MATFOKUS: Ingvill Måkestad Bovim jobber for tiden knallhardt med å bli ferdig med sin nye kokebok «Winning food», som kommer i butikkene i desember. Her lager hun Usain Bolts favorittrett, som er en jamaicansk versjon av svinekoteletter. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
MATFOKUS: Ingvill Måkestad Bovim jobber for tiden knallhardt med å bli ferdig med sin nye kokebok «Winning food», som kommer i butikkene i desember. Her lager hun Usain Bolts favorittrett, som er en jamaicansk versjon av svinekoteletter. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

Trodde du Usain Bolt bare spiste «chicken nuggets»?

Nå deler han favorittoppskriften i Ingvill Måkestad Bovims nye kokebok.

(Dagbladet): Det var etter sine to elleville verdensrekorder på henholdsvis 100 og 200 meter under OL i Beijing for fire år siden, Usain Bolt sjokkerte verden med å røpe hva han hadde spist før løpene:

«Chicken McNuggets».

- Jeg våknet opp og bestemte meg for å se på tv og spise litt nuggets, uttalte verdens raskeste mann etter 100-meterfinalen i Kina.

Under årets OL — hvor han igjen vant i suveren stil — røpet han at han nok en gang hadde inntatt fast food før han banket resten av verdenseliten.

Men de som tror at jamaicaneren bare spiser junk, tar altså feil.

Stjernekokebok
Ingvill Måkestad Bovim røper nemlig overfor Dagbladet i dag at Bolt er en av seks utøvere som bidrar med sin favorittoppskrift i hennes nye kokebok «Winning food» — som etter planen kommer i salg i midten av desember.

- Jeg deler først og fremst rundt 30 av mine egne oppskrifter i boka, men jeg er veldig fornøyd med å ha fått med seks andre friidrettsutøvere til å bidra med sine favoritter. Foruten Bolt, har jeg med utvalgte oppskrifter fra David Rudisha, Jesse Williams, Andreas Thorkildsen, Ezinne Okparaebo og sør-afrikanske Rene Kalmer, sier Måkestad Bovim til Dagbladet.

Bolts favorittrett består av svinekoteletter med ananas-salsa og søtpotetkaker.

- Jeg har fått med utøvere fra steder jeg har vært og trent og konkurrert. Rudishas favorittoppskrift er en drikk som kenyanerne inntar etter hver økt, som består blant annet av en spesiell meltype. Den inneholder karbohydrater og proteiner, men ikke fett. Selv om kenyanerne ikke vet så mye om ernæring, er det akkurat det vitenskapen sier man bør spise etter trening, sier Måkestad Bovim til Dagbladet.

Fikk agenthjelp
Og 31-åringen avslører at hun ikke trengte å overtale Usain Bolt til å bidra.

- Jeg kjenner agenten hans Ricky Simms godt, og han syntes det var en kul idé. Han sa umiddelbart at Bolt hadde lyst til å være med, og samtidig tror jeg han synes det er bra at folk finner ut at Bolt ikke spiser «chicken nuggets» mer enn et par ganger i året, sier hun.

Mellomdistanseløperen, som mistet OL i London med en alvorlig ankelskade, er selv utdannet som klinisk ernæringsfysiolog, og det var da hun satt hjemme etter lekene at ideen med kokeboka dukket opp.

GOD STEMNING:  Det var god stemning i Zürich for en drøy måned siden, da Bolt ga sin favorittoppskrift til Ingvill Måkestad Bovim. Foto: Margrethe Myhrer
GOD STEMNING: Det var god stemning i Zürich for en drøy måned siden, da Bolt ga sin favorittoppskrift til Ingvill Måkestad Bovim. Foto: Margrethe Myhrer Vis mer

- Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Boka skal se ut og kjennes ut sånn som jeg har lyst til, og jeg har bestemt meg for å gjøre alt selv, sier hun.

Det betyr at hun har startet sitt eget forlag for å få boka nøyaktig slik hun har drømt om.

- Akkurat nå jobber vi knallhardt slik at boka skal bli ferdig før jul. Den skal være i butikken i midten av desember, og i tillegg kommer den på engelsk en gang neste år, sier hun.

Stiller opp gratis
Boka skal i første omgang trykkes opp i 3000-4000 eksemplarer på norsk, og Måkestad Bovim røper at verken Bolt, Rudisha eller noen av de andre stjernene tar seg betalt for å bidra.

- De ser på det som vennetjenester, og synes bare det er morsomt å bidra, sier hun.

Odda-jenta røper samtidig at opptreningen etter ankelskaden er i rute.

- Det går veldig bra med foten.  Jeg ligger foran skjemaet, og håpet er at jeg kan løpe vanlig i løpet av desember, sier hun.