Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Trodde ikke hun kunne være så dum

Forundret norsk kvinnetrener Audun Svartdal. - Ubegrunnet mistanke, sier Varis.

(Dagbladet.no): Skiskytteren Kaisa Varis har avlagt positiv dopingprøve, ifølge det finske skiskytterforbundet.

Forbundet har fått opplysningene fra det internasjonale forbundet IBU, melder finske Hufvudstadsbladet. Avisa forteller ikke hvilket dopingpreparat det er snakk om, men sier at det er funnet «ulovlige substanser» i dopingprøven.

- Jeg er blitt informert av det internasjonale skiskytterforbundet om at jeg er mistenkt for doping. Mistanken er ubegrunnet, og jeg har bedt om at saken undersøkes ytterligere, sier Varis i en skriftlig uttalelse til TV-stasjonen Yle.

Det finske skiskytterforbundet sier i en pressemelding at deres funksjonærer eller personale ikke har noen ting med saken å gjøre.

Varis har rett til å kreve en utredning av saken og en analyse av B-prøven før ytterligere disiplinærsanksjoner settes inn.

- Dette var helt nytt for meg, sier det norske kvinnelandslagets trener Audun Svartdal da Dagbladet.no når ham i 12-tida.


Tatt for EPO i 2003
- Jeg synes det er trist, hver gang det blir avlagt positiv dopingprøve. Samtidig er det veldig bra at de som tar snarveier blir tatt, sier Svartdal.

Den tidligere langrennsløperen Varis har også tidligere sonet dopingdom.

Hun testet positivt på EPO under ski-VM i Val di Fiemme i 2003, og Finland ble fratatt sølvmedaljene fra langrennsstafetten.

Sommeren 2006 begynte Varis å trene skiskyting, og før denne sesongen trappet hun opp satsingen.

VANT FOR TO UKER SIDEN: Kaisa Varis feirer seieren i Ruhpolding for to uker siden. Da forsto hun ikke hvorfor hun ble spurt om sin dopingfortid. I dag er hun avslørt på nytt. Foto: AFP/Scanpix
VANT FOR TO UKER SIDEN: Kaisa Varis feirer seieren i Ruhpolding for to uker siden. Da forsto hun ikke hvorfor hun ble spurt om sin dopingfortid. I dag er hun avslørt på nytt. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- I starten av sesongen lå hun helt i toppen, og langrennstidene hennes var blant de beste. Men jeg har hele tiden gått ut fra at hun ikke kunne være så dum at hun prøver på nytt. Hun har byttet forbund og brukt så mye tid på å bli skiskytter, og så tror hun at hun skal slippe unna? Det forundrer meg, sier Svartdal til Dagbladet.no

Vant for to uker siden

I Ruhpolding for to uker siden vant hun sin første seier i verdenscupen i skiskyting, og ble etterpå konfrontert med fortida.

- Jeg skjønner ikke hvorfor vi snakker om dette nå, og jeg kan ikke gjøre noe med fortiden. Men jeg innrømmer at det ikke er lett å snakke om det som er skjedd, sa Varis på pressekonferansen ifølge NTB.

Auduns Svartdal tenkte heller ikke på doping etter Varis\' seier i Ruhpolding:

- Jeg fattet ikke mistenke da, hun gikk OK i sporet, men det var skytingen hennes som var så overraskende bra. Grunnen til at hun vant var at hun skjøt så bra, hun har ikke vært i nærheten av sånn skyting verken før eller siden.

Savnet beklagelse

Men Svartedal har savnet en skikkelig beklagelse fra Varis etter dopingdommen, som han mener burde vært en selvfølge da hun startet som skiskytter.

image: - Trodde ikke hun kunne være så dum

- Det som er viktig når noen blir tatt, har sonet straffen og ønsker å komme tilbake, er at de gir noen signaler til omverdenen om at «dette er jeg lite stolt av»: Det er vanlig høflighet å beklage det man har gjort.

- Og det har ikke Varis gjort?

- Jeg må si jeg har savnet en beklagelse, særlig da det ble et tema igjen etter at hun vant, sier Svartedal.

Ønsker ikke flere episoder

Nylig ble de tyske skiskytterne beskyldt for doping av TV-kanalen ARD, som senere la seg flat og beklaget saken.

Nå er Varis tatt i doping, og Svartdal misliker alle episodene som kommer opp.

- Så lenge spekulasjonene blir lagt død, slik ARD gjorde, er saken avsluttet. Men vi ønsker ikke mange slike episoder. Enten får man legge fram bevis, eller holde kjeft.

image: - Trodde ikke hun kunne være så dum
DOPINGTATT OGSÅ I 2003: Her er Kaisa Varis fotografert på pressekonferansen etter at hun ble tatt i helsesjekken under VM i Val di Fiemme i 2003.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media