VAR MANAGER: Ron Atkinson ledet blant andre Manchester United i glansdagene. Foto: Phil Noble / Livepic
/ NTB Scanpix
VAR MANAGER: Ron Atkinson ledet blant andre Manchester United i glansdagene. Foto: Phil Noble / Livepic / NTB ScanpixVis mer

Ron Atkinson med mikrofontabbe

Trodde mikrofonen var av. Sitatet ødela hele karrieren:
- Kan fortsatt ikke tro jeg sa det

Ron Atkinson mistet jobben som fotballekspert etter rasistisk kommentar om tidligere Chelsea-stjerne.

(Dagbladet): Den tidligere fotballmangeren Ron Atkinsons karriere som ekspertkommentator på ITV tok en brå slutt da han kom med et sitat på lufta tilbake i 2004.

«Big Ron» var ikke nevneverdig imponert over innsatsen til forsvarer Marcel Desailly i Champions League-kampen mellom Monaco og Chelsea. Han trodde mikrofonen hans var skrudd av etter kampslutt, og buste ut med følgende karakteristikk: «He is what is known in some schools as a fucking lazy, thick nigger».

I boka «Ron Atkinson: The Manager» beskriver han hvordan produksjonsselskapet normalt ville slå av mikrofonen når han var ferdig med å si sitt, men at det ikke skjedde denne gangen.

«Jeg blåste bort hele karrieren med et ord jeg alltid vil angre på at jeg sa», skriver Atkinson ifølge Daily Mirror.

Han legger seg også langflat i dag, 12 år etter hendelsen.

«Det var idiotisk, teit og støtende og jeg skulle aldri sagt det. Jeg kan fortsatt ikke tro at jeg gjorde det, skriver Atkinson, som også har en form for unnskyldning:

«Det eneste jeg kan si til mitt forsvar er at jeg siterte en frase som minst to andre managere også hadde brukt».

Han bedyrer også at han ikke er rasist, og peker på at han stilte med ni mørkhudede spillere i en kamp da han ledet Aston Villa.

Desailly uttalte selv følgende om hendelsen i et intervju med FourFourTwo i 2009:

- Han ga en offentlig unnskyldning, men han sa aldri noe direkte til meg. Jeg ble spurt om jeg ville møte ham, men da hadde allerede skaden skjedd. Jeg syns synd på ham. Det ble sagt i raseri. Han var uheldig som ikke hadde slått av mikrofonen. Rasisme eksisterer mange plasser. Jeg vet ikke om han er rasist innerst inne. Men det ødela definitivt karrieren hans.

Ron Atkinson var manager for klubber som Manchester United, Atlético Madrid og Aston Villa.

FIKK KRITIKK: Det var daværende Chelsea-spiller Marcel Desailly som ble omtalt på en rastisisk måte. Foto: AP Photo/Lionel Cironneau/NTB Scanpix
FIKK KRITIKK: Det var daværende Chelsea-spiller Marcel Desailly som ble omtalt på en rastisisk måte. Foto: AP Photo/Lionel Cironneau/NTB Scanpix Vis mer