- Trist for idretten

Norske langrennsledere reagerer kraftig på at langrennsløper Ljubov Jegorova fra Russland trener for fullt med landslaget lenge før dopingdommen er ferdigsont. - En uthuling av reglene.

Det sier Inggard Lereim, medlem i Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komité.

Så er det ingen tvil lenger: Ljubov Jegorova (31) gjør comeback i Ramsau-VM. Jenta med seks OL-gull og tre VM-gull ble dopingavslørt under ski-VM i Trondheim i februar 1997.

I vår reduserte FIS dommen fra tre til to års utestengelse. Det betyr at Jegorova kan starte i renn 24. februar - dagen før VM-stafetten og tre dager før tremila i Ramsau.

Denne uka oppdaget FIS' svenske toppsjef, Bengt-Erik Bengtsson, at Jegorova deltar på Russlands treningssamling i Muonio i Finland. I de samme løypene starter verdenscupen med jentenes fem kilometer friteknikk i morgen. Bengtsson gikk rett til en russisk lagleder og fikk bekreftet at Jegorova er tatt inn i landslagsvarmen lenge før dopingdommen utgår.

- Det kan man si, ja. Hun får også delta i interne konkurranser, sier Bengtsson til Dagbladet.

- Dette er et klart brudd på forutsetningene. De som har ansvaret, må ta tak i dette, sier skipresident Jan Jensen.

Overrasket

Jegorovas VM-forberedelser ligger langt under Inggard Lereims moralske krav.

- Jeg er veldig overrasket. De undergraver det forebyggende arbeidet. Dette er trist for idretten, sier han.
Ifølge Lereim er Jegorovas trening i strid med FIS' sanksjonsregler. Men det er slett ikke så sikkert, skal vi tro FIS' norske styremedlem Odd Seim Haugen:

- Jeg er overrasket og må sjekke i regelbøkene, sier han.

Ingen tilleggsstraff

- Blir det aktuelt å forlenge straffen til Jegorova?

- Det tror jeg ikke. Vi vil drøfte saken med Russlands skiforbund og finne en løsning, sier han.

Dopingsjef Rune Andersen i Norges Idrettsforbund opplyser til Dagbladet at Jegorovas organiserte VM-forberedelser er et soleklart brudd på NIFs dopingreglement. En norsk idrettsjente hadde blitt utestengt fra all trening og forbundsassistanse ved dopingdom.

- Denne saken er betenkelig, sier Andersen.