MANGE LEDIGE PLASSER: I unnarennet hadde det samlet seg en størst klynge folk rundt landingspunktet. Ellers var det svært glissent i Holmenkollen i kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
MANGE LEDIGE PLASSER: I unnarennet hadde det samlet seg en størst klynge folk rundt landingspunktet. Ellers var det svært glissent i Holmenkollen i kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLANDVis mer

Raw Air

Trist syn i Kollen: - Du kan ikke slakte noen for dette på en fredag

Glissen start på Raw Air-konkurransen. 

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Raw Air har tatt mål av seg å bli den mest spektakulære hoppkonkurransen i verden. Men åpningen bar ikke bud om dette i Holmenkollen fredag kveld.

På tribunene - som tar rundt 70.000 tilskuere - var det direkte glissent, kanskje 2000-3000 tilskuere. Sportslig var det heller ikke mye å juble for sett med norske øyne: Andreas Stjernen ble bestmann på 10. plass. Rennet ble vunnet av Andreas Wellinger fra Tyskland.

- Du kan ikke slakte fredagen i Kollen for dette. Dette er mer enn det har vært på en Kollen-søndag de fem siste åra, mener Tom Hilde.

- Det burde vært mer folk. Men jeg regner med at det blir fullstappet i morgen og søndag. Rennet startet rett etter at de fleste var ferdig på jobb. Det er vanskelig å få folk da, påpeker Daniel-André Tande.

Tellende

Rennet var offisielt kvalifisering til søndagens tradisjonelle Holmenkollrenn. Men i Raw Air - som blir arrangert fire steder i Norge i løpet av den neste uka - var rennet tellende.

GOD BEINPLASS: Det er lenge siden folk sto på Gratishaugen for å se hopprenn i Holmenkollen. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
GOD BEINPLASS: Det er lenge siden folk sto på Gratishaugen for å se hopprenn i Holmenkollen. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Sammenlagtvinneren kåres på bakgrunn av alle poengene han tar med seg i kvalifisering, lagkonkurranse og individuelle renn de neste dagene. Målet er ikke å kopiere Hoppuka, men å være en minst like spektakulær konkurranseform.

En gang i tida var det ikke plass til alle som ville på hopprenn i Holmenkollen. Folk måtte stå på den såkalte Gratishaugen, og det tradisjonelle kollenbrølet hørtes helt ned til Oslo sentrum.

Slik er det ikke lenger, selv om det var trivelig nok for de som hadde funnet veien til nasjonalanlegget denne kvelden.

- Jeg hadde ikke forventet så mye folk i dag. Det var en dag som ikke er blitt kjørt fram tøft kommersielt, dessverre. Det kan vi sikkert lære av til seinere. Folk flest oppfattet nok dette som en vanlig kvalifisering i Kollen, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen.

Han tilføyer:

- Holmenkollen kan sikkert lære noe av arrangøren i Trondheim.

Stinn brakke

På forhånd antok de fleste som følger hopp at dette kunne bli den mest glisne kvelden i Raw Air-konkurransen. Etter Holmenkollen venter Lillehammer, Trondheim og Vikersund. Også på Lillehammer har de tradisjonelt slitt med å trekke folk på hopprenn de siste åra. Men både i Trondheim og Vikersund er det ventet stinn brakke og full fest.

Tom Hilde sier:

- Jeg tror ikke det var så mange som fulgte den første kvaliken i Hoppuka for mange år siden heller.

På gyngende grunn

Sportslig var nordmennene på gyngende grunn. Andreas Wellinger (Tyskland) vant foran Peter Prevc (Slovenia) og Richard Freitag (Tyskland). Andreas Stjernen ble beste nordmann på 10. plass. Johann André Forfang ble nummer 12.

Norges beste hopper, Daniel-Andre Tande, kom helt nede på 23. plass, men ville ikke fortvile:

- Jeg ligger 22 poeng bak lederen. Det kan jeg ta igjen på én omgang i Vikersund, understreker han.

Les også: Sjokk på toppen av Kollen: - Jeg tenkte alle ord som beskriver raseri

IKKE HELT PÅ TOPP: Daniel-André Tande kom på 23. plass i den første Raw Air-konkurransen. Her møter han mamma Trude og kjæresten Anja Nymoen Søberg etter rennet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
IKKE HELT PÅ TOPP: Daniel-André Tande kom på 23. plass i den første Raw Air-konkurransen. Her møter han mamma Trude og kjæresten Anja Nymoen Søberg etter rennet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer