FØLGER I STOREBRORS FOTSPOR: Johannes Thingnes Bø tok sitt tredje gull i ungdoms-VM da han vant jaktstarten i utklassingsstil.Foto: Ole Kristian Stoltenberg / Scanpix
FØLGER I STOREBRORS FOTSPOR: Johannes Thingnes Bø tok sitt tredje gull i ungdoms-VM da han vant jaktstarten i utklassingsstil.Foto: Ole Kristian Stoltenberg / ScanpixVis mer

Trippel gulljubel for lillebror Bø

Knusende overlegen på jaktstarten i ungdoms-VM.

Storebror Tarjei Bø (23) er mektig imponert over at skiskyttertalentet Johannes Thingnes Bø (18) innfridde til fulle med sitt tredje gull i ungdoms-VM søndag.

Lillebror Bø feide inn til mesterskapets tredje gull da han var knusende overlegen på jaktstarten.

- Det er veldig imponerende selv om jeg var trygg på at han skulle vinne begge konkurransene, sier Tarjei Bø til NTB.

Den regjerende verdenscupvinneren greide «bare» ett gull (2006) i U-VM. Senere er det blitt rått bedre uttelling med blant annet ett OL- og tre VM-gull.

- Tarjei setter høye mål for meg, men det er godt å vite at jeg for alltid vil være foran ham på statistikken i U-VM, sa Johannes Thingnes Bø til NTB.

Lillebroren startet først etter gullet på sprinten i Kontiolahti fredag. 50 sekunder skilte fra start til nærmeste rival. Og i stil med storebror Tarjei på sitt beste, holdt broren hodet iskaldt.

Rivalene var sjanseløse selv om nordmannen bommet tre ganger på de to stående skyteseriene.

- Jeg tenkte før start at jeg normalt ville greie gullet. Planen var å åpne moderat og kontrollert. Etter ni treff på liggende skyting hadde jeg en gigantisk luke, og da visste jeg at det gikk veien.

To minutter I mål var Bø over to minutter foran sølvvinner Matthias Dorfer. Tyskeren gikk seg opp fra 14.-plass med feilfri skyting, men var som alle andre sjanseløs på gullet.

Bronsen gikk til Maksim Ramanouski fra Hviterussland.

- Å vinne med 2 minutter er ikke vanlig. Det er bra at han viser seg å være lik storebror, sier Tarjei Bø og gliser på sitt sedvanlig vis.

Johannes Thingnes Bø reiste fra Finland med to gull i ungdomsklassen og ett på stafett i junior-VM. To individuelle gull i U-VM har bare fire menn greid før ham, deriblant nordmennene Anders Bratli (2005) og Arild Askestad (2006).

Gullet var det tredje norske i årets U-VM etter Hilde Fennes full klaff på sprinten. I fjor var Thekla Brun-Lie eneste norske gullvinner. I juniorklassen ble det norske stafettgull både for kvinner og menn.

Emil Hegle Svendsen var forrige norske individuelle vinner av junior-VM med to gull i 2005.

Stjerneskudd Nærmest kom stjerneskuddet Vetle Sjåstad Christiansen på jaktstarten søndag. Han startet på 13.-plass over minuttet bak lederen på jaktstart og fulgte opp Marius Hols sølv (normaldistanse) tidligere i uken med en ny 2.-plass etter to bomskudd på de siste to seriene.

Maxim Tsvetkov fra Russland, som også vant sprinten, var i en klasse for seg og banket Christiansen med 1.42,6 minutt. Christiansen hadde nest beste langrennstid av samtlige.

Hilde Fenne gikk først ut på jaktstarten søndag etter sitt sprintgull i ungdoms-VM fredag, men det gikk ikke like bra for henne. Åtte strafferunder sendte Fenne ned til femteplass.

Grete Gaim fra Estland gikk seg opp fra 10.-plass og vant foran canadiske Julia Ransom og tyske Annika Knoll.

I kvinnenes juniorklasse ble det gull til nederlandske Chardine Sloof, som gikk seg opp fra 8.-plass. Thekla Brun-Lie ble beste norske på 10.-plass.

(NTB)