- Trist og rart

I dag starter Hoppuka med kvalifisering i Oberstdorf i Tyskland. Ikke siden 2007 har en nordmann vunnet sammenlagt. - Det er litt trist, rart og kjedelig, sier Viaplay-ekspert Andreas Stjernen.

VIAPLAY-DUO: Kasper Wikestad (t.v.) og Andreas Stjernen kommenterer de to første rennene i Hoppuka for TV3 og Viaplay. Foto: Geir Olsen / NTB
VIAPLAY-DUO: Kasper Wikestad (t.v.) og Andreas Stjernen kommenterer de to første rennene i Hoppuka for TV3 og Viaplay. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
  • Hoppuka, kvalifisering fra Oberstdorf, på TV3 og Viaplay klokka 16.30

OBERSTDORF (Dagbladet): - Jeg trodde Halvor Egner Granerud skulle klare det for et par år siden. Men det virker som om det hviler en forbannelse over Hoppuka. Det er det eneste trener Alexander Stöckl mangler, sier Stjernen til Dagbladet.

Granerud og Marius Lindvik har vært i Oberstdorf siden mandag. Tirsdag fløy resten av troppen fra Norge.

Kvalifiseringen starter klokka 16.30.

NORSKE HÅP: Fire av de sju norske deltakerne i Hoppuka slapper av med en kaffe i Oberstdorf. Fra venstre: Halvor Egner Granerud, Marius Lindvik, Robert Johansson og Daniel-André Tande. Foto: Geir Olsen / NTB
NORSKE HÅP: Fire av de sju norske deltakerne i Hoppuka slapper av med en kaffe i Oberstdorf. Fra venstre: Halvor Egner Granerud, Marius Lindvik, Robert Johansson og Daniel-André Tande. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

For 71. gang er Tyskland og Østerrike vertskap for Hoppuka. Arrangørbyene Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen har gjort seg klare til folkefest etter noen år med corona.

Norge har vunnet sammenlagt ti ganger, sist ved Anders Jacobsen i 2007. Det er 15 år siden.

Klokka 16.30 i morgen dundrer det løs med renn i Schattenbergbakken på kunstsnø.

«Alle» snakker om polakken Dawid Kubacki som den store favoritten. Han leder verdenscupen sammenlagt foran Anze Lanisek fra Slovenia og østerrikeren Stefan Kraft. Granerud ligger på fjerdeplass og blir sett på som utfordrer sammen med de andre nordmennene.

FAVORITT: Dawid Kubacki fra Polen. Foto: NTB
FAVORITT: Dawid Kubacki fra Polen. Foto: NTB Vis mer

- Kubacki er favoritt, slår Stjernen fast.

- Lanisek er det også litt, hvis vi ser på det som skjedde før jul.

- Hvorfor er Kubacki blitt så god denne sesongen?

– Jeg tror det har å gjøre med det nye støtteapparatet til Polen. De har hentet inn noen luringer fra Østerrike. Trener Thomas Thurnbichler har peiling på både teknikk og utstyr. At Kubacki har fått bedre utstyr gjør at han får mer selvtillit i bakken og hopper råere.

RINGSIDE: De to første rennene i Hoppuka sendes på TV3 og Viaplay. Andreas Stjernen (t.v.) er ekspert. Kasper Wikestad er hovedkommentator. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE: De to første rennene i Hoppuka sendes på TV3 og Viaplay. Andreas Stjernen (t.v.) er ekspert. Kasper Wikestad er hovedkommentator. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Stjernen får støtte av Viaplay-kommentator Kasper Wikestad:

- Jeg setter pengene på Kubacki eller Lanisek. Jeg vil si det er 50/50. Også Kraft vet hva dette dreier seg om, i tillegg til Granerud. Slik det har sett ut til nå er dette de fire vinnerkandidatene.

Norge har satset knallhardt på Hoppuka de siste åra, men har ikke fått det helt til. Både Granerud, Lindvik og Daniel-André Tande har gjort tapre forsøk.

MANGLER SAMENLAGTEN I HOPPUKA: Norge har ikke vunnet Hoppuka sammenlagt under trener Alexander Stöckl. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MANGLER SAMENLAGTEN I HOPPUKA: Norge har ikke vunnet Hoppuka sammenlagt under trener Alexander Stöckl. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Når Dagbladet konfronterer Stöckl med at Hoppuka er det eneste han mangler med Norge, irettesetter han oss:

- Jeg må gjenta meg selv: Jeg har ikke vunnet noe. Det er det utøverne som har gjort, eller vi som lag. Men det er sant at vi mangler Hoppuka.

- Hva tenker du om årets utgave?

- Kubacki er favoritt. Han har vært ekstremt god de siste ukene. Men vi har utøvere som har potensial til å stå imot, hovedsakelig Granerud og Lindvik. Østerrikeren Manuel Fettner har også imponert meg de siste ukene, sier Stöckl.

Hele 25 000 billetter er solgt til det første rennet i Oberstdorf torsdag. På kvalifiseringen er det meldt om 17 000 tilskuere.

Det har alltid vært snakket om viktigheten av å få en god start. De siste 16 hoppukene har 15 av sammenlagtvinnerne stått på pallen i Oberstdorf. I 2006 ble Jacobsen nummer fire her, men han vant likevel sammenlagt.

At det har gått 15 år siden forrige norske vinner, kommenterer sportssjef Clas Brede Bråthen slik:

- Jeg synes det er veldig lenge siden. Vi har helt klart ambisjoner om å vinne Hoppuka oftere. Vi har kjempet og hatt flere muligheter de siste åra. Men det har etter hvert vært en østerriksk, polsk og japansk dominans. Vi har vært flinkere i mesterskap, påpeker Bråthen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer