Justyna Kowalczyk-Tekieli reagerer:

- Trist og usmakelig

- Jeg blir så lei meg, sier Justyna Kowalczyk-Tekieli (39), som letter på sløret om hvorfor hun sa opp jobben som sportssjef i det polske skiskytterforbundet med umiddelbar virkning.

REAGERER: Justyna Kowalczyk-Tekieli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Justyna Kowalczyk-Tekieli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Fredag skrev Dagbladet at Justyna Kowalczyk-Tekieli - som hun nå heter - har sagt opp jobben som sportssjef i det polske skiskytterforbundet.

Den polske langrennslegenden sluttet - i likhet med tre andre ledere i det polske skiskytterforbundet - med umiddelbar virkning.

Nå røper hun årsaken og detaljene bak den dramatiske masseoppsigelsen.

Det er i et intervju med den polske avisa Onet at Marit Bjørgens mangeårige hovedrival og nemesis setter ord på konflikten som ligger bak den omveltende endringen i polsk skiskyting, hvor Kowalczyk-Tekieli hadde vært sportssjef siden mars i fjor.

- Dette er usmakelig og trist, freser 39-åringen og peker på hvorfor hun reagerer så sterkt.

VILLE TA VARE PÅ FLYKTNING: Justyna Kowalczyk, her sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug, forsøkte å ta vare på Darja Dolidovits (17) fra Belarus. AP Photo/Giovanni Auletta
VILLE TA VARE PÅ FLYKTNING: Justyna Kowalczyk, her sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug, forsøkte å ta vare på Darja Dolidovits (17) fra Belarus. AP Photo/Giovanni Auletta Vis mer

Brutal beskjed

Uenighetene skal ha startet i vinter da langrennstalentet Darja Dolidovitsj (17) fra Belarus, hennes meritterte far Sergej Dolidovitsj og resten av familien flyktet fra hjemlandet i frykt for myndighetene som en konsekvens av familiens politiske standpunkt.

Mer presist forfektet familien Dolidovitsj at Belarus' president Alexandr Lukasjenko rigget valget da han ble gjenvalgt i 2020.

- Darja har blitt fratatt retten til å delta i konkurranser. Jeg ser ikke muligheten for at hun fortsetter karrieren i Belarus, fortalte faren Sergej Dolidovitsj til nyhetsbyrået Reuters, før familien flyktet til Polen i februar.

I Polen ble familien tatt inn i varmen av Justyna Kowalczyk-Tekieli, som oppfordret langrennstalentet til å teste ut skiskyttersporten og inviterte 17 år gamle Darja Dolidovitsj til å trene med det polske juniorlandslaget i skiskyting.

- Darja tok raske steg, tross et vanskelig utgangspunkt, der hun i løpet av bare noen få dager måtte pakke og forlate alle vennene sine. Så kom hun hit uten å kunne et ord polsk. Jeg så Daria på trening og hun har virkelig mye potensial. Etter bare noen få uker med skytetrening, ble hun nr. 3 på sprinten i det polske juniormesterskapet. Det viste hennes store potensial, forteller Kowalczyk-Tekieli, som i 2020 giftet seg med klatreren Kacper Tekieli.

FORTVILER: Justyna Kowalczyk, her sammen med Marit Bjørgen, under ski-VM i Oslo i 2011. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FORTVILER: Justyna Kowalczyk, her sammen med Marit Bjørgen, under ski-VM i Oslo i 2011. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Jeg blir så lei meg

Den polske langrennslegenden - som totalt har 50 individuelle verdenscupseire, fire sammenlagttriumfer i totalcupen og i Tour de Ski sammenlagt, samt fire individuelle OL- og VM-gull - forteller at hun var positiv til å ha med Darja Dolidovitsj på laget, fordi ungjenta sa seg villig til å søke om polsk statsborgerskap på sikt.

- Før valget spurte Sergej Dolidovitsj meg - som var sportsdirektør – og Zbigniew Waskiewicz – som var datidas skiskytterpresident – om muligheten for å trene med oss. Han spurte også trener Lukasz Slonina om det. Alle var positive. Og ingen av disse har ombestemt seg. Det vet jeg, sier Kowalczyk-Tekieli.

SPONTAN: Heidi Weng ser ikke tilbake på alle aspekter av karrieren med glede. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Men seinere kom likevel kontrabeskjeden om at den 17 år gamle jenta fikk forbud mot å trene med det polske juniorlandslaget. Dette skal ha skapt stor intern uro.

Far Sergej Dolidovitsj fortalte i et intervju med avisa Onet at han var sjokkert over den brå vendingen. Også Kowalczyk-Tekieli reagerer sterkt på hvordan familien Dolidovitsj - med datter Darja i spissen - har blitt behandlet etter at det polske skiskytterforbundet fikk ny president i vår.

- Trener Slonina var godt fornøyd med løsningen og far Sergej Dolidovitsj var veldig takknemlig for muligheten Darja fikk hos oss. Etter at Waskiewicz var ferdig som president, har jeg passet på familien Dolidovitsj. Men så skjedde altså dette. Jeg blir så lei meg over avgjørelsen som er tatt, at Darja ikke får trene med det polske laget.

- Det å hjelpe henne kan gi oss flere fordeler enn ulemper i framtida. Jentene på det polske juniorlandslaget hadde fått en ambisiøs og sterk lagkamerat å trene med. Tidligere har latviske Patricija Eiduk fått trene med det polske juniorlandslaget, med utbytte for alle parter. Denne saken er trist, og behandlingen av Darja er usmakelig, mener Kowalczyk-Tekieli.

Dagbladet har ikke lyktes i å få kontakt med det polske skiskytterforbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer