- Trist om det ikke blir plast i Nye Kollen

Tårnet rives snart. Hoppguruene mimrer.

(Dagbladet.no): 16. oktober er det slutt. Da rives det verdensberømte holmenkolltårnet med en gigantisk kran, før et nytt skal stå klart til ski-VM i 2011.

NRKs hoppkommentator Arne Scheie er sjølsagt glad i Holmenkollen.

- Mitt forhold til Holmenkollen er nok som for den gjennomsnittlige nordmann. Bakken betyr veldig mye for vår identitet. I tillegg er den skisportens Mekka, den er toppen for alle skiidrettsutøvere, sier han til Dagbladet.no.

Det samme påpeker Dagbladets tidligere hoppreporter Arne Thoresen, som også er forfatter av boka «Lengst gjennom lufta - et 200 år langt svev gjennom hopphistorien».

- Holmenkollen er en av Norges sterkeste merkevarer. Rundt om i verden snakkes det om hoppsportens Mekka. Hvert år har Kollen-anlegget én million besøkende. Rennet har vært en folkefest helt fra starten av, og har beholdt statusen de 116 åra det er blitt arrangert, sier han.

To Kollen-kyndige menn

Første gang Scheie besøkte Holmenkollen var under et uttaksrenn med 49 deltakere i 1952. Siden da er det bare fire år han ikke har vært til stede.

- Jeg kan altså ikke skryte av å ha vært der hvert år. Ett år var jeg i utlandet og jobbet på et cruiseskip, og så mistet jeg noen renn under studietida, forteller han.

TO GANGER HOPP-ARNE: Dagbladets hoppreporter gjennom 34 år, Arne Thoresen (i midten) og NRK-veteran Arne Scheie sammen med Clas Brede Bråthen (t.v.). Trioen var samlet da Thoresen sluttet i Dagbladet i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl
TO GANGER HOPP-ARNE: Dagbladets hoppreporter gjennom 34 år, Arne Thoresen (i midten) og NRK-veteran Arne Scheie sammen med Clas Brede Bråthen (t.v.). Trioen var samlet da Thoresen sluttet i Dagbladet i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Arne Thoresen har vært fast inventar i Holmenkollen siden tidlig på 1960-tallet.

- Den første jobben min der som sportsreporter i Dagbladet var i 1973 da sveitseren Hans Schmid vant. Einar Bekken, Kongsberg, ble nummer fem som beste nordmann. Kvelden før rennet hadde han vært på kino og sett «Fire farlige menn», husker Thoresen.

Men minnene stopper så klart ikke der. Dagbladet.no har gitt Arne og Arne den vanskelige utfordringen det er å plukke ut bare fem minner fra Holmenkollen. Denne mimrestunden får du i faktaboksen til høyre.

Forstår behovet for evolusjon

Scheie innrømmer at det er vemodig at det gamle tårnet skal rives, men han forstår behovet for fornying.

- Det er bare å se på andre anlegg vi kan sammenlikne med. Så sjøl om det er mange gode minner knyttet til anlegget, er vi i en ny tid. Evolusjon, sier 64-åringen.

Han er sikker på at det vil gå greit å forholde seg til en ny bakkeprofil.

- Når vi har fått vendt oss til den, kommer den sikkert til å prege skylinen på samme måte som den gamle, tror Scheie.

- Trist om det ikke blir plast i Nye Kollen

- Holmenkollen er et arvesølv som skinasjonen Norge må ta vare på, og ikke skusle bort, understreker Arne Thoresen.

Krever helårsanlegg

De to hoppentusiastene er spent på om byggherrene klarer å finne løsninger for å begrense problemene med vind og tåke. Men egentlig er de mest opptatt av at bakken blir et helårsanlegg, slik at den kan brukes til trening også om sommeren.

- Det er utrolig trist hvis vi ikke får plastbelagt bakke i Oslo, for vi må tenke på framtida og talentene. Mange må jo kjøre flere timer for å trene, mens det er plastbakker overalt i Tyskland og Østerrike, sammenlikner Scheie.

- I mine øyne investeres det mer i nasjonalmonumentet Holmenkollen enn i idrettsanlegget. Det viktigste er å få et helårs rekrutteringsanlegg, men det er ikke med. Bakken bør også plastlegges, ber Thoresen om.

Scheie peker på en tilleggsdimensjon ved at bakken kan brukes sommerstid.

- Tenk hvis turistene kommer og kan se hoppere som trener om sommeren. Uten at noen bruker anlegget, er det nesten ikke mulig å forstå hva skihopp dreier seg om, sier han.

RIVES: Rivingen av det gamle Kollen-anlegget er i full gang. Men tårnet står et par uker til.
NYE KOLLEN: Dette er vinnerutkastet som vil danne grunnlaget for byggingen av Nye Kollen. Mer om prosjektet hos <a href=\'http://www.holmenkollen.oslo.kommune.no/category.php?categoryID=30817\'>Oslo Kommune</a>.