Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Christian Berge i håndball-EM:

- Tro på det du gjør, det gjelder alt her i livet

Landslagssjef Christian Berge (44) om ordet han brukte for å gjøre håndballgutta til et vinnerlag.

VINNERMENTALITET: Christian Berge leder håndballgutta i EM i Kroatia. Foto: Geir Dokken
VINNERMENTALITET: Christian Berge leder håndballgutta i EM i Kroatia. Foto: Geir Dokken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge - Frankrike, kl. 20.30

POREC (Dagbladet): De overrasket hele Idretts-Norge ved å spille seg fram til en VM-finale mot Frankrike i januar i fjor. På Idrettsgallaen forrige helg ble håndballgutta kåret til «Årets lag».

Landslagssjef Christian Berge (44) klør i fingrene etter å komme i gang igjen. I kveld starter alvoret igjen - i EM mot Frankrike

- Mesterskap er som julekvelden. I vinter var det faktisk så ikke at jeg satt og tenkte på EM på selve julaften. Da ungene har lagt seg kom tankene. sier Berge til Dagbladet.

Tro på Norge

Da Dagbladet spør landslagskaptein Bjarte Myrhol om hva som har betydd mest for oppturen til norsk herrehåndball, svarer han følgende:

SJEF: Christian Berge. Foto: Geir Dokken
SJEF: Christian Berge. Foto: Geir Dokken Vis mer

- Det er ett ord som jeg vil trekke fram: Tro. Det kom inn noen personer i laget med en voldsom tro. Jeg var selv en skeptiker i mange år, men plutselig kom det inn noen unggutter og en trener som turte... Det irriterer meg at jeg tidligere i landslagskarrieren ikke turte å tro på oss, sier Myrhol.

Dagbladet brakte spørsmålet videre til landslagssjef Berge. Hva konkret tok han med seg inn på landslaget i 2014 som har bidratt til at Norge nå er en fryktet stormakt på håndballkartet?

- Du kan gjøre mye med tro på egne ferdigheter. Hvis du ikke tror på deg selv, så kommer du ingen vei. Da er det bekmørkt. Jeg liker å tro at vi kan slå alle - men vet at vi samtidig kan få problemer mot de aller fleste på en dårlig dag. Hvis du har disse tankene i bagasjen, blir alt så mye enklere å jobbe. Jeg har alltid fokus på å se muligheter framfor begrensninger. Vi har jobbet med dette inn mot spillerne. Tro på det du gjør, det gjelder alt du gjør her i livet, sier Berge.

- Måtte du jobbe hardt for å få spillere til å tro på seier mot for eksempel Kroatia i en VM-semifinale?

- Det handler også om hvilke resultater du har tidligere i mesterskapet. Det må vi ikke glemme. Hvis du har tro, men går på nederlag etter nederlag, så blir det tungt i lengden. Det handler om å få de små lyspunktene. Du slår Polen i Polen. Du slår Frankrike, du slår Kroatia. Da får du de lyspunktene du trenger for å bygge videre. Plutselig føler du at du kan slå alle. Da er du der du skal være. Da kan du tro på å vinne titler, sier Berge.

NYTT MESTERSKAP: Trener Christian Berge (t.v.), Espen Lie Hansen og Joakim Hykkerud møtes for oppkjøring til EM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NYTT MESTERSKAP: Trener Christian Berge (t.v.), Espen Lie Hansen og Joakim Hykkerud møtes for oppkjøring til EM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Det neste steget

Christian Berge startet trenerkarrieren i Elverum fra 2008 til 2014, før han tok over Norge. Og som landslagssjef har kurven pekt rett til værs. Robert Hedin ga seg som landslagssjef etter et skuffende EM i 2014 (14. plass). Da kom Berge etter hvert inn. Til VM 2015 var ikke håndballgutta kvalifisert, men i EM 2016 kom gjennombruddet.

Norge var egentlig ikke kvalifisert til EM 2016, men fikk utdelt et såkalt «Wildcard» av forbundet. Laget spilte seg helt fram til en imponerende semifinale, men tapte både semifinale (Tyskland) og bronsefinale (Kroatia).

I VM i fjor nådde Norge finalen der Frankrike ble for sterke.

SØLVKYSS: Christian Berge får kyss av kona Turid Domaas Berge etter VM-sølvet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØLVKYSS: Christian Berge får kyss av kona Turid Domaas Berge etter VM-sølvet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det har vært et morsomt år, det har vært mye fokus på å ta det neste steget. Hvordan vi skal gjøre det. Det har vært mye reising for å se spillere i kamp. Nå føler jeg endelig at vi er i gang igjen. Jeg sitter jo hele året og venter på en ny mulighet. Den kommer nå, sier Christian Berge.

Skal kurven fortsette fra EM-bronsefinale 2016 til VM-sølv 2017, er det bare én ting som gjelder. Dagbladet forsøker å spørre om hvordan landslagssjefen vil gjenskape suksessen fra VM, men Berge avbryter spørsmålet.

- Ordet «gjenskape» liker jeg ikke. Det betyr at vi vil gjøre noe helt likt. Jeg tenker at vi må gjøre det bedre enn i fjor, men det er ikke det samme som at resultatene skal være bedre. Vi ønsker å være jevnere, ha høyere prestasjon over tid, og da kommer vi langt. Vi er avhengig av samhandling og at lagmaskineriet kommer i gang. Vi må gjøre ting enkelt, og må få de enkle målene, sier Berge og drar fram et smil.

VM-SUKSESS I FJOR: Christian Berge med barna Erle og Emre på bankett etter VM-sølvet i Frankrike. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VM-SUKSESS I FJOR: Christian Berge med barna Erle og Emre på bankett etter VM-sølvet i Frankrike. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Føler du at dere er bedre enn i fjor?

- Jeg synes at spillerne er blitt bedre. Da gjelder det å sette det sammen som et lag. Flere spillere har prestert på et høyere nivå nå, enn på samme tid i fjor, sier Berge.

- Noen spesielle navn?

- Gøran Johannessen (GOG Svendborg) har vært outstanding i Danmark det siste halvåret. Magnus Jøndal (GOG Svendborg) har hatt en enorm utvikling. Sander (Sagosen) har vært vanvittig god i PSG. Jeg gleder meg veldig til å sette disse spillerne sammen til et lag, sier Berge.

Dyrker profiler

44-åringen snakker om at han ønsker å gjøre justeringer og endringer i det norske spillet inn mot EM.

- Alle sitter og ser oss på video. Da er du avhengig av å ha noe nytt. Det er ikke noe revolusjonerende, men jeg har tatt med fire venstrehendte høyrebacker i troppen. En av dem kan fort havnet i midten, eller på ving. Samtidig er det lagt inn noen bevegelser opp mot nettopp det, sier Berge.

Norge har fått fram en rekke store profiler som til daglig spiller i Tyskland og Danmark. Blant dem som nevnes som bærebjelker i laget er kaptein Bjarte Myrhol og Sander Sagosen.

- Det er viktig at de går foran, det er det ingen tvil om. Bjarte ser ut som han er i sitt livs form. Han presterer på et så høyt nivå. Sander begynner å bli ordentlig, ordentlig god, sier Berge.

- Hva er din største utfordring før EM?

- Det er å omstille spillerne fra klubbhåndball til at de spiller slik landslaget ønsker å spille. Det er den største utfordringen før et EM, sier Norge-sjefen.

- Har landslaget nok samlinger sammen?

- Vi har ikke flere dager enn det vi får. Det er ikke flere dager å ta av. Vi valgte å starte samling allerede i romjula for å få tre ekstra dager sammen. Det hjelper nok litt, sier Berge.

- Hva har du mest fokus på akkurat nå?

- Vi filmer hver trening, så jeg går gjennom hver eneste trening etterpå. Da ser jeg på grep inn mot den taktiske biten. Hvilke system fungerer, hvilke system fungerer ikke, sier Berge.

Norge - Frankrike har avkast fredag klokka 20.30. Kampen vises på TV 3.​ Østerrike og Hviterussland er også i gruppe B.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!