- Trodde noen var midt i en fødsel

Andy Murray om tennisdamenes stønning i Australia.

HØYLYDT: Venus Williams spilte med smerter i går, og stønningen var nok til dels et produkt av det. Men også de skadefrie tenniskvinnene lager lyd på banene i Australia.Foto: SCANPIX/AFP/TORSTEN BLACKWOOD
HØYLYDT: Venus Williams spilte med smerter i går, og stønningen var nok til dels et produkt av det. Men også de skadefrie tenniskvinnene lager lyd på banene i Australia.Foto: SCANPIX/AFP/TORSTEN BLACKWOODVis mer

(Dagbladet): Australian Open er godt i gang, og i går ble andrerunde-kamper gjennomført på hardcourtene i Melbourne.

I kvinnenes klasse tok Venus Williams til slutt en sterk seier over Sandra Zahlavova 6-7, 6-0, 6-4, men de tre settene ble ikke akkurat unnagjort i stillhet.

Williams skadet lysken mot slutten av første tie break og hylte deretter, mens den tsjekkiske motstanderen også ga fra seg stor lyd uten å ha noen smerter å skylde på.

Etter kampen diskuterte flere av stjernene i tennismiljøet spillernes stadig mer utbredte stønning.

- Jeg har aldri hørt så høy lyd i en tenniskamp. Jeg skrudde på og trodde noen var midt i en fødsel, skriver briten Andy Murray på Twitter, og får støtte av lagkamerat Ross Hutchins:

- Hva er det Venus driver med utpå der. Hun lