- Tro kan flytte fjell

...og kanskje gi Norge EM-plass. Carew, Riise, Riise, Andresen og Hangeland om landslagsoppturen.

CHISINAU (Dagbladet.no): Moldova - Norge 0-1

Etter tabbekampen mot Tyrkia i mars hadde omtrent hele Norge gitt opp håpet om EM-sluttspill i 2008.

Da hadde det norske landslaget tre kvalikkamper med poengtap bak seg.

Men landslagsgutta hevder i dag at de aldri mistet trua, og det betaler seg nå ved at Norge kan bli gruppeleder med seier over Hellas på onsdag.

Nå har det norske landslaget nemlig tre kvalikserie bak seg, og laget har nærmest stått opp fra de døde.

- Hva er det som har skjedd med laget siden dere tapte og var nederlagsdømt i vår?

- Det er sant at vi har snudd det fullstendig. Svaret er nok at vi alltid har hatt tro på at vi kunne klare det, samtidig som vi har bevart humør og sjøltillit, svarer John Arne Riise til Dagbladet.no.

- Tro kan flytte fjell

MISTET IKKE TRUA: John Carew mener det at landslagsgutta hele tida har hatt tro på det de driver med, er en viktig årsak til at de har snudd motgangen til medgang. Foto: SCANPIX
MISTET IKKE TRUA: John Carew mener det at landslagsgutta hele tida har hatt tro på det de driver med, er en viktig årsak til at de har snudd motgangen til medgang. Foto: SCANPIX Vis mer

Lillebror Bjørn Helge tro på sin side at sjøltilliten har økt gradvis fram mot i dag, og at det har bidratt til å løfte Norge dit laget er i dag – på andreplass og med et strålende utgangspunkt foran den videre EM-kvaliken.

- Det går opp og ned i fotball, konstaterer han i sitt svar på spørsmålet over.

- Når du presterer, får du ny tro på det du driver med. Dette kan bidra til nye prestasjoner. Det har mye med det psykiske å gjøre, tror Riise, som har vært en sentral brikke i Norges snuoperasjon.

• Les også: Forskere fastslår at tro kan påvirke resultater

John Carew er også veldig opptatt av tro når han får samme spørsmål fra Dagbladet.no etter kampslutt.

- Vi har hatt tro hele veien, sjøl om ikke alt har gått vår vei hele tida. Vi var langt nede etter Tyrkia-kampen, men spillerne har sterk mentalitet. Nå har vi gode muligheter på kvalifisere oss for EM.

- Tro kan flytte fjell – og kanskje også ta Norge til et nytt EM-sluttspill?

- Ja, har man ikke tro, så går det ikke. Tro kan flytte fjell, fastslår Carew.

- Tro kan flytte fjell

- Bedre rytme i angrepsspillet

Landslagskaptein Martin Andresen fokuserer mer på de taktiske endringene i sitt svar.

- Egentlig er det ikke så store forskjeller mellom laget som var nederlagsdømt og det laget vi ser nå. Åge har gjort noen taktiske grep, som har gitt oss bedre rytme i angrepsspillet, sier han til Dagbladet.no.

- Sjøl om det er litt kjedelig, er vi dessuten nødt til å se litt bak resultatene. Og vi visste at vi fikk dårlig betalt for innsatsen vår, at vi ikke var så dårlige som resultatene tilsa. Defor hadde vi heller ingen grunn til å miste trua, forteller landslagskapteinen.

Stopper Brede Hangeland fokuserer på marginer.

- Den største forskjellen mellom da og nå er nok at vi har mer marginer på vår side i dag, sier Hangeland til Dagbladet.no.

Antakelig tenker han særlig på at Frunza Viorels tverrliggerskudd i dag spratt ut, mens Steffen Iversens tverrliggerheading gikk inn – så små er marginene i fotball.

- Dette vet vi, og vi har hele tida tenkt at hvis vi tror, så kan vi klare det, smiler Hangeland fornøyd.

- Tro kan flytte fjell

• Les også: Iversen sikret Norges drømmekveld - med planlagt mål

<B>BEDRE RYTME: Martin Andresen roser Åge Hareides taktiske endringer, som han mener har bidratt til at Norge på onsdag kan være gruppeledere.
<B>- HAR MYE MED PSYKE Å GJØRE: Det tror Bjørn Helge Riise om Norges landslagsopptur.
<B>- HAR SNUDD DET: John Arne Riise innser at det er en smått forbløffende snuoperasjon Norge har sørget for siden i mars.