LURT: NFL-legenden Brett Favre ble lurt til å tro at hilsenen han leste inn var av det uskyldige slaget. Foto: AP Photo / Shawano Leader / Cory Dellenbach / NTB Scanpix
LURT: NFL-legenden Brett Favre ble lurt til å tro at hilsenen han leste inn var av det uskyldige slaget. Foto: AP Photo / Shawano Leader / Cory Dellenbach / NTB ScanpixVis mer

Trodde han ble betalt for uskyldig hilsen, men visste ikke om det hemmelige budskapet

Ble ført bak lyset.

Brett Favre er en av de aller største stjernene NFL-sirkuset noen gang har sett fram til han la opp i 2010.

I løpet av 20 år på amerikansk idretts største scene knuste han en rekke rekorder med sin presise høyrearm, men den siste uka er det noe langt mer utenomsportslig som har sørget for at 49-åringen har havnet i rampelyset.

22. november mottok Favre en forespørsel i appen Cameo fra det som utga seg for å være en veteranforening. De ba ham lese inn følgende hilsen mot et vederlag på 4300 kroner:

«You guys are patriots in my eyes. So keep waking them up and don’t let the small get you down. Keep fighting too and don’t ever forget the USS Liberty and the men and women who died on that day. God bless and take care».

Det Favre ikke var klar over, var det skjulte budskapet som lå i teksten han hadde fått tilsendt fra brukeren «Handsome Truth».

«Waking them up»

Avsenderen solgte det inn som en hilsen til GDL, også kjent som Goyim Defense League, der goy/goyim er det hebraiske ordet for ikke-jøder. Det skriver nyhetsstedet BuzzFeed News.

Videre er passasjen «waking them up» en referanse til anti-semittisk indoktrinering, mens «the small» refererer til det tradisjonelle jødiske hodeplaget kippa.

Til slutt trekkes også USS Liberty inn i meldinga. Dette viser til episoden der det amerikanske skipet med samme navn ble angrepet av israelske fly under seksdagerskrigen i 1967. 34 amerikanere mistet livet i angrepet og 171 ble såret.

Både israelske og amerikanske myndigheter gikk etterpå ut og sa at angrepet skyldtes en misforståelse. De israelske jagerflyene og torpedobåtene skal ha trodd at skipet var egyptisk, og i ettertid har Israel betalt nærmere 60 millioner kroner i erstatning til de etterlatte.

Likevel har «remember the USS Liberty» blitt et slags slagord for konspirasjonsteoretikere som tror angrepet var med overlegg.

- Gru

Favre ble raskt gjort oppmerksom på at det han i utgangspunktet trodde var en uskyldig hilsen, var alt annet enn nettopp det, og la ut en forklaring på sin Facebook-konto. Her skriver han:

- Et par dager senere måtte jeg med gru innse at forespørselen kom fra en anti-semittisk gruppe som la ut videoen på sin gruppe og hintet om at jeg støttet dem. Ingenting kunne vært lenger fra sannheten. Derfor donerer jeg de 4300 kronene til veldedige organisasjoner som kjemper mot hatkriminalitet.

Videre skriver han at han aldri ville sendt inn beskjeden om han hadde kjent til det skjulte budskapet eller hvem som var avsenderen, og understreker at alle må være oppmerksomme for å unngå liknende episoder.

Cameo på sin side er klare på at dette er et tydelig brudd på deres retningslinjer.

- Vi fjernet videoen umiddelbart, ba YouTube om å gjøre det samme og la inn et nytt filter som skal hindre dette i å skje igjen.

Samtidig har brukeren «Handsome Truth» kommet med oppfordring til sine følgere om å sende liknende forespørsel til andre kjendiser via Cameo.