GULLHELT: Pernille Blume tok OL-gull i svømming, men er ikke like fornøyd med en sang som ble laget om henne etter bragden. Foto: AFP PHOTO / Odd Andersen
GULLHELT: Pernille Blume tok OL-gull i svømming, men er ikke like fornøyd med en sang som ble laget om henne etter bragden. Foto: AFP PHOTO / Odd AndersenVis mer

- Trist at min seier plutselig kan bli til noe sexistisk

OL-helt reagerer på dansk sex-låt.

(Dagbladet): Den danske svømmeren Pernille Blume (22) tok et overraskende OL-gull på 50 meter fri. Etter bragden lagde den danske radiokanalen P3 en hyllest av Blume. noe som skapte sterke reaksjoner.

Sangen ble kalt sexistisk av kritikerne og hadde strofer som: «Du ligger der og smiler helt søkkvåt. Du får noe til å vokse og banke i kroppen min».

Blume selv forteller til dansk P1 at hun ikke er imponert.

- Satire er satire. Men det er jo litt trist at min seier plutselig kan bli til noe sexistisk. Det er en sportsprestasjon. Mitt utseende og min prestasjon i OL har ikke noe med hverandre å gjøre, sier Pernille Blume til P1.

OVERRASKET: Pernille Blume i sekundene etter at hun tok gullet på 50 meter fri. Foto: Salih Zeki Fazlioglu / Anadolu Agency
OVERRASKET: Pernille Blume i sekundene etter at hun tok gullet på 50 meter fri. Foto: Salih Zeki Fazlioglu / Anadolu Agency Vis mer

Kritisk mor

Svømmeren fortsetter:

- Jeg har ikke prioritert å se videoen. Jeg trekker bare på skuldrene. En annen gang burde kanskje P3 tenke seg om en ekstra gang, sier Blume.

Mor Pia Blume reagerte nylig sterkt på musikkvideoen, som ligger ute på kanalens Facebook-side.

- Jeg vet vi har ytringsfrihet, men som en mor mener jeg P3-videoen er langt over streken. Den underkjenner en kvinnes enorme arbeid i nesten 20 år. Pernille har lagt ned så mange timer, og så lager P3 en uakseptabel video ut av det, sier Pia Blume til BT og fortsetter:

- Hun var den første fra Danmark som vant en gullmedalje i år, og det er 68 år siden Danmark tok gull i svømming. Jeg er overrasket over at DR har laget en slik video. Hvorfor skal de det?

OL-HELT: Pernille Blume på pallen. Foto: EPA/BERND THISSEN
OL-HELT: Pernille Blume på pallen. Foto: EPA/BERND THISSEN Vis mer

Forsvarer P3

Digitalredaktør i P3, Jonas Delfs, mener videoen er laget sexistisk med overlegg.

- Ideen var å lage en superkarikert karakter, som åpenbart er «klam» og motbydelig. Jeg er overrasket over at det ikke er flere som kan se at vi selvfølgelig ikke synes at denne mannen med svømmebriller og speedo er en kul fyr. For meg er dette en stusslig mann. Men det kommer an på øynene som ser, sier Delfs.

Danmark tok for øvrig to gull, seks sølv og sju bronse i Rio-OL. Noe som betyr 15 medaljer totalt.

Norge endte opp med skuffende fire bronse.