- Trodde han var død

­I en egen dokumentar åpner Sverre Lunde Pedersen (29) og de rundt ham opp om ulykken som kunne kostet ham livet.

DOKUMENTAR: Sverre Lunde Pedersen åpner opp om ulykken. Foto: Vidar Ruud / NTB
DOKUMENTAR: Sverre Lunde Pedersen åpner opp om ulykken. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en sykkelsamling i mai i fjor gikk det galt for skøyteløper Sverre Lunde Pedersen. 29-åringen smalt inn i en fjellvegg og var nære ved å miste livet.

Et drøyt år seinere viser han fram et bilde offentligheten aldri har sett før.

Det skjer i en dokumentarserie Pedersen selv har laget med kompisen Kristian Vårvik. Der får seerne høre om den dramatiske dagen fra alle som var med og få et lite blikk i hvordan Pedersen selv hadde det da han lå i grøfta.

- Det var kanskje det verste jeg har vært med på. Jeg var sikker da jeg så fallet at det var det siste vi hadde sett av Sverre, forteller lagkamerat Hallgeir Engebråten i dokumentaren.

- Jeg trodde han var lam eller død. Det smalt høyere enn jeg noensinne har hørt det smelle før. Jeg ble skikkelig bekymret, sier Odin By Farstad.

- Jeg ble redd

Skadene var omfattende. To brudd i venstre hånd, ett brudd i høyre underarm, en «kategori fire»-skade på levra, et stygt skrubbsår på høyre lår, skade og skiveutglidning på en nakkevirvel (som måtte opereres), mindre skader på nyren, en punktert lunge og et brudd i kinnbeinet.

Han mista mye blod og det var ikke langt unna at det gikk mye verre. I dokumentaren forklarer Elin Thorsen, lege på Ullevål sykehus, at hver enkeltskade var alvorlig. Hun poengterte at det er mye vanskeligere for kroppen når man får mange ting på en gang.

Lunde Pedersen var innlagt på sykehuset i åtte dager. Dager som var lange og tunge for de som står han nærmest.

- Jeg ble veldig redd. Så fikk jeg en følelse av desperasjon. Jeg hadde lyst til å hjelpe til, men jeg fikk jo ikke gjort det, forteller broren Eirik Lunde Pedersen i dokumentaren.

Sverre Lunde Pedersen tilbrakte åtte dager på sykehuset etter å ha smelt inn i fjellveggen. Foto: Privat
Sverre Lunde Pedersen tilbrakte åtte dager på sykehuset etter å ha smelt inn i fjellveggen. Foto: Privat Vis mer

Og spesielt skaden i nakken kunne fått store konsekvenser for Lunde Pedersen. Det skulle først bare behandles med en nakkekrage, men så bestemte legene seg for å operere.

- Det viste seg at han hadde en alvorlig nakkeskade som blir karakterisert som ustabil. Da kan virvlene skli i forhold til hverandre og hvis de hadde sklidd vil ryggmargen avklemt, delvis eller helt, og dersom den blir helt avklemt blir man lam fra nakken og ned, sier legen videre.

- Gode folk rundt meg

Lunde Pedersen synes det er ekkelt å tenkte på at det kunne gått mye verre.

- Slike ting har jeg forsøkt å fortrenge og heller tenke på at det gikk bra. Det var så stygge skader at jeg skal være glad for at jeg ikke har vondt her jeg sitter i dag, forteller han til Dagbladet.

Han legger til at han synes det er sterkt å høre historiene til venner og familie.

- Min egen historie har jeg fortalt veldig mange ganger, så den vekker ikke så sterke følelser, men å se og høre historiene til de andre var sterkt. Det var tøft å se, mens samtidig også fint å se at jeg har så gode folk rundt meg.

TILBAKEBLIKK: Sverre Lunde Pedersen med VM-medalje rundt halsen i 2019. Foto: Reuters
TILBAKEBLIKK: Sverre Lunde Pedersen med VM-medalje rundt halsen i 2019. Foto: Reuters Vis mer

Lunde Pedersen mener ulykken ble veldig tonet ned da den kom ut i media.

- Jeg og Kristian ville prøve dette prosjektet og komme litt tettere på meg og mitt liv. Da var det å gå dypere inn på denne ulykken noe vi følte var viktig å få fram, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer