- Trist for Liverpool og fotballen om de kvitter seg med meg

Hodgson fornærmet over spekulasjoner rundt egen framtid.

FORNÆRMET: Roy Hodgson mener det er en fornærmelse mot ham og Liverpool at stillingen hans blir diskutert blant fans og media.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tim Hales
FORNÆRMET: Roy Hodgson mener det er en fornærmelse mot ham og Liverpool at stillingen hans blir diskutert blant fans og media.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tim HalesVis mer

||| Merseyside-derbyet direkte i fotballstudio fra kl. 14.30.

(Dagbladet): Klokka 14.30 søndag ettermiddag sparkes det 214. Merseyside-derbyet i historien i gang på Goodison Park i Liverpool med både vertene Everton og gjestene Liverpool desperate etter seier etter en mager poengfangst så langt denne sesongen.

Likevel har bortelaget allerede vunnet sin viktigste kamp denne uka - en kamp som foregikk i rettssaler og på styrerom på begge sider av Atlanteren.

Det faktum at det er tid for et av fotballens mest klassiske lokaloppgjør, har nemlig havnet fullstendig i skyggen av den dramatiske og tidvis farseaktige dragkampen om eierskapet til Liverpool Football Club.

Tom Hicks og George Gillett bøyde omsider av på fredag, bare timer før Royal Bank of Scotland (RBS) kunne ha satt den tradisjonsrike klubben under administrasjon. Dermed ryddet den forhatte texanske duoen plass for at New England Sports Venture (NESV) med John William Henry i spissen kunne gjennomføre et oppkjøp.

Forstår USA-skepsis
Men særlig Tom Hicks har i sine tre og et halvt år som Liverpool-eier framstått som en fyr som ikke går spesielt stille i dørene, og han sørget for å smelle utgangsdøra ettertrykkelig igjen da han tok farvel på fredag.

Først ved å sende ut en bisarr pressemelding med dommedagsprofetier og en lovnad om et søksmål på ni milliarder kroner. Deretter ved å presentere luftige konspirasjonsteorier og argumentasjon for hvorfor NESV ikke er de frelserne supporterne har drømt om.

Nye eiere innebærer nye måter å tenke på og nye strategier. Derfor går Liverpool spennende tider i møte på og utenfor banen når John William Henry og hans samarbeidspartnere skal stake ut en ny kurs.

Henry vil si minst mulig både om kortsiktige og langsiktige planer i fare for å gå i samme felle som det hans landsmenn Hicks og Gillett i sin tid gjorde da de lovet gull, grønne skoger og ikke minst et nytt stadionanlegg. NESV-toppen vet at skepsisen mot amerikanske eiere stikker dypt blant Merseysides røde.

- Det er noe jeg har jeg full forståelse for. Det har vært tøffe tre år. Det ble skapt høye forventninger, og det er noe vi, NESV, vil prøve å unngå. I stedet vil vi  forhåpentligvis levere resultater framfor å komme med løfter, sier Henry i et intervju med Liverpools egen TV-kanal.

- Bryter med egne prinsipper
Manager Roy Hodgson har slitt med å overbevise skeptikerne etter to og en halv måned i sjefsstolen, og en poengfangst på seks poeng etter sju serierunder er langt under pari, selv all utenomsportslig støy tatt i betraktning. Derfor er managerveteranen neppe fredet vilt når NESV skal forsøke å gjenskape det de klarte med Boston Red Sox; å kjempe seg tilbake til toppen etter mange års fravær.

Skulle Hodgson bli ofret, mener han at Liverpool vil bryte med egne prinsipper og tradisjoner, selv om han har hatt det sportslige ansvaret for lagets verste sesonginnledning på 57 år. Den gang endte det med nedrykk.

Det at hans stilling i det hele tatt er et samtaleemne blant enkelte fans og medier, ser han på som en fornærmelse både mot seg selv og mot klubben.

- Jeg mener det ville være en trist dag for fotballen og for Liverpool dersom de bestemmer seg for at denne fyren er nødt til å ta sin hatt og gå etter åtte kamper når noen har blitt hentet inn med pomp og prakt for mye penger og en merkelapp som en av Englands beste managere, sier Hodgson, ifølge The Observer.

- Det vil selvfølgelig også være trist for meg. Slike ting skjer i fotball. Man kan ikke unngå å få sparken en eller annen gang når man har så mange års fartstid som det jeg har. Men når jeg sier det vil være en trist dag for Liverpool, er det fordi en slik handlemåte ikke er i Liverpools ånd. Derfor finner jeg personlig spørsmålet fornærmende, og enda mer fornærmende på vegne av klubben, fortsetter han.

Langsiktig
Tidligere i salgsprosessen ga klubbens styreformann, Martin Broughton, uttrykk for at NESV ønsket å ha med seg Hodgson videre.

- De er veldig fornøyde, de mener manageren vår er den rette personen til å ta klubben framover, sa Brougton i forrige uke.

Hodgson føler seg også trygg på at han får den tida han behøver på gjenreise Liverpool og minner om at Broughton, klubbdirektør Christian Purslow og resten av ledelsen gjorde et grundig fotarbeid da de ansatte ham.

- De tok ikke lett på prosessen som ledet til min ansettelse. Det tok dem to måneder å ta en avgjørelse. De gjennomførte en rekke intervjuer før de beste seg for at jeg var rett mann, og de betalte Fulham den kompensasjonen de ønsket. Jeg har et mer langsiktig perspektiv på denne jobben enn to og en halv måned. Men jeg er forberedt på at folk trolig vil si at jeg ikke er rett mann dersom vi fortsetter å tape, sier 63-åringen.

Torres tilbake
Lørdag møtte han og spillerne Henry og NESV-styreformann Tom Werner da det nye regimet besøkte treningsanlegget Melwood og overvar de siste forberedelsene før dagens derby. Det var faktisk ikke første gang Hodgson møtte de nye eierne.

- Jeg møtte dem faktisk da jeg var i Fulham. De var interessert i et slags samarbeid. Såvidt jeg vet, var Fulham aldri til salgs mens jeg var der. Mohamed Al Fayed ønsket aldri å selge Fulham. Dersom de var interessert i å kjøpe klubben, er det bare noe Al Fayed ville ha kjent til, forteller han.

Ved siden av at Hodgson nå føler at «en sky har blitt løftet vekk fra Liverpool», kan han også glede seg over å disponere over en nær skadefri tropp foran møtet med byrivalen. Både Fernando Torres og Paul Konchesky er friskmeldte etter siste tids plager. Riktignok sliter Daniel Agger med en vond rygg og Fabio Aurelio med akillesen, men bare Dirk Kuyt er definivt ute.

Verre er det for Everton som har nøkkelspillere som Marouane Fellaini, Phil Jagielka, Steven Pienaar, Jack Rodwel og Louis Saha alle på skadelista.

GJORDE SEG KJENT: Liverpools nye eier John William Henry (th) besøkte både treningsanlegget Melwood og Anfield lørdag. Her sammen med klubbdirektør Christian Purslow på Liverpools hjemmebane. Foto: SCANPIX/AP Photo/Peter Byrne/PA Wire
GJORDE SEG KJENT: Liverpools nye eier John William Henry (th) besøkte både treningsanlegget Melwood og Anfield lørdag. Her sammen med klubbdirektør Christian Purslow på Liverpools hjemmebane. Foto: SCANPIX/AP Photo/Peter Byrne/PA Wire Vis mer