Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Trodde jeg hadde kommet på 1. runde i cupen

RBKs publikumssvikt mer alvorlig enn elendig sesongstart, mener Bratseth.

GLISSENT: Rade Prica viste spisskvaliteter på høyt nivå mot Lillestrøm og scoret fire ganger, men det var det bare 11 717 tilskuere som fikk seg. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GLISSENT: Rade Prica viste spisskvaliteter på høyt nivå mot Lillestrøm og scoret fire ganger, men det var det bare 11 717 tilskuere som fikk seg. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): 12 122 og 11 717.

Det er publikumstallet på Rosenborgs første to hjemmekamper denne sesongen, mot Stabæk og Lillestrøm.

Riktignok har begge vært spilt på det daglig leder Nils Skutle betegner «det verste tidspunktet» - klokka 20 på en søndagskveld og som hovedkamp på TV 2 - men tendensen er like fullt urovekkende for en klubb som har budsjettert med et tilskuersnitt på over 16 000.

Rune Bratseth satt på tribunen i 4-4-fyrverkeriet mot Lillestrøm i går og trodde knapt hva han så. Og da sikter han ikke til at Frode Kippe utliknet på overtid av overtiden, men til det elendige frammøtet på Lerkendal.

- Det er nesten så jeg synes det er verre (enn sesongstarten). Jeg er veldig overrasket. Det har jo vært fine forhold og to fine søndagskvelder, selv om det begynte å regne litt like før kampen. Når du kommer inn på tribunen lurer du jo på om du har kommet til 1. runde i cupen. Det er en bekymringsgrunn, sier Bratseth til Dagbladet.

- Vi er ikke fornøyd
I fjor hadde Rosenborg henholdsvis 14 122 og 17 151 tilskuere på sine to første hjemmekamper mot Start og Strømsgodset, men den siste kampen ble spilt klokka 18 på søndag.

Tilsvarende kamp mot Lillestrøm ble imidlertid spilt på samme tidspunkt som i går, den 25. april, og lokket 17104 til Lerkendal.

Nils Skutle erkjenner vil ikke bruke ord som «urovekkende» eller «dramatisk» om publikumssvikten. Men han innrømmer at han liker det dårlig.

FÅR KJEFT: Sportsdirektør Erik Hoftun - her avbildet på storskjermen underveis i kampen i går - har ikke vært flink nok på spillermarkedet, mener Mini Jakobsen. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FÅR KJEFT: Sportsdirektør Erik Hoftun - her avbildet på storskjermen underveis i kampen i går - har ikke vært flink nok på spillermarkedet, mener Mini Jakobsen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det er jo lave tall. Vi er ikke fornøyd med dette.

- Hvordan ser du på mulighetene for å nå det tallet dere har budsjettert med?

- Vi budsjetterer ikke med antall tilskuere, men i kroner og øre. Vi har lagt oss litt under fjoråret, men trenger vel rundt 16 000 i snitt. Det er ikke umulig, men akkurat nå synes jeg vi ligger et par tusen for lavt. Man veit jo aldri, det er litt avhengig av fotballen som spilles, kamptidspunktet, været og så videre. I går spilte vi igjen på det verste tidspunktet. Så det gjenstår å se om dette fortsetter. Sammenlignet med i fjor er det ikke noen dramatisk nedgang, da solgte vi noen kampanjebilletter til de første kampene. Sesongkortsalget har gått litt ned hos oss, men det er det samme i hele Tippeligaen, sier Skutle til Dagbladet.

Ifølge TV 2 har Rosenborg så langt tapt ca. 700 000 kroner per hjemmekamp, altså nærmere halvannen million til sammen.

Jahn Ivar «Mini Jakobsen» tror ikke gårsdagens målfest nødvendig lokker mer folk til neste kamp.

- Det folk kommer til å huske er det jævla 4-4-målet, ikke de fantastiske målene til Prica.

- Hva tror du er grunnen til at ikke flere kommer på kamp?

EGGEN PÅ PLASS: Nils Arne Eggen satt på tribunen i går og så Rosenborg avgi to poeng på overtid. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
EGGEN PÅ PLASS: Nils Arne Eggen satt på tribunen i går og så Rosenborg avgi to poeng på overtid. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Hovedårsaken er at RBK ikke gir ut gratisbilletter lenger. Før i tida, hvis det er solgt lite billetter, har de gitt ut 2000 eller 3000 til de største samarbeidspartnerne. Da ville det vært 14 000 - 15 000 på Lerkendal, og folk ville ikke laget noen stor sak av det. Men fotball er også underholdning, og RBK har ikke vært gode nok til det, sier han.

- Sterkt svekket
Mini er mest opptatt av det som skjer nede på gresset, der Rosenborg står med fattige ett poeng etter tre kamper. En verre sesongstart har de ikke hatt siden nedrykket i 1977.

Uten Anthony Annan, Kris Stasgaard og Vadim Demidov har den regjerende seriemesteren mistet den defensive ryggraden fra i fjor - og det merkes veldig godt.

Gårsdagens midtstopperpar, Jon Inge Høiland og nyinnkjøpte Jim Larsen, led tydelig av mangelen på det Nils Arne Eggen ynder å kalle samhandling. Og med to offensive backer i Mikael Lustig og Mikael Dorsin etterlot RBK seg enorme rom, i fraværet av fjorårets «vaktbikkje» Anthony Annan.

- Men ser du på målene i går kommer de ikke fordi RBK er i undertall. Det handler om dårlige individuelle prestasjoner. At Dorsin blir fraløpt på 0-1 er naturlig, men da kan man kanskje gjøre noe med det før løpsduellen oppstår. 1-2 er et litt klønete selvmål og 1-3 er ikke imponerende av Lustig, sier Mini.

- Naturlig at de trøbler litt defensivt etter å ha mistet sine beste defensive spillere?

- Det er jo det. Jim Larsen ble hentet rett før sesongstart, har ingen landskamper og spilte i fjor for et lag som lå litt bak de beste i Danmark. De har ikke kjøpt noe Pique eller Rio Ferdinand. Og Høiland var vel ofte en reserve for Stabæk. Rosenbor er sterkt svekket sammenlignet med i fjor. De er avhengig av at Bakenga og Fredheim Holm viser seg fram og kommer opp på et høyt nivå, mener han.

For dårlige på spillermarkedet
Trener Jan Jönsson opplevde motgang for første gang i Stabæk-karrieren sist sesong, og den erfaringen er kanskje grei å ha med seg nå. Allerede etter tre serierunder begynner svensken å kjenne på presset - og nå venter Fredrikstad borte og Vålerenga hjemme i de neste to kampene.

Mini mener det blir altfor lettvint å skylde på Jönsson for at Rosenborg har fått en begredelig start på sesongen.

KLANDRER IKKE JÖNSSON: Mini mener Rosenborg har fått inn fire nye spillere som alle er dårligere enn samtlige av de fire som forsvant. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
KLANDRER IKKE JÖNSSON: Mini mener Rosenborg har fått inn fire nye spillere som alle er dårligere enn samtlige av de fire som forsvant. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Tar vi med Stadsgaard, har Rosenborg mistet fire mann som var blant de 15 beste i Tippeligaen i fjor (Demidov, Annan, Iversen). De er erstattet med Høiland, en Fredheim Holm som knapt har spilt fotball på grunn av skader, en fra armensk fotball (Boti Goa) og en danske som ikke har en eneste landskamp. Alle de fire nye er under alle de fire som var der i fjor i kvalitet. Rosenborg har vært for dårlige til å få tak i spillere før sesongstart.

- Det er vel ansvaret til sportsdirektør Erik Hoftun?

- Han må ta det ansvaret, som øverste sjef innen det feltet. Rosenborg har prøvd å hente den ene og andre, men de må forholde seg til økonomi.

- Jim Larsen var vel ikke akkurat noen billig mann?

- Nei, han kostet vel nærmere åtte millioner kroner. Prisen gikk opp siden det var rett før seriestart. Rosenborg ville aldri betalt åtte millioner i desember, det er helt sikkert.

Mener Lustig må ta ansvar
Som en gammel stopperkjempe gremmes Rune Bratseth over det dårlige forsvarsspillet, men han vil ikke skylde på enkeltspillere.

- Forsvarsspillet er svært dårlig, jeg må si det. Men det er et lag som spiller forsvar og et lag som spiller angrep. Vi gjør ofte den feilen at vi vurderer spillere og ledd for seg selv. Hvis laget ikke fungerer godt, vil forsvaret se veldig labert ut. Men den bakre fireren er lite samspilt og selvfølgelig mangler det en Annan like foran der, sier Bratseth.

Mini mener Rosenborg må være mer restriktive med å sende fram backene sine.

VIL IKKE SKYLDE PÅ BARE FORSVARET: Rune Bratseth mener Rosenborg forsvarer seg altfor dårlig som et lag. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
VIL IKKE SKYLDE PÅ BARE FORSVARET: Rune Bratseth mener Rosenborg forsvarer seg altfor dårlig som et lag. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

- Det defensive er heldigvis det letteste å fikse, men de må passe seg for at det ikke går for mye på bekostning av det offensive. Jeg kan knapt komme på en eneste takling Lustig har gjort i karrieren, det er det offensive han er god på. Det har gått bra så lenge Annan har ligget der som sikring, men nå som han er borte må de spille på en annen måte. Sidebackene må ta mer ansvar og være på plass defensivt. Lustig må nok endre spillet sitt litt, men jeg ser helst at Dorsin holder igjen slik at Lustig får gått fram så ofte som mulig.

- Det viktigste er at Markus Henriksen får lov til å gå fram, det så vi i år. Han kan ikke ha den rollen Annan hadde i fjor. Markus er god offensivt, og det er Per Ciljan Skjelbred også, og da må de få bidra der. Men da må samtidig noen andre sette på bremsene, sier Mini.

FOR OFFENSIVE BACKER: Mini Jakobsen mener Lustig og Dorsin må være mer defensivt orientert nå som Anthony Annan er borte. 
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
FOR OFFENSIVE BACKER: Mini Jakobsen mener Lustig og Dorsin må være mer defensivt orientert nå som Anthony Annan er borte. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media