IKKE FLEST: Både Liverpool, Chelsea, Manchester United og Arsenal ligger høyt oppe på oversikten over lagene som har fått mange straffer i Premier League de siste fem årene. Men alle blir slått av laget som endte på 9. plass sist sesong - Aston Villa. Foto: SCANPIX
IKKE FLEST: Både Liverpool, Chelsea, Manchester United og Arsenal ligger høyt oppe på oversikten over lagene som har fått mange straffer i Premier League de siste fem årene. Men alle blir slått av laget som endte på 9. plass sist sesong - Aston Villa. Foto: SCANPIXVis mer

Trodde du noen av disse fikk flest straffer?

Nei, det er neppe det laget du tenkte. Sjekk tallene for de siste fem årene.

Premier League-rundes innledes med Newcastle - Chelsea kl. 13.45 i Dagbladets livestudio.

(Dagbladet): Det er en evig krangel mellom fotballsupportere:

PÅ STRAFFETOPPEN: Aston Villa har fått 36 straffer siden høsten 2006. Her er det Darren Bent som scorer mot West Bromwich. Foto:  AFP PHOTO/IAN KINGTON
PÅ STRAFFETOPPEN: Aston Villa har fått 36 straffer siden høsten 2006. Her er det Darren Bent som scorer mot West Bromwich. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON Vis mer

Hvilket lag favoriseres mest av dommeren, og får de fleste av tvilsavgjørelsene i sitt favør?

I Premier League har nok mange en utbredt oppfatning av at det laget er Manchester United. Siden Ruel Fox scoret på straffe på Old Trafford i 1993, gikk det 11 år før et motstanderlag satte ballen i mål fra ellevemetersmerket på Uniteds hjemmebane, da Danny Murphy ga Liverpool 1-0.

PÅ FJERDEPLASS: Wayne Rooney og Manchester United har fått fjerde flest straffer siden 2006/07-sesongen. Foto. AFP PHOTO/ANDREW YATES
PÅ FJERDEPLASS: Wayne Rooney og Manchester United har fått fjerde flest straffer siden 2006/07-sesongen. Foto. AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

Riktignok hadde fire andre straffeskyttere bommet i årene mellom der, men statistikken ga uansett vann på mølla til alle som mener dommerne er livredde sir Alex Ferguson.

Sist helg opplevde imidlertid United å få en direkte feil straffeavgjørelse mot seg. Etterpå raste Ferguson, og antydet langt på vei at linjedommeren som hadde ansvaret var en amatør.

17 STRAFFER FOR - SEKS IMOT: Liverpool har fått 17 straffer på Anfield, og seks imot siden høsten 2006. Her er det Luis Suarez som bommer mot Birmingham. Foto: (AP Photo/Jon Super)
17 STRAFFER FOR - SEKS IMOT: Liverpool har fått 17 straffer på Anfield, og seks imot siden høsten 2006. Her er det Luis Suarez som bommer mot Birmingham. Foto: (AP Photo/Jon Super) Vis mer

«SAF til grovt angrep på assistentdommer. Hvor mange straffer har bortelag fått på Old Trafford i PL historien? Akkurat.», tvitret TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Villa har flest
Men kanskje har det jevnet seg mer ut nå - i hvert fall om man legger til grunn tallene fra analysefolkene og oddstipserne i Optaspesialisten for de siste fem årene.

De har sett nærmere på hvilke lag som har fått flest straffespark, og hvilke lag som har fått færrest mot seg - hjemme og borte.

ÅTTE BORTESTRAFFER PÅ OLD TRAFFORD: Det er tallene for de siste fem årene. Her scorer Demba Ba sist lørdag. Foto: (AP Photo/Jon Super)
ÅTTE BORTESTRAFFER PÅ OLD TRAFFORD: Det er tallene for de siste fem årene. Her scorer Demba Ba sist lørdag. Foto: (AP Photo/Jon Super) Vis mer

Laget som totalt sett har fått sjansen oftest fra ellevemetersmerket er overraskende nok Aston Villa. Siden 2006/07-sesongen har burgundertrøyene fått 36 straffespark, ett mer enn Arsenal, to flere enn Chelsea og tre flere enn Manchester United. Deretter følger Liverpool og Blackburn (!) med 31, og Manchester City og Tottenham med 30.

- Grunnlaget ble nok lagt før vi solgte gutta som kunne bli tatt foran der. Kanskje spesielt Ashley Young. Det hadde vært en morsom statistikk, å se hvem som skaffet straffesparkene. Men det var nok mer fart i oss da Martin O'Neill var manager, sier leder Thor Karlsen Skjelstad i Aston Villas norske supporterklubb.

Hos enkelte lag, som Villa, er det stor forskjell på tallene hjemme og borte.

Arsenal og Manchester City får for eksempel flest straffespark av alle på hjemmebane (begge 24), som særlig for førstnevnte kan forklares med en offensiv spillestil der motstanderen ofte har blitt trykket inn i egen 16-meter. På bortebane synker tallet i langt større grad enn for de andre topplagene - til henholdvis 11 og seks.

Mest oppsiktsvekkende er det kanskje likevel at Blackburn og Wigan har fått flere straffespark på bortebane enn noen av toppklubbene (15), mens de ligger langt nede på lista på hjemmebane.

Til sammenligning har United fått 20 hjemme og 13 borte, Chelsea 21 hjemme og 13 borte, Liverpool 17 hjemme og 14 borte og Tottenham 17 hjemme og 13 borte.

Arsenal får flest imot av de store
Funnene fra Optaspesialisten viser at Arsenal er det storlaget som får flest straffer mot seg med 29. Av de andre lagene på øvre halvdel følger så Tottenham med 27, Aston Villa med 26, Manchester City og Newcastle (har vært nede i Championship i perioden) med 23, Liverpool med 21, Manchester United og Everton med 19 og aller færrest Chelsea med 17.

På hjemmebane har Chelsea fått under én straffe mot seg i snitt per sesong siden høsten 2006, til sammen fire. Av andre lag som har vært i Premier League hele den perioden kommer så Aston Villa med fem, Liverpool med seks og Everton, Tottenham, Manchester United og Bolton med åtte.

Slike statistikker kan selvsagt ikke brukes som noe bevis på det ene eller andre, men gir i hvert fall en indikasjon på at straffespark for og imot er relativt jevnt fordelt mellom de beste klubbene i England.