Therese Johaug dopingtatt:

Trist å slå politisk mynt på Thereses ulykke

Vi forventer en kulturminister som vil ta vare på skisporten

FOLKESPORT: Det bør være en naturlig oppgave for en kulturminister å beskytte verdiene i skisporten vår. Hvorfor velger hun da å snakke ned denne idretten? Her Therese Johaug og Kong Harald i enda en klem under NM 2014.
FOTO: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix
FOLKESPORT: Det bør være en naturlig oppgave for en kulturminister å beskytte verdiene i skisporten vår. Hvorfor velger hun da å snakke ned denne idretten? Her Therese Johaug og Kong Harald i enda en klem under NM 2014. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpixVis mer

LA det være sagt med en gang:

  • De defensive, stotrende norske skilederne gjør det ikke lett for seg selv når de prøver å forsvare sporten sin i de mange TV-debattene om dop og gråsone i sporten deres.

Men samtidig må det også sies at de har fått seg en kulturminister som heller ikke gjør det lett for dem. For Linda Hofstad Helleland har en annen agenda enn å trøste knuste sportshelter. Hun vil ha mer statlig kontroll over toppidretten.

Kulturministerens gjennomgående angrep på de ansvarlige skilederne hadde selvsagt vært både riktig og utfordrende om hun hadde tatt tak i en tvilsom dopkultur i norsk skisport eller i toppidretten vår forøvrig. Den pågående astmasaken om medisineringen av luftveisproblemer i utholdenhetsidretten er et godt eksempel på det. Den utfordrer grensene våre for hvordan vi skal drive toppidrett; altså hvor mye vi skal pushe skiheltene våre til å vinne.

Therese Johaugs nitriste sak er noe helt annet. Da er det også trist med en kulturminister som heller vil snakke ned systemet i norsk skisport og tilliten til Skiforbundet, enn å ta vare på et idrettsmiljø som grunnleggende står for et sunt barne -og ungdomsarbeid, helse i hvert skispor landet rundt og de gode verdiene i kampen mot doping.

FOR kulturministeren makter visst ikke å ta inn over seg at hennes stadige revisorkrav overfor norsk skisport; om det så gjelder størrelsen på lunsjregningene eller hvor mange kontrollører som skal reise rundt for å sjekke at legene leser riktig innholdsfortegnelse på medisinforpakningene, i sum senker et mistenksomhetens slør over sporten selv:

  • Hun snakker altså ned den idretten hun burde snakket opp.

Over tid øker det mistroen mot det miljøet som historisk sett er ett av de mest sentrale i kampen for en renere internasjonal skisport.

For det er jo ikke selve kontrollsystemet som regulerer norske idrettsutøveres holdning til doping. Det er verdiene, altså kulturen, for å bruke et begrep en kulturminister bør kjenne bedre enn de tekniske termene hun gjentar i debatt etter debatt som om hun var en alminnelig revisor på statlig kontrolltokt.

HVORFOR Linda Hofstad Helleland er mer opptatt av å instruere idretten enn å utfordre dem positivt, er ikke til å forstå. Bortsett fra hensynet til den kjappe populistisk gevinsten det gir å utfordre såkalte «idrettspamper».

Helleland er muligens effektiv der. Det gjør henne til en entusiastisk tilskuer ringside på boksestevne få dager etter at medlemmene i hennes eget medisinsk etiske råd for boksing trakk seg fordi kulturministeren ikke gadd å diskutere mer etikk med dem.

MEN den statlige hånden over Norges største frivillige bevegelse, krever mer enn prinsippfast populisme eller noen minutters voldsekstase. Den bør være like stødig uansett hvem som er statsråd. Derfor er det mest utfordrende i Hellelands håndtering av skisportens trøbbel, hvordan hun nå sprinter mot mer statlig styring av norsk idrett.

Under Johaug-debatten på NRK torsdag behandlet hun Norges Skiforbund like maktarrogant som hvilken som helst statlige etat:

- Jeg forventer, gjentok Helleland gang på gang som om etiske avveininger i idrett er noe som skal rapporteres direkte til statsråden.

DET er politisk knapt til å forstå at denne nye stramme statsdriften får sette seg under en blåblå regjering. Det var vel derfor den erfarne Høyre-ideologen Kristin Clemet tvitret under sendingen: «Kanskje det er på tide å skille stat og idrett?».

STRAM STYRING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har herjet med ulike idrettsledere i hele år. Her med idrettspresident tom Tvedt på sommerens ledermøte der partnene for en dag tilsynelatende var vel forlikte. Slik fortsatte det ikke. Men er Norges Idrettsforbund egentlig en statlig etat? FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
STRAM STYRING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har herjet med ulike idrettsledere i hele år. Her med idrettspresident tom Tvedt på sommerens ledermøte der partnene for en dag tilsynelatende var vel forlikte. Slik fortsatte det ikke. Men er Norges Idrettsforbund egentlig en statlig etat? FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Men bortsett fra den ironien, er det alvor nok i en slik ny retning. Det er demokratiet i de frivillige folkebevegelsene som trues. For kan vi tenke oss at dårlig håndtering under en eller annen Røde Kors-aksjon medfører at utenriksminister Børge Brende innkaller Røde Kors-president Sven Mollekleiv på teppet fordi statsråden forventer noe mer fra denne frivillige organisasjonen?

NORSK skisport har som toppidretten forøvrig mer enn nok av etiske utfordringer som vi alle skal diskutere. Men derfra til å slå politisk mynt på en trist dopingsak, er noe annet enn et tilfeldig glipptak.

Nasjonalsporten forventer faktisk mer av en norsk kulturminister.