Trodde du Manchester City og Chelsea brukte mer penger på spillere enn United?

Da tar du feil.

KOSTET SKJORTA: Manchester United bruker netto nest mest av de europeiske storklubbene på spillere. Juan Mata, som kom for 37 millioner pund i januar, er den dyreste spillerne som er blitt kjøpt til Old Trafford. Foto: AP Photo / Jon Super / NTB Scanpix
KOSTET SKJORTA: Manchester United bruker netto nest mest av de europeiske storklubbene på spillere. Juan Mata, som kom for 37 millioner pund i januar, er den dyreste spillerne som er blitt kjøpt til Old Trafford. Foto: AP Photo / Jon Super / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): At penga rår i moderne fotball er det ingen som tviler på, men begrepet «kjøpelag» er noe de fleste supportere ikke ønsker assosiert med klubben i sitt hjerte.

De siste årene har ufattelig rike onkler gjort at trioen Chelsea, Manchester City og Paris Saint-Germain kanskje i større grad enn mange andre klubber har fått stempelet ingen vil ha - i hvert fall i England.

Tallene, hvis vi ser på de siste fire årene, gir kritikerne delvis rett. United-bloggen solskjaerhaswonit.com har sett nærmere på overganger de siste årene.

PSG kjøper for mest Under oversikten over hvilke klubber som har betalt mest for nye spillere de siste fire sesongene (fram til 7. august i år), finner vi - ikke overraskende - Paris Saint-Germain øverst:

PSG 387 millioner pund
Chelsea 379
Real Madrid 328
Barcelona 267
Liverpool 265
Man City 262
Man Utd 250
Arsenal 215
Juventus 214
Bayern München 166

Chelsea selger for mest Noe som er vel så interessant som bare hvor mye penger klubbene har brukt på nye spillere, er hvor mye de har solgt for. Oversikten for de sammme ti klubbene ser slik ut:

Chelsea 201 millioner pund
Real Madrid 161
Arsenal 141
Barcelona 135
Liverpool 128
Juventus 98
Bayern München 86
Man City 86
Chelsea 84
Man Utd 35
PSG 33

Når vi sitter på summene for hvor mye klubbene har kjøpt og solgt for de siste årene, kan vi enkelt se hvor mye de har brukt netto på spillere, og det er her mange kanskje får seg en overraskelse.

United bruker nest mest United har nemlig brukt nest mest - mer enn både Chelsea og City:

PSG 354
Man Utd 215
Chelsea 178
Man City 176
Real Madrid 167
Liverpool 137
Barcelona 132
Juventus 116
Bayern München 80
Arsenal 74

Sign-on-fees, agenthonorarer og lønn er ikke tatt med i regnestykket, men oversikten gir likevel et innblikk i hva klubbene får igjen rent økonomisk for spillerne de henter for store overgangssummer.

Det som er mest tydelig for Uniteds del er at de ikke har solgt spillere med særlig stor suksess. Siden Cristiano Ronaldo forsvant for 80 millioner pund i 2009, har United solgt for omtrent ti millioner i året i snitt.

Det er langt mindre enn de antatte rivalene.

- Panikk-kjøp Noe av Uniteds problem sportslig sett er at flere av de som er blitt kjøpt inn for store overgangssummer ikke har slått til i de røde trøya.

United-legenden Gary Neville mener at flere av nyervervelsene de siste årene framstår som rene panikk-kjøp:

- De har brukt 140 millioner pund det siste året, og de har hentet Zaha, Herrera, Shaw, Fellaini og Mata. Forrige sesong ville jeg sagt at flere av dem var panikk-kjøp som ikke passet inn i klubbens filosofi, og det betaler de for nå. For samme sum, eller litt mer, kunne de hentet Gareth Bale, Toni Kroos, Cesc Fabregas og Filipe Luis, sier Neville til Sky Sports.

• United-bloggen solskjarhaswonit har hentet overgangssummene fra transfermarkt.co.uk.

IKKE I REGNESTYKKET: Argentinas forsvarsspiller Marcos Rojo, som omsider er klar for United for 16 millioner pund, er ikke tatt med i regnestykket. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB Scanpix
IKKE I REGNESTYKKET: Argentinas forsvarsspiller Marcos Rojo, som omsider er klar for United for 16 millioner pund, er ikke tatt med i regnestykket. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB Scanpix Vis mer