Trippel Aksel den nye kongen

Aksel Lund Svindal (24) sto plutselig ensom igjen med hele Norges alpinarv på sine unge skuldrer. Han bar den helt til topps.

• Vinn 10 000 i reisegavekort: Gi din stemme her!

På direkten under Idrettsgallaen på Hamar 6. januar i år abdiserer en tårevåt Kjetil André Aamodt. Verdens mestvinnende alpinist sier stopp.

I det massive, fortjente hyllestkoret som følger er det noen som kommer med et par trøstens ord. De handler om han som er på vei opp. Han som allerede leder verdenscupen. Kronprinsen som ennå ikke kronet.

•  Les også: Aksel på beina igjen etter utforfallet

Utforgullet

Aksel Lund Svindal dro til VM i Åre i februar med sjøltillit. Året før vant han den samme utforen 20 hundredeler foran Bode Miller. Nedover den hålkete løypa denne februardagen skulle 24-åringen skrive alpinhistorie.

Fordi han var i en klasse for seg sjøl.  I skisportens Formel-1.

72 hundredeler – en evighet i utfor – var Aksel foran kanadieren Jan Hudec.

TO VM-GULL: Aksel Lund Svindal ble den store VM-kongen i Åre sist vinter. Er det nok til at han får din stemme i Folkets Idrettspris? Foto: Scanpix
TO VM-GULL: Aksel Lund Svindal ble den store VM-kongen i Åre sist vinter. Er det nok til at han får din stemme i Folkets Idrettspris? Foto: Scanpix Vis mer

Nero-løperen hadde vunnet den medaljen Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt mest av alt hadde ønsket seg – men aldri vant.

– Jeg vil ikke si at jeg kjørte mitt livs løp. Dersom jeg hadde sagt det, så ville jeg nok hatt problemer med å vinne noe mer. Og slik vil jeg ikke ha det, sa gullgutten etterpå.

Tre dager etter vant han gull i storslalåm og ble VM-konge.

Supertalentet

Det var lenge opplest og vedtatt at Aksel Lund Svindal fra Kjeller på Romerike skulle bli verdens beste alpinist. Sjetteplassen i Super-G i Val Gardena like før jul 2002 – fem dager før 20-årsdagen – var den første virkelige advarselen.

– Han kan veldig mye om ski. Mye mer enn jeg kunne på den alderen. Det virker som han har mye erfaring uten å ha vært med i det hele tatt, sa Kjetil Aamodt til Dagbladet.

Den første seieren kom i Lake Louise i nesten tre år seinere.

Thrilleren

Trippel Aksel den nye kongen

– Totalcupen er det største en kan vinne. Det er større enn OL-gull, sa Aksel til pressen noen minutter etter at han mistet v-cupledelsen til Benjamin Raich i Kranskja Gora 4. mars i år.

Før verdenscupfinalene i sveitsiske Lenzerheide to uker seinere hadde østerrikeren åtte fingre på krystallkula. Raich var i storslag, og Aksels slalåmform ga mildt sagt grunn til bekymring.

Men slik kan ikke en vinner tenke.

Et nærmest overjordisk hat trick av verdenscupseire – først utfor, så super-G og så storslalåm – ga Aksel en ledelse på 97 poeng før det avsluttende slalåmrennet.

Premissene var klare: Aksel måtte bli minst nr. 15 dersom Raich vant.

Selvfølgelig vant Raich.

Mannen som ble nr. 15 snek seg sju hundredeler foran den fatale 16.-plassen.

Fordi han måtte.

Aksel Lund Svindal var endelig kronet.


• Vil du stemme på Aksel?
Her er alle kandidatene!