- Trodde alt var over

Her forklarer Petter Solberg (28) om episoden han fryktet ville spolere drømmen om VM-gull i rally. - Jeg kjørte i et kjempehull og trodde alt var over.

Med en ledelse på 31 sekunder gikk Solberg løs på den lengste (43,09 kilometer) og nest siste prøven i går med det for øye å gi Citroëns gullrival Sebastien Loeb en skikkelig knekk foran dagens tre avsluttende prøver. Men bare én kilometer ut på etappen fikk Subaru-stjernen en solid påminnelse om at gullet ikke er hans før hele løpet er over.

Petter var i ferd med å bremse ned fra 180 til 80 km/t foran en venstre-høyresving da det venstre forhjulet smalt ned i et digert hull i veikanten. Smellen førte til voldsomme vibrasjoner i bilen, styrestaget ble bøyd, støtdemperen røk og felgen fikk seg en saftig bulk.

- Fikk panikk

- Jeg fikk litt panikk og trodde alt var over. Jeg var sikker på at hjulet ville eksplodere i løpet av den neste kilometeren, og da hadde det bare vært å pakke sammen. Jeg var nervøs gjennom hele etappen, og det er bare flaks at dette gikk bra, sier en oppskaket Petter Solberg til Dagbladet.

Fredag fullførte han de siste fire kilometrene på en etappe med punktert hjul. Fire mil er noe helt annet.

- Med bøyd styring ble bilen også tung å styre. Men alle problemer kan løses, husk det! Og heldigvis begynner jeg å få litt erfaring. Det kommer bra med når slikt dukker opp.

Ikke i notene

Hullet helt i veikanten var ikke avmerket i kartleser Phil Mills noter, så det kom bardus på Petter Solberg.

- Trolig har det vært en stein der tidligere, og så er hullet blitt større og større etter hvert som førerne foran meg har passert. Jeg mistet konsentrasjonen i et sekund etter hendelsen og tror jeg også holdt på å kjøre av veien, sier Petter.

Vel inne på serviceområdet pustet Solberg lettet ut:

- Jeg hadde veldig flaks. Det var helt på grensen.

Uten uhellet tror Petter han kunne kjørt 10-12 sekunder raskere. Men likevel vant han fartsprøven - og alle de seks andre i går.

Vant samtlige prøver

Rubbel og bit, med andre ord.

- Det er første gang jeg har vunnet alle fartsprøvene én og samme dag. Det er kjempemoro.

Solberg er nå tre fartsprøver på til sammen 73,86 kilometer unna et VM-gull. De starter klokka 08.48, 12.02 og 14.03 i dag. Den siste blir direkteoverført på NRK1.

Han startet gårsdagen med åtte sekunders ledelse på Sebastien Loeb. I løpet av dagen ble det til 41,2 sekunder. Etter å ha kjørt fra franskmannen i hele går gir ikke Spydeberg-ekspressen bort de sekundene i dag.

- Jeg har gullet løst i lomma. Bare et uhell kan stoppe meg nå. Jeg tåler en snurring, men neppe en punktering, sier Petter Solberg.

Såframt han ikke blir nødt til det, ser Petter derfor ingen grunn til å kjøre mer enn 90 prosent av kapasiteten i dag.

KJØRER FANTASTISK: Petter Solberg svever mot VM-gull i de walisiske skoger. - Jeg har gullet løst i lomma. Bare et uhell kan stoppe meg nå. Jeg tåler en snurring, men neppe en punktering, sier Petter.