Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France 2019:

- Trodde nesten ikke mine egne øyne der jeg satt

Grøndahl Jansen var langt nede. Så vant lagkompisen.

LAGKOMPISEN OVERRASKET: Da lagets kaptein falt trodde Amund Grøndahl Jansen at seierssjansen forsvant. Foto: Jarle Fredagsvik/procycling.no
LAGKOMPISEN OVERRASKET: Da lagets kaptein falt trodde Amund Grøndahl Jansen at seierssjansen forsvant. Foto: Jarle Fredagsvik/procycling.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRÜSSEL (procycling.no): Hele det sykkelgale Belgia kokte da det endelig skulle spurtes om seier under den store Eddy Mercx-festen i byens kongelige park.

Så skjedde det som gjerne skjer når ting er på bristepunktet, det kokte over med massevelt i fremre del av hovedfeltet.

Peter Sagan, Caleb Ewan, Alexander Kristoff og Giacomo Nizzolo var blant spurterne som holdt seg unna trøbbel, men velten splittet Jumbo-Vismas lag i to, og rytteren som fikk hardest medfart var toppspurter Dylan Groenewegen.

- Det skjer noe i feltet like foran meg som gjør at jeg må bremse hardt. Så kjører noen inn i meg bakfra som velter. Jeg vet ikke helt hvem som kjører inn i meg eller hva som skjer der. Det er en kjedereaksjon som gjør at det bremses bakover og jeg må i hvert fall trekke ordentlig hardt i bremsene. Da røk det noen bak meg, sier Amund Grøndahl Jansen til procycling.no.

- Plutselig ser jeg noe gult ...

Han var egentlig fullstendig i villrede da han oppdaget at lagkapteinen var borte. Selv ble han hindret, men kom seg opp igjen til teten og tenkte: «Jaja, jeg får ikke gjort noe, så jeg kan like gjerne spurte».

Omtrent idet han reiste seg i bukken fikk han øye på et gult og sort prosjektil i sidesynet. Egentlig ut av det store intet kommer Mike Teunissen i en hastighet så det ser ut som han er skutt ut av en katapult.

På de siste meterne blir det fullstendig syrefest på både Caleb Ewan og Peter Sagan på de utmattende siste 50 meterne opp til streken.

Teunissen har timet det hele perfekt, og tok - mot alle odds - den gule ledertrøya i fraværet av Groenewegen.

- Plutselig ser jeg noe i gult som drar ut og forbi på oppløpet der. Så må jeg bare sette meg ned og prøve å få sett hva som skjer. Fra mitt ståsted så det også ut som om han tok den. Jeg snakket med Wout rett etterpå som sa at han trodde han tok den. Så sier Mike også at han tror han tok den. Vi kan nesten ikke tro det.

OVERRASKET ALLE: Mike Teunissen slo selveste Peter Sagan og tok både etappeseier og gul trøyei Brussel. Foto: AP Photo/Thibault Camus
OVERRASKET ALLE: Mike Teunissen slo selveste Peter Sagan og tok både etappeseier og gul trøyei Brussel. Foto: AP Photo/Thibault Camus Vis mer

- Rart med gult

Rett nok er Teunissen rask, og har imponert i med å hanke hjem sammenlagtseieren både i Dunkirk og ZLM Tour, begge ganger foran nesa på Grøndahl Jansen.

At han likevel skulle gå til topps under den dramatiske avslutningen i Brüssel er likevel intet mindre enn et sjokk.

- Ja, det er overraskende. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne der jeg satt, forteller Grøndahl Jansen.

Med uavklart skadeomfang for Groenewegen, som ble sittende igjen på bakken etter sin velt, var det blandete følelser i Jumbo-Visma-leiren.

Iført gul trøye skulle man tro at Teunissen skulle fortelle om sin største dag på sykkelsetet, men han beskrev det hele som ’rart’ i møtet med den internasjonale pressen.

- Det blir litt som om all den harde jobben vi har gjort, nå plutselig er borte. Derfor er det rart å sitter her nå. Velten skjedde rett ved siden av meg. Det var sykler som ble viklet inn i hverandre, og så var det noen som gikk ned. Det er veldig uheldig for Dylan, selvsagt. Jeg håper han er OK, men jeg har ikke snakket med ham ennå. Vi har den gule trøya, så det er veldig rart. Samtidig som jeg er glad, fortalte Teunissen.

Høy fart og stygge velt

Jumbo-Visma var blant favorittene til å vinne søndagens lagtempo i utgangspunktet, men når blir det altså trøya til Teunissen som skal forsvares.

- Hvis Groenewegen ikke kan fortsette her, hvor mye endrer det ting for din del?

- Når du ser hvordan Mike spurter her, så må vi nok gå for ham i spurtene. Det er utrolig det han får til i dag. Hvis Dylan må ut, så endrer det likevel veldig mye. Det er i så fall veldig synd for oss, sier Grøndahl Jansen.

- Hva vet du om omfanget?

- Jeg har ikke hørt noen ting, men han er nok veldig skuffa. At han blir sittende igjen trenger ikke bety at det er for mye skader. Vi får håpe det gikk greit. Det var høy fart, og det blir jo stygge velt på den måten det veltes på i dag. Vi får se når han kommer. Jeg håper det går bra med ham, sier Grøndahl Jansen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!