- Trist og deprimerende

Norges EM-sjanser i respirator etter skandalekamp mot Bosnia.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Bosnia 1-2.

- Vi må få fram ulven i oss veldig tidlig, varslet en offensiv Åge Hareide før kampen mot Bosnia.

I stedet ble det kvelden da ulvene ble til lam.

Etter et pinlig 1-2-tap mot et sterk redusert bosnisk lag på Ulleval spøker det alvorlig for Norges sjanser til å nå EM i 2008. Skal det finnes fnugg av håp må Tyrkia beseires i Frankfurt til onsdag - men etter det Norge viste mot Bosnia er det lite som tilsier at det er særlig sannsynlig.

- Det blir vanskelig det nå, vi har Gamsten ute også. Vi må slikke sårene våre i kveld og jobbbe videre, sier Åge Hareide til TV2.


For mens Norge trengte et straffespark for å få ballen i mål, vartet bosnierne opp med en leksjon i effektivitet.

De hadde én stor sjanse i 1. omgang og scoret to ganger. Norge hadde seks-sju - uten å få ballen i mål en eneste gang. - Det er veldig trist og deprimerende, sier John Carew til TV 2.

- Det er veldig kjedelig å få sånne mål i mot, og vi skaper såpass mye. Vi kunnes scoret tre-fire med marginene med oss. Hadde vi hatt marginene deres hadde vi scoret fem.

CAREW-REDUSERING: John Carew måtte ha straffe for å score. Men ikke bare han brente sjanser på Ullevaal i kveld. Foto: Eirik Helland Urke
CAREW-REDUSERING: John Carew måtte ha straffe for å score. Men ikke bare han brente sjanser på Ullevaal i kveld. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Carew mener ikke løpet er kjørt.

- Vi kan ikke gi oss, vi må reise oss. Vi må gå for tre poeng der nede.

Bosniske pøbler

Idiotiske bosniske supportere utsette kampen i tre kvarter da de pepret gressmatta med bengalske lys 50 sekunder ut i kampen.

Om det var sabotasjen som paralyserte de norske spillere skal være usagt. Faktum er uansett at de bosniske spillerne - som ble kalt «forrædere» av sine egne «supportere» - taklet avbruddet suverent best.

Og det med bare seks av spillerne som normalt figurerer i førsteelleveren på banen.

Tre minutter etter at Erik Hagens scoring ble annullert fordi John Carew var for tøff med den bosniske keeperen, smalt det bak Thomas Myhre.

Feil, mener Hagen.

- Trist og deprimerende

- Keeperen får frispark, men det skal han ikke ha. Det er han som krasjer i ryggen på John, sier Hagen til tv-kanalen.

Den bosniske playmakeren Zvjezdan Misimovic tok Thomas Myhre på senga da han vakkert skrudde et frispark på kanten av 16-meteren inn i nærmeste kryss. Slett ikke patent keeperspill fra en Myhre uten kamptrening - og mens Bosnia-spillerne jublet strakk han armen unnskyldende i været.

- Forferdelig dårlig av meg. Det er en ball som ikke skal i mål, sier Myhre til TV 2 og svarer bekreftende på at han er Norges syndebukk i kveld.

- Jeg er den første til å innrømme at jeg har gjort en feil, og da blir det vanskelig å komme tilbake. Det første målet er helt klart min feil.

Sjansesløseri

Etter kalddusjen satte Norge i gang et stormløp som burde gitt uttelling.

• 25 minutter: Carew spilles gjennom av Andresen. Han får ikke reint treff med venstrebeinet, og ballen ruller utenfor.

• 28 minutter: John Arne Riise fosser nedover venstrekanten. Han skjærer inn i feltet og avslutter med feil fot. Bosnias keeper får slått til hjørnespark.

• 30 minutter: Kristofer Hæstad takler en dristig bosnisk forsvarer. Frode Johnsen kommer alene med keeper, men smeller ballen noen meter utenfor.

• 32 minutter: Under press er Carew alene med keeper igjen. Han får ikke skikkelig kraft i volleyen, og keeperen får ryddet opp.

Norge ble brutalt straffet for sjansesløseriet.

Etter 33 minutter lurte Bosnia offsidefella, og alene med Thomas Myhre gjorde Zlatan Muslimovic det våre spisser ikke klarte. Han trillet ballen behersket i mål, og ga Bosnia en sjokkerende 2-0-ledelse til pause.

Og plutselig var de gjenværende bosnierne på tribunen - de som visstnok «elsket fotball» - 100 prosent bak laget sitt.

Åge Hareide hadde bare en ting å gjøre i pausen: Beordre de norske spillere i angrep. Han erstattet en blek Frode Johnsen med Steffen Iversen, og det tok ikke mange minuttene før Norge var tilbake i kampen.

Morten Gamst Pedersen ble felt av Adnan Custovic innenfor 16-meteren og dommer Mike Riley dømte straffe.

John Carew steg fram og satte inn reduseringen nesten midt i mål - hans første landslagsmål på Ullevaal på en evighet.

Stanset Norges EM-håp?

Etter scoringen foregikk det meste av spillet på Bosnias banehalvdel. Men selv om Norge hadde ballen mye, greide de sjelden å spille seg til de store sjansene.

Hareide forsøkte å ta grep ved å bytte inn de offensive midtbanespillerne Christian Grindheim og Simen Brenne - men som regel ble ballene slått langt mot Carew, som ikke hadde noen enkel jobb mot de bosniske midtstopperne.

I sluttminuttene fikk Steffen Iversen en kjempesjanse på en presis dødball fra Morten Gamst Pedersen. RBK-spissen fikk plutselig ballen foran føttene sine på 10 meter - men volleyen ble stanset på streken av Adnan Guso i Bosnia-målet.

Trolig stanset han Norges EM-håp i samme slengen.

På overtid pådro Morten Gamst Pedersen seg et gult kort. Det betyr at han må stå over kampen mot Tyrkia førstkommende onsdag.

En mørk kveld ble helsvart, med skimmer av fyrverkeri.

- Vi kan ikke bruke det som en unnskyldning, vi må bare se på oss selv og jobbe videre, sier Hareide.

MYHRE TAR SKYLDA: Skal ikke få score fra den vinkelen, mener Norges keeper.
ERGRER SEG: Hareide mener Norge burde scoret nok til å vinne, han mener gutta hadde mer enn nok sjanser.