Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trodde Giggs var ferdig for fem år siden

Men så fikk Myhre bakoversveis på Charlton-benken. Fem norske 73-modeller om Uniteds superveteran.

ARKITEKTEN: Av de tre målene Manchester United scoret i de to kvartfinalene mot Chelsea, sto Ryan Giggs for de tre målgivende pasningene. Etterpå vanket det lovord fra sir Alex Ferguson - nok en gang. Foto:  AFP PHOTO/ ADRIAN DENNIS
ARKITEKTEN: Av de tre målene Manchester United scoret i de to kvartfinalene mot Chelsea, sto Ryan Giggs for de tre målgivende pasningene. Etterpå vanket det lovord fra sir Alex Ferguson - nok en gang. Foto: AFP PHOTO/ ADRIAN DENNIS Vis mer

(Dagbladet): «Giggs, tearing you apart since 1991» står det på et av bannerne som henger på Stretford End 24 timer i døgnet.

Superveteranen gjorde definitivt ikke skam på budskapet i går.

Det var riktignok Javier Hernandez og Ji-Sung Park som scoret målene, men det var én mann som fikk mer skryt enn alle andre av sir Alex Ferguson etter avansementet til semifinalen i Champions League i går kveld:

Superveteran Ryan Giggs (37).

- En utrolig og unik spiller. Han har en vidunderlig balanse. Jeg har snakket så mange ganger om hvor viktig Ryan er, hans erfaring og evne til å skape de avgjørende mulighetene, sa Ferguson.

Giggs serverte den målgivende pasningen til begge Uniteds scoringer i går, akkurat som han var arkitekten bak Wayne Rooneys vinnermål på Stamford Bridge uka i forveien.

Ifølge uefa.com var det heller ingen på banen som løp mer enn hans 11 754 meter.

Fem født i 1973 om Giggs
Med andre ord er det lite som skulle tilsi at «The Welsh Wizard» har nådd en alder der de fleste fotballspillere på toppnivå - i hvert fall av dem som spiller i offensive posisjoner - for lengst har trappet ned.

VETERANEN OG FERSKINGEN: Da Ryan Giggs debuterte for Manchester United, var Javier Hernandez bare to år gammel. Her feirer de sammen etter meksikanerens første scoring mot Chelsea i går. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
VETERANEN OG FERSKINGEN: Da Ryan Giggs debuterte for Manchester United, var Javier Hernandez bare to år gammel. Her feirer de sammen etter meksikanerens første scoring mot Chelsea i går. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

Dagbladet har snakket med fem norske fotballveteraner om Giggs. Alle er, som waliseren, født i 1973. To av dem har selv møtt ham i kamp.

Og alle er dypt imponert over hvordan han fortsatt kan prestere på topp internasjonalt nivå - selv om de fleste protesterer når Dagbladet er frekke nok til å antyde at 37-åringer bør merke alderen tynge.

Thomas Myhre, født 9. januar 1973 (314 dager eldre enn Giggs)
Myhre er for øyeblikket klubbløs og kan legge opp i løpet av kort tid, men mener det er en langt større prestasjon av en utespiller å holde på så lenge enn for en keeper.

- Det er ikke annet å si om den mannen enn at det er særdeles imponerende. At han fortsatt holder det nivået viser en mann som er selve symbolet på den sulten som er meislet inn i veggene på Old Trafford. Han debuterte som 17-åring, er inne i sin 21. sesong i United og har vunnet 31 titler. Han har vunnet alt han kan vinne. Likevel går han inn og blir en helt avgjørende spiller mot Chelsea.

- For en del år siden tenkte jeg at «nå er han på hell». Han hadde ikke spilt så mye og ikke vist seg fram. Det virket som han ikke hadde steget lenger. Men da vi møtte United den siste sesongen min i Charlton (23. august 2006) ble jeg sinnssykt imponert over ham. Det regnet som bare juling og ballen suste rundt på det korte gresset. Spilleforholdene var vanskelige. Jeg satt på linja og så touchen Giggs hadde. Det var sykt å se på, ballen lå som klistret på foten hans. Han spilte sentralt og var banens suverent beste spiller. Etter den kampen tenkte ikke lenger at han var på hell.

En av tingene som imponerer Myhre er at Giggs har gått fra å være en kantspiller som baserer seg mest på fart, til å bli en playmaker og dirigent sentralt i banen.

- Jeg husker tilbake til tida da han slo gjennom, som 17-åring. Da var det gjerne blikket ned, stikke i bakrom og fosse ned kanten. Nå er det balleleganse, blikket er oppe hele tida, ballen er limt på beinet, pasningene er smarte samtidig som han fortsatt kan forsere spillere. Han er mye mer komplett enn da han slo gjennom. At han greier å omskolere seg som spiller, og er verdensklasse da også, er imponerende. Han er kanskje den største United-legenden gjennom tidene.

Aasmund Bjørkan, født 3. juli 1973 (149 dager eldre enn Ryan Giggs)
Ranheim-trener Aasmund Bjørkan mener det ikke er så overraskende at Giggs fortsatt leverer - han er jo bare 37 år.

- Han er i en av verdens største klubber, og får kjempegod hjelp til restitusjon, hvile og oppfølging. 37 år er ikke noen alder lenger, så sånn sett er det ikke så overraskende, sier Bjørkan.

OMSKOLERT: Fra å være en lynving som baserte mye av spillet sitt på å storme forbi forsvarsspillerne, har Ryan Giggs på sine eldre dager blitt en dirigent sentralt på midtbanen. Foto:  Shaun Botterill /Allsport
OMSKOLERT: Fra å være en lynving som baserte mye av spillet sitt på å storme forbi forsvarsspillerne, har Ryan Giggs på sine eldre dager blitt en dirigent sentralt på midtbanen. Foto: Shaun Botterill /Allsport Vis mer

- Han er en fantastisk spiller, og alderen er ikke i veien så lenge man er motivert for å spille, blir godt tatt vare på av trenerne og støtteapparatet rundt. United er et gjennomproft apparat, og det gjør selvfølgelig sitt til at han kan konsentrere seg om det man han skal levere ut på banen, mener han.

Den tidligere Glimt-spilleren er heller ikke sikker på at Ryan Giggs har blitt tregere, eller blitt svekket på andre områder med alderen.

- Jeg setter spørsmålstegn ved om du mister så mye. Jeg kjenner meg fortsatt jævla rask, jeg, sier han og ler.

- Fysisk tjener Giggs på å ha et gjennomprofesjonelt system rundt seg, som tester alt mellom hver kamp, om man er skadet, slitasje, slike ting. Sånn holder man seg frisk, sier Bjørkan.

- Hvor lenge kan han holde på, tror du?

- Det er fantastisk artig å se ham nå, men 37 er som sagt ingen alder. Han kan holde på i flere år, det er bare motivasjonen som setter grenser for det, for han tar vare på kroppen sin, sier Bjørkan.

- For 10-20 år tilbake var det kanskje annerledes, da jobba jo folk i tillegg til å drive med fotballen. Da fikk man ikke brukt like mye tid på restitusjonsarbeid og alt som hører til, sier han.

 -37 ÅR INGEN ALDER: Aasmund Bjørkan, som er 149 dager eldre enn Giggs, mener 37 år ikke lenger kan kalles gammelt i fotballverdenen.  Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
-37 ÅR INGEN ALDER: Aasmund Bjørkan, som er 149 dager eldre enn Giggs, mener 37 år ikke lenger kan kalles gammelt i fotballverdenen. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

- Hva imponerer deg mest med Giggs?

- Han har en voldsom rutine, men han er fortsatt en god dribler med et stadig bedre overblikk. Jeg syns også han fortsatt er kvikk i bevegelsene og kjapp. Han er god, sier han.

Tommy Berntsen, født 18. desember 1973 (19 dager yngre enn Ryan Giggs)
Tidligere Lyn-stopper Tommy Berntsen slet mye med skader i sin karriere, men holdt selv på i toppen til langt ut i 30 årene. Han er ikke mindre imponert av Ryan Giggs av den grunn.

- Det er ikke annet å si enn at det er fantastisk. Han virker like sprek som han var da han debuterte i 1991, sier Berntsen.

- Hvor mye krever det å holde seg på et sånt nivå i den alderen?

- Han lever nok som den berømte 24-timersutøveren. Han gjør nok jobben daglig med kosthold, søvn og alt det som hører til. Det er ganske fantastisk å levere så sterkt, sier Berntsen.

- Man må bruke mye tid på det. Det gjelder å kunne hvile i en del kamper for å kunne levere på høyt nivå når du først får sjansen, og det virker som om Giggs har funnet en god løsning med trenerstaben i United, mener han.

Berntsen tror også at waliseren har vært flink til å utnytte egenskaper som kanskje har erstattet andre opp gjennom årene.

BLE MOTBEVIST: Thomas Myhre trodde Giggs var over toppen, men fikk svar på tiltale i 2006. Foto:    REUTERS/Mike Finn-Kelcey
BLE MOTBEVIST: Thomas Myhre trodde Giggs var over toppen, men fikk svar på tiltale i 2006. Foto: REUTERS/Mike Finn-Kelcey Vis mer

- Det er klart at man kan kompensere en god del med spilleforståelse som kommer med erfaring, sånne ting. Giggs var kanskje litt hurtigere før, men han blir rutinert og smartere. Før var han en litt mer klassisk ving, nå kan han bidra sentralt også. Det tyder på at han har utviklet en del andre egenskaper, sier han.

- Hvor lenge kan han holde på?

