SURT: Per Ciljan Skjelbred spilte sin siste kamp for Rosenborg på Lerkendal før ferden går videre til Hamburg. Det ble en trist sorti for hjemmeyndlingen.Foto: Ned Alley / Scanpix
SURT: Per Ciljan Skjelbred spilte sin siste kamp for Rosenborg på Lerkendal før ferden går videre til Hamburg. Det ble en trist sorti for hjemmeyndlingen.Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

Trist Lerkendal-sorti for Skjelbred

- Dette var j..... surt, sier RBK-favoritten etter 0-1 tap i Champions League-kvaliken.

(Dagbladet): Rosenborg - Viktoria Plzen 0-1.

Rosenborgs håp om mer europacupspill utover neste ukes returoppgjør i Tsjekkia henger i en tynn tråd etter at et godt og opplagt Viktoria Plzen vant 1-0 på Lerkendal onsdag kveld.

Dermed fikk ikke Per Ciljan Skjelbred den avskjeden med Lerkendal han hadde ønsket seg i sin siste hjemmekamp før overgangen til Hamburg.

- Dette var jævlig surt, men jeg har uansett hatt mange fine stunder her og vil gjerne takke alle som har vær med og støttet meg i tiden jeg har hatt her, sier Skjelbred til Viasat 4. -  Vi møtte et bra lag, men fikk ikke uttelling på sjansene. Da de fikk 1-0 ble det enda vanskeligere. Vi tapte i dag, men det er fortsatt mulig til å ta det igjen på bortebane, legger han til.
Også trener Jan Jönsson ser muligheter og ikke begrensninger foran returkampen.

- Jeg er relativt fornøyd med det vi presterte i annen omgang. En trenger også litt hell i slike kamper, og vi var ikke heldige i dag. Men jeg ser muligheter for at vi kan ta igjen dette i returoppgjøret, sier svensken til Viasat 4.

Billig baklengs De tsjekkiske seriemesterene, som ikke tapte en kamp på hjemmebane i hjemlig liga forrige sesong, viste at de også kan slå godt ifra seg på fremmed gress da de med høyt tempo og gode kombinasjoner gjorde det ubehagelig å være RBK-spiller i to ganger 45 minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha skapt et par halvfarligheter innledningsvis fikk de halvtimen ut i kampen uttellingen som gjør at Rosenborg ikke bare må vinne, men helst score to ganger for å avansere til fjerde og siste kvalifiseringsrunde til gruppespillet i Champions Leauge.

Et nølende RBK-forsvar hadde flere muligheter til å renske unna på egen høyreside, men maktet ikke å klarere situasjonen. I stedet ble ballen slått inn foran mål der Marek Bakos slo Mikael Dorsin i lufta, mens Jim Larsen og Simen Wangberg ble altfor opptatt av ball.

Da stussen hadde god adresse, og Vaclav Pilar uforstyrret fikk løpe inn på sju-åtte meter, fikk han en enkel oppgave med å bredside ballen forbi en sjanseløs Daniel Örlund.

Bedre etter pause Vertene hevet seg noe mot slutten av omgangen, og det var den minst erfarne som viste størst vilje hos Rosenborg: Jonas Svensson var et friskt pust i et ellers daft RBK-mannskap og fire minutter før hvilen fikk han en gyllen mulighet til å utligne da Mikael Dorsin slo inn fra venstre.

Den umarkerte headingen strøk imidlertid like på utsiden av stolpen, men det var i det minste et signal om at Rosenborg tross alt var i stand til å skape noe mot en solid motstander.

Det tok seg kraftig opp sett med svarte og hvite øyne etter pause, men de største målsjansene uteble før helt mot slutten av kampen.

Først blåste Mikael Lustig en god skuddmulighet over tverrliggeren, før Simen Wangberg var et par tideler for seint ute til å styre en farlig stuss i nettmaskene på bakre stolpe.

Man kan også stille spørsmål ved om Rosenborg ble snytt for et straffespark i andre omgang etter en mistenkt hands på Marek Bakos, men kveldens slovenske dommer, som foretok seg mye rart i løpet av 90 minutter ute på Lerkendal-gresset, valgte å la det passere.

Jönsson ville heller ikke legge noen skyld på kamplederen, selv om kroppsspråket hans tilsa noe helt annet i kampens hete.

- Vi må først og fremst konsentrere oss om å få skuddene under tverrliggeren. Vi møtte et bra lag som hadde kvikke føtter og innoverkanter som var gode. Jeg trodde de skulle bli litt mer slitne i og med at de er i sesongoppkjøring, innrømmer Jönsson, som nå håper RBK kan få opp selvtilliten i helgens serieoppgjør mot Sogndal.
---
Vi fulgte kampen direkte:
SLUTT:
Man skal være forsiktig med ordbruken i disse dager, så jeg nøyer meg med å si at dette ser svært mørkt ut for Rosenborg før returkampen i Tsjekkia om ei uke. Det er på langt nær avgjort, men Viktoria Plzen viste seg rett og slett som et bedre fotballag enn de norske seriemesterene.

90+2: Det mangler ikke på tjuvtriksene i Plzen-feltet, men så lenge dommer Jug ikke ser det, slipper tsjekkerne unna.

90.: Fire minutter tillegg på Lerkendal.

FIKK DET TØFT: Mikael Dorsin og Rosenborg har et vanskelig utgangspunkt foran returoppgjøret mot Viktoria Plzen neste uke etter at de tapte 0-1 på hjemmebane mot det tsjekkiske mesterlaget.Foto: Ned Alley / Scanpix
FIKK DET TØFT: Mikael Dorsin og Rosenborg har et vanskelig utgangspunkt foran returoppgjøret mot Viktoria Plzen neste uke etter at de tapte 0-1 på hjemmebane mot det tsjekkiske mesterlaget.Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

88.: Simen Wangberg har ett skonummer for lavt til å få foten på ballen på bakre stolpe. Der burde det stått 1-1.

88.: Frantisek Sevinsky kommer inn for målscorer Pilar.

86.: Mikael Lustig kommer nær. Svært nær en utligning når en RBK-spiller header ned et frispark i beina på ham. Noen centimeter over tverrliggeren fra svenskens høyrefot.

83.: Ingen RBKer følger løpet til Petr Jiracek mot første stolpe. Det er bare centimetere unna å straffe seg.

82.: Mushaga Bakenga har kommet inn for Morten Moldskred.

79.: Stygg situasjon når keeper Michal Danek går inn i Jim Larsen med strakt bein i brysthøyde. Jug blåser frispark til Plzen.

73.: Trond Olsen inn for en positiv Jonas Svensson. Forøvrig mulig Rosenborg ble snytt for et straffespark tidligere. Mistenkt hands på Marek Bakos.

72.: Antydninger til noe bra hos RBK når Jonas Svensson forsøker å finne Per Ciljan Skjelbred. Ender nesten i et selvmål .

64.: Petr Jirácek med en ufin obstruksjon mot Per Ciljan Skjelbred. Gult kort. Klart sådan.

62.: Viktoria Plzen ruller over Rosenborg, men blir litt ubesluttsomme i siste instans når David Limberský fyrer av et skudd. Bra returløp av Markus Henriksen hindret at det ble farligere.

55.: Mye rar dømming - iallfall inkonsekvent - fra vår venn Matej Jug. Etter å ha oversett en voldsom stempling mot Morten Moldskred i sta, får samme Moldskred gult kort for en forseelse der det ikke så ut til å være kontakt.

48: Rade Prica får ballen i ønskeposisjon, men blir ikke besluttsom nok, førstetouchen blir svak og skuddet fra sju meter blir blokkert til corner.

46.: Da er vi i gang igjen på Lerkendal.

PAUSE: Viktoria Plzen går i garderoben med et meget godt resultat så langt. Rosenborg må heve seg mangfoldige hakk, og helst score tre ganger.

ETT MINUTTS STILLHET: Det ble avholdt både appeller og ett minutts stillhet for terrorofrene etter tragediene i Oslo og på Utøya fredag før kampstart. Foto: Ned Alley / Scanpix
ETT MINUTTS STILLHET: Det ble avholdt både appeller og ett minutts stillhet for terrorofrene etter tragediene i Oslo og på Utøya fredag før kampstart. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

45+1: Farlig corner fra Viktoria Plzen, og tilfeldigheter forhindrer at flipperspillet ikke ender i nok et baklengsmål.

45.: Solid inngripen av Örlund på godt skudd fra Milan Petr?ela.

44.: Det skal legges til fem minutter i første omgang etter skaden på Plzen-keeperen.

42.: Rosenborgs beste mulighet i kampen når Mikael Dorsin slår et glimrende innlegg fra venstre. Finner hodet på en umarkert Jonas Svensson, som header like utenfor. Der burde det stått 1-1. Uansett: Bedre tendenser fra trønderne der med dobling på kant og flere alternativer i boksen.

39.: Rade Prica spilles igjennom, men etter å ha tenkt seg om, bestemmer dommer seg for å blåse for hands på Markus Henriksen.

38.: Både Jim Larsen og Marek Bakos etter at sistnevnte holdt godt i danskens trøye. Kunne ikke se at Larsen gjorde så mye galt, men begge får gult kort av dommer Jug. Frisparket tas om igjen. Resulterer i intet.

37.: Marián Cisovský klipper ned Jonas Svensson. Kampens første gule kort.

33.: MÅL! Rosenborg - Viktoria Plzen 0-1! Vaclav Pilar! Rosenborg klarer ikke å få klarert tross iherdige forsøk. Til slutt slås ballen inn i feltet hvor både Jim Larsen og Simen Wangberg går i duell med Marek Bakos. Den duellen vinner tsjekkeren som stusser videre til en umarkert Vaclav Pilar. Fra kort hold gjør han ingen feil. Katastrofalt svakt av Rosenborg.

30.: Halvtimen passeres, og selv om Rosenborg har ballen mest, er det Viktoria Plzen som har skapt de to beste mulighetene i kampen. Hjemmelaget må få opp presisjonen offensivt.

22.: Milan Petrzela får relativt fritt leide fram mot Rosenborgs 16-meter. Avslutter upresset fra 20 meter. Like utenfor.

21.: Dorsin er misfornøyd med at det blir dømt offside mot ham med en Plzen-spiller liggende på dødlinja. RBK-kapteinen lå imidlertid innenfor keeper, så det var helt riktig.

20.: Ny skade hos Viktoria Plzen. Denne gangen er det midtbanemannen Marek Bakos som sliter.

18.: Horvath med frispark fra 20-22 meter. Et godt stykke over målet til Örlund.

16.: Da kommer keeperbyttet, og etter nesten fem minutter med stillstand, går Michal Danek inn i Plzen-buret for Roman Pavlik.

14.: Pavlik sliter tilsynelatende med kneet, og må få behandling bak dødlinja. Stopp i spillet i et par minutter nå. Nå signaliseres det et bytte.

12.: Godt innlegg/frispark fra Fredrik Winsnes. Keeper Roman Pavlik kommer ut fra streken og går i en duell han ikke bør være. En Plzen-spiller klarerer til corner for RBK. Skader seg i samme slengen, Pavlik.

5.: Et innlegg fra Viktoria Plzen endrer retning i et RBK-bein, og setter Örlund litt ut av spill. Svensken tar ingen sjanser, og slår til corner. Det blir farlig når Pavel Horvath finner en umarkert Daniel Kolá? på første stolpe. Han får en fot på ballen som triller langs streken og utenfor.

1.: Rosenborg tar avspark. Kampen er i gang.

0.: Det har vært appeller fra både næringsminister Trond Giske og Rosenborgs styreleder Terje Svendsen, sang fra Åge Alexandersen, ett minutts stillhet og en liten markering for Per Ciljan Skjelbred, som spiller sin siste kamp på Lerkendal. Straks klare for avspark.

 Rosenborg møter i kveld de tsjekkiske seriemesterene Viktoria Plzen til første kamp i tredje kvalifiseringsrunde til Champions League på Lerkendal.

Vinneren over to kamper går videre til playoff om en kamp i gruppespillet i verdens gjeveste klubbturnering, og er minst garantert en plass i Europa League.

Her er lagene som skal i aksjon på Lerkendal:

Rosenborg (4-3-3): Daniel Örlund - Mikael Lustig, Simen Wangberg, Jim Larsen, Mikael Dorsin - Per Ciljan Skjelbred, Markus Henriksen, Fredrik Winsnes - Jonas Svensson, Rade Prica, Morten Moldskred.
Innbyttere: Erik Mellevold Bråthen, Alejandro Lago, Gjermund Åsen, Fredrik Midtsjø, Trond Olsen, Mushaga Bakenga.

Viktoria Plzen (5-3-2): Roman Pavlik - David Bystron, Vaclav Pilar, Pavel Horvath, David Limbersky, Milan Petrzela - Marek Bakos, Petr Jiracek, Daniel Kolar, Marián Cisovský, Frantisek Rajtoral.
Innbyttere: Jakub Hora, Michal Danek, Frantisek Sevinsky, Vladimir Darida, Martin Fillo, Michal Duris.