Kasper Wikestad:

- Trodde ikke dette var realistisk

Kasper Wikestad (45) kan endelig smile etter en beinhard høst. Han har greid målet han ikke trodde var mulig, å kommentere igjen i 2020, og ser positivt mot 2021.

KOMMENTERER: Kasper Wikestad i TV 2 kommenterer fotballkamp for første gang etter han fikk kreft. Her sammen kollega Petter Myhre. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
KOMMENTERER: Kasper Wikestad i TV 2 kommenterer fotballkamp for første gang etter han fikk kreft. Her sammen kollega Petter Myhre. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

BJØRVIKA (Dagbladet): Det var i august at Wikestad skulle opereres for akutt blindtarmsbetennelse. Det ble starten på sju ukers langt sykehusopphold.

For som Wikestad selv har formulert det: Blindtarmen sladret på kreften i tarm og nyrer. Det ble fire operasjoner, og livet var snudd opp ned for den profilerte sportskommentatoren. Det ble fire operasjoner, og en lang rehabiliteringstid.

1. september kom nyheten i mediene. Samtidig satte 45-åringen seg et mål - om å kommentere en kamp før jul. Tirsdag 15. desember var han tilbake, fire måneder etter at han sist kommenterte.

Dagbladet møter ham i lokalene til TV 2 i Bjørvika, bare to timer før han skal gjøre sitt comeback når Manchester City og West Brom møtes i Premier League.

- Det var bra å sette seg en målsetting, uten at jeg nødvendigvis trodde dette var realistisk, forklarer han, før ansiktet får et større alvor under det grønne munnbindet når han skal se tilbake på perioden han satte seg nettopp det målet.

- Det har vært en veldig, veldig tøff tid, det er ikke til å legge skjul på. Da komplikasjonene kom gikk det fra ordentlig tøft til vanvittig tøft. Jeg var så langt nede man kommer både psykisk og fysisk, fortsetter kommentatoren.

TILBAKE: Kasper Wikestad er tilbake på jobb i TV 2s lokaler i Bjørvika. Foto Kristin Svorte
TILBAKE: Kasper Wikestad er tilbake på jobb i TV 2s lokaler i Bjørvika. Foto Kristin Svorte Vis mer

Spent på magen

Som kommentator har han blitt kjent for sitt engasjement, og evne til å la seg rive med i øyeblikket.

- Hvordan blir det å være tilbake?

- Først og fremst blir det veldig moro å komme i gang. Så er det litt jeg er spent på … Jeg er veldig operert i magen, mye av kraften og stemmen kommer fra nettopp magen. Jeg er spent om jeg fortsatt har trykket, jeg vil tro det ikke er helt som på toppform. Jeg tenker det ikke blir helt som det var, men det får kanskje være greit, forklarer 45-åringen.

Til tross for sykdommen har han holdt seg oppdatert.

- Den første periode på sykehuset var jeg for dårlig til å se fotball. Men etter hvert ble det mye skjermtid på sykehuset, forklarer han.

Etter at han kom hjem har gåturer vært en fast del av rehabiliteringen. Han har også vært de fleste kampene til Vålerenga Damer på Intility, og flere til Vålerenga Hockey på Jordal. Han omtaler det som medisin.

Takker familien

Mens Dagbladet er på besøk ruller kampen mellom Vålerenga og Sparta fra Jordal på skjermen.

- Guttungen er der, han tar bilder, skyter Wikestad plutselig inn.

Han snakker om sin 14 år gamle sønn Oskar. Far Wikestad var selv sportsfotograf i flere år før han gikk over til kommentering.

- Jeg synes han er flink, og han er ivrig, ikke minst, som er viktig, sier han om sønnen.

- Hva har familien betydd i denne tida?

- Dette hadde aldri gått uten familie og støtteapparat. Spesielt kona mi har ofret mye, og det gjør hun fortsatt så lenge er i den formen jeg er, legger han til.

I slutten av november gjestet han Senkveld, og åpnet opp om den vanskelige tida etter kreftsykdommen. Han takket også fra støtten fra folk som har vist omsorg, og takket sykepleierne og sykehusansatte for jobben de gjorde på sykehuset.

- De har vært mine helter. De er høyt medisinsk utdannet, men strekker seg også langt som mennesker for at du skal føle deg ivaretatt.

- Har vært kjempefint

Siden starten av desember har han vært tilbake 20 prosent på jobb, og på nyåret skal han kommentere Hoppuka på TV 2.

- Hvordan har det vært å være tilbake?

- Det har vært kjempefint. Alt som er med på å gjøre ting mer normalt kjennes veldig bra, men samtidig kjenner jeg at man blir veldig fort sliten, og at ting tar på mer enn før.

BØNDA IFRA NORD?: Lars Vaular er ute med sitt nye album «1001 hjem», som blant annet inneholder låta «Gary Speed». Sammen med TV 2s Kasper Wikestad kårer de tidenes kuleste fotballsanger. Video: Oddbjørn Vistnes Vis mer

- Er du redd for å gå på en smell?

- Jeg er spent, jeg må nok bruke litt mer tid på å hente meg inn igjen. Men man må alltid pushe seg litt her i livet, og jeg tror har ganske bra kontroll på hvor mye jeg tåler, svarer Wikestad.

Klokka nærmer seg én time til kampstart, og 45-åringen trekker inn i kommentatorbua for å skrive ned lagoppstillinger og gjøre de siste forberedelsene.

Samtidig kommer ekspertkommentator Petter Myhre inn dørene.

- Sjokkerende

Wikestad trekker fram jobbmiljøet som en viktig støtte gjennom de siste månedene.

- Alt fra kollegaer, til sjefer og arbeidsgivere har vist enorm omtanke.

- Petter er en av de som har brydd seg veldig mens jeg har vært syk, forteller Wikestad.

De to har jobbet sammen siden TV 2 fikk Premier League-rettighetene i 2010.

- Vi er et miljø som har samla. Når man er på reise sammen som vi ofte er kommer man tettere på folk, forklarer Myhre.

Duoen skulle opprinnelig kommentere kamp sammen i august, men Wikestad måtte melde forfall på grunn av blindtarmen. Noen dager seinere sendte Myhre en tekstmelding for å sjekke hvordan det gikk med kollegaen – da fikk han den nedslående kreftbeskjeden.

NÆRE KOLLEGAER: Petter Myhre og Kasper Wikestad med de siste forberedelsene før de skal på lufta. Foto Kristin Svorte / Dagbladet
NÆRE KOLLEGAER: Petter Myhre og Kasper Wikestad med de siste forberedelsene før de skal på lufta. Foto Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Det er sjokkerende. Man har masse spørsmål. Samtidig er man usikker på om man skal plage ham med det, vi er forskjellige som mennesker, og det er ikke sånn at alle ønsker å dele alt, det er jo veldig personlig. Derfor var tekstmeldinger fint, da kunne han svare når han selv ville og kunne, og jeg oppfattet at han syntes det var ålreit. Jeg skjønte at det var tøft for ham, og man ble bekymret når det tok lang tid mellom svarene, men slik er det når man er på sykehus og skal gjennom behandlinger, sier han, og fortsetter:

- Det har vært en spesiell tid å stå utenfor og se den kampen han har fighta, men heldigvis har det etter hvert kommet oppdateringer om at han er på rett vei, og det var en selvfølge å takke ja da jeg ble spurt om å kommentere med ham, forklarer eksperten som også er assistenttrener i Lillestrøm.

Wikestad kommer inn i studio igjen. Wolves avgjør kampen mot Chelsea på overtid, og Myhre og Wikestad må på med headset og justere lyden.

I det Jan-Henrik Børslid i studio fra Bergen setter over til kommentatorbua viser Wikestad tommel opp og sier farvel til Dagbladet.

Savner normalen

- Jeg merket det knøt seg til i halsen da han satte over, så jeg gikk rett på lagoppstillingene. Men det gikk kjempefint, oppsummerer han selv på telefonen dagen etter.

Da er han akkurat ferdig på en rutinesjekk hos legen, og erkjenner at han nok er mer sliten etter en jobbkveld enn hva han var før.

- Hvordan ser du på tida framover?

- Jeg håper at ting blir normalt utover våren og sommeren. Jeg har tro god tro på at 2021 blir bedre enn 2020, ler han.

- Hva gleder du deg mest til?

- At ting blir som normalt både hjemme og på jobben. At jeg kan bevege meg fritt, det gleder jeg meg veldig til. Jeg er egentlig ikke noe friluftsmenneske, men da jeg lå på sykehuset var det å gå tur i skogen noe av det jeg savnet mest, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer