget. Det sier Heiberg at ikke vil være tillatt. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB Scanpix
VIL PROTESTERE: New Zealandske Blake Skjellerup (i midten) er åpent homofil, og sier han kommer til å protestere mot den russiske antihomoloven ved å bære en pin med homoflagget. Det sier Heiberg at ikke vil være tillatt. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Skei Grande mener Heibergs uttalelser er et argument for at nettopp Norge bør stille som vertsnasjon.

- For at vi skal vise at olympiadeidealene også henger sammen med demokrati og åpenhet, og at det ikke skal være et arrangement for diktatorer som viser seg fram, sier hun.

Skei Grande representerer Oslo Venstre, som ønsker Vinter-OL, mens partiet sentralt ennå ikke har tatt noe standpunkt. På spørsmål om hun mener Heibergs uttalelser er ødeleggende for en norsk OL-søknad, svarer hun slik:

- Min søster skrev på Facebook at ?jeg hadde ikke bestemt meg om OL før jeg hørte Gerhard Heiberg. Da ble jeg imot.» Jeg håper ikke mange er enig med min søster på det. Men jeg tror at han gjorde det litt vanskeligere.