- Det kommer helt an på hvor heldig man er med skader. Giggs har vel slitt med noen skrekkskader, men lite som har satt ham ut av spill lenge. Det er også en del år siden. Jeg tror at man kommer til å få se mer og mer av at spillere holder seg lenge. Er man skadefri og har motivasjon, så driver man jo med noe av det artigste man kan tenke seg, sier Berntsen.

- Giggs kan sikkert holde på noen år til, det er helt umulig å si, men ingenting tyder på at det er slutt snart. Se på Edwin van der Sar, han spiller jo på samme lag som 40-åring.

Lyn-profilen tror evnen til å aldri føle seg mett er helt avgjørende for de som skal bli veteraner på fotballbanen.

- Giggs er nok en type som aldri blir fornøyd. Selv om han har vunnet mange titler i Premier League og Champions League, blir han ikke mett. Det tyder på en voldsom evne til å nullstille seg.

Claus Lundekvam, født 22. februar 1973 (280 dager eldre enn Giggs)
Den tidligere Southampton-kapteinen la opp i 2008, etter 12 sesonger i samme klubb, ti av dem i Premier League.

- Jeg har hatt en lang og trofast tjeneste i samme klubb, men Giggs har holdt på i over 20 år. Det er det bare å ta av seg hatten for. I mine øyne er han og Paolo Maldini de beste klubbspillerne i verden. Jeg tror ikke folk skjønner hvor mye som skal klaffe for å holde et sånt nivå over så mange år. Jeg er er utrolig privilegert som holdt nivået mitt så lenge, for det er tungt både fysisk og mentalt. Den sulten Giggs har til å prestere hver sesong er ufattelig imponerende. Da må du gjøre veldig mye riktig.

IMPONERT: Tommy Berntsen mener Giggs virker like sprek som i 1991. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
IMPONERT: Tommy Berntsen mener Giggs virker like sprek som i 1991. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Selv merket han at mye av eksplosivieten forsvant etter hvert som han ble eldre. Det har også Giggs fått oppleve - men Lundekvam mener waliseren fortsatt har oppsiktsvekkende god sprut i beina.

- Det mest imponerende er at han fortsatt har sånn fart i seg, for det er det første som blir borte. Det merket jeg også, at det ble tøffere å henge med. Når du får noen skader er ikke kroppen lenger så eksplosiv som den pleide å være.Giggs kan flyte på ganske mye rutine, plasseringsevne og den type ting, men fortsatt har han ingen problemer med tempoet og intensiteten i kampene. Ikke for å snakke stygt om forsvarsspillere, men det er tøffere å holde nivået oppe som angrepsspiller fordi du må løpe mer og ha høyt tempo. Som forsvarsspiller kan du snike deg unna litt så lenge du er plasseringsdyktig.

Lundekvam har lagt merke til en ting i United-kampene der Giggs spiller.

- Det er mange som kjefter, men aldri noen som kjefter på ham. Han nyter en voldsom respekt i det United-laget. Han er så viktig for ungguttene i klubben, selv for folk som Wayne Rooney. Ferguson er flink til å bruke typer som Giggs, Scholes og Neville i miljøet, og få dem til å lære United-tradisjonen til de nye guttene. Det er en viktig suksessfaktor.

Tommy Svindal Larsen, født 11. august 1973 (110 dager eldre enn Giggs)
Odd Grenland-veteranen sliter benken i Odd Grenland om dagen, men er fortsatt topp motivert for å spille toppfotball. Det samme tror han er nøkkelen til Giggs' suksess.

- Utgangspunktet må være at man har en stor motivasjon selv til å holde på. Sånn er det for meg, og sånn er det sikkert for han også. Men det er selvsagt veldig mye tøffere å holde tritt hvis nivået er veldig høyt. Jeg er ikke den raskeste lenger, og ikke høyest og sterkest. Men med klokhet i spillet og rutine kan man følge godt med ungguttene på laget.

- Hvor lenge tror du Giggs kan holde på?

- Motivasjonen er det viktigste. Hvis den er til stede, har Giggs et så bra fotballhode og en sånn rutine at han kan holde på til han er 40.

GIGGS OG MALDINI: Claus Lundekvam mener Ryan Giggs og Paolo Maldini er tidenes to største klubbspillere. Foto:  REUTERS/Gerry Penny
GIGGS OG MALDINI: Claus Lundekvam mener Ryan Giggs og Paolo Maldini er tidenes to største klubbspillere. Foto: REUTERS/Gerry Penny Vis mer
MOTIVASJON ER NØKKELEN: Tommy Svindal Larsen tror Ryan Giggs kan spille på høyeste nivå til han er 40 år, så lenge motivasjonen er til stede. Foto: Erlend Aas / Scanpix .
MOTIVASJON ER NØKKELEN: Tommy Svindal Larsen tror Ryan Giggs kan spille på høyeste nivå til han er 40 år, så lenge motivasjonen er til stede. Foto: Erlend Aas / Scanpix . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media