Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Trodde jeg skulle dø

Waliseren Ken Thorne var sikker på at han skulle dø da offshorebåten hans knakk i to like ved Fornebu under Scandinavian Grand Prix i Oslofjorden i går.

Mens den suverene Dubai-båten «Victory 1» cruiset inn til en overlegen førsteplass foran rundt 150000 mennesker rundt Aker Brygge - kjempet 59 år gamle Ken Thorne i «World Of Cars» en kamp for livet ved Lysakerfjorden like ved Fornebu.

Godt uti den 7. av 14 runder ble offshore-båten til Thorne - som lå på 3. plass i VM-sammendraget foran gårsdagens VM-runde - uten forvarsel brutalt revet i to etter møtet med en kraftig bølge.

Båten ble umiddelbart fylt med vann slik at Thorne og co-pilot Matteo Nicolini ikke rakk å gjennomgå sikkerhetsrutinene alle offshore-båtførere er drillet i.

Svelget mye vann

Nicolini kom seg raskt ut, mens Thorne raskt ble tappet for krefter etter påkjenningene ved å komme seg fri, i tillegg til at han hadde svelget mye saltvann.

Waliseren orket ikke å gi tommelen opp etter at han kom seg fri, slik de er trent til å gjøre, og ble sannsynligvis reddet av en snarrådig handling fra en av dykkerne som hoppet ut av redningshelikopteret.

På Plaza hotell over tre timer etter ulykken tok en fremdeles skjelven Ken Thorne hjertelig imot Dagbladet.

Stiv og støl - i morgenkåpe etter et langt bad - snakket han ut om det dramatiske uhellet.

- Jeg trodde jeg skulle dø. Og det er ingen god tanke for en 59-åring som har fire barn og seks barnebarn, sier Ken Thorne til Dagbladet.

- Heldigvis har jeg et sterkt overlevelsesinstinkt. Du trenger det i et krasj som kan sammenliknes med å kjøre i 200 km/t rett i en murvegg. Jeg var svært, svært heldig. Dette var mye verre enn noe annet jeg har vært med på tidligere, utdyper han.

Totalt lå Thorne i vannet i over fire minutter, mens racet fremdeles raste rundt ham.

Datteren gråt

Like før han tok imot Dagbladet hadde han snakket med kona Maggie og datteren Julia hjemme i Cardiff i Wales.

- Datteren min gråt i telefonen og ba meg om å slutte med offshore. Dessverre er jeg nødt til å skuffe både henne og kona mi. Jeg elsker å kjøre raske båter og kommer definitivt til å satse videre, selv om denne sesonger er over for vår del. Nå har vi god tid til å forberede oss til neste sesong, selv om jeg som 59-åring sannsynligvis burde spille golf isteden, smiler Ken Thorne.

13 millioner

Gårsdagens ulykke koster Thorne og teamet 1 million pund - eller rundt 13 millioner kroner. Det meste kommer fra bilselgerfirmaet han eier og driver i Cardiff - World Of Cars.

- Nå blir vi nødt til å se etter nye sponsorer. Jeg har ikke råd til å spytte inn penger til ny båt og nye motorer. Dette blir veldig dyrt for oss, men min holdning er at man aldri skal se seg tilbake. Det nytter ikke å gråte over spilt melk, sier Thorne.

Bare de to motorene som nå ligger på 70 meters dyp, kostet 1,5 millioner kroner.

Thorne undrer fortsatt på hvorfor båten ikke tålte trøkket fra den ene bølgen.

- Skroget på båtene er laget av kanskje verdens sterkeste materialer. I utgangangspunktet er det nesten umulig å bøyde det, men nå knakk det som en fyrstikk. Det sier litt om hvor små og skjøre vi egentlig er.

PS! Ken Thorne har kjørt offshore 1 de tre siste sesongene og har som beste plassering en andreplass fra Kiel tidligere i år.

OVERLEVDE: Det dramatiske havariet utenfor Fornebu i går. I rundt 200 km/t traff båten til Ken Thorne en bølge og brakk i to deler. Redningsbåt og helikopter med dykker var raskt på plass og berget Thorne og co-pilot Nicolini i sikkerhet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media