Sondre Nordstad Moens eks-trener hadde veksthormon i leiligheten

- Trodde ikke det var sant

Sondre Nordstad Moen har virkelig medvind om dagen, men fikk sjokk da den tidligere treneren hans ble fradømt retten til å være trener.

SJOKKERT: Sondre Nordstad Moen ble sjokkert da han fikk vite hva eks-treneren hadde gjort. Nå har han satt nye rekorder med ny trener. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
SJOKKERT: Sondre Nordstad Moen ble sjokkert da han fikk vite hva eks-treneren hadde gjort. Nå har han satt nye rekorder med ny trener. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sondre Nordstad Moen nyter gode dager etter sine fantastiske tider på halvmaraton og maraton de siste månedene.

59.48 og 2.05.48 på distansene har gjort ham til en europeisk rekordholder på maraton og en attraktiv mann i friidrettssirkuset. Nå stiller utstyrsleverandøren opp for å spesialtilpasse skoene, og pågangen fra potensielle sponsorer har vært så stor etter maratonrekorden at Nordstad Moen ikke har rukket å besvare alle ennå.

Sagt på en annen måte: Folk ringer Nordstad Moen nå. Ikke omvendt, slik det var før.

- Man må ikke glemme hvem som har hjulpet meg dit jeg er, sier han da Dagbladet møter ham på friidrettsforbundets pressemøte på toppidrettssenteret i Oslo.

Trøbbel-trener

Én av dem som har hjulpet ham i mange år, er den skandaliserte friidrettstreneren Frank Evertsen.

Evertsen ble i Oslo tingrett i 2016 dømt til fengsel for å ha jukset til seg legeautorisasjon. Samtidig ble han fradømt retten til å trene friidrettsutøvere for alltid.

Da politiet ransaket leiligheten hans i 2014, fant de blant annet en ampull med veksthormonet gentropin. Beslaget var sterkt medvirkende til at Evertsen ble fradømt retten til å være trener.

Samtidig som politiet etterforsket ham i dokumentforfalskningssaken, trente han flere av dagens landslagsutøvere. Sondre Nordstad Moen måtte avslutte samarbeidet med Evertsen i slutten av september 2015.

- Klubb og forbund avgjorde at vi måtte avslutte med ham, men jeg la en plan med Frank for hele 2016, og jeg ville ikke endre noe på treninga mi fram mot OL. Jeg holdt meg til samme type økter som jeg gjorde med han, men etter OL hadde jeg lyst til å komme på et nytt nivå, forteller Moen om hvorfor han trente for seg selv da Evertsen ble suspendert.

Aldri lagt seg borti det

Dommen mot hans tidligere trener, og ikke minst beslagene av veksthormon i leiligheten hans, er fortsatt vanskelig for Nordstad Moen å forstå.

- For meg har Frank vært en trener og en kompis, men hva han gjør på si i forhold til jobb og business og sånne ting har jeg aldri lagt meg borti. Jeg var like overraska som deg da jeg fikk vite om det. Jeg trodde ikke det var sant, og ingen av oss utøvere visste at han hadde planer om å bli lege. Han er veldig flink på det med fysiologi gjennom studier på NIH og erfaring fra å jobbe med gode utøvere over mange, mange år. Det var veldig leit. Jeg backer ham ikke for det han har gjort, men samtidig har han betydd såpass mye for meg. Jeg vil poengtere at han aldri har gjort meg noe galt. Om han ringer meg og vil høre hvordan det går, så er det jo ikke sånn at jeg ikke tar telefonen, sier han til Dagbladet.

- Så han hjelper deg ikke nå?

- Nei, ikke siden 2015.

Etter 19. plassen på maraton i Rio-OL tok Nordstad Moen derimot kontakt med sin nåværende trener Renato Canova og ba ham om hjelp til å ta det neste steget i hans sportslige karriere.

Det har han tatt, 2.05.48 er et tydelig bevis på det, men drivkrafta er fortsatt å bli en bedre løper. Så hvor fort kan han egentlig løpe?

- Drømmemålet mitt sier jeg ikke en gang til treneren min, så det holder jeg for meg selv, smiler Nordstad Moen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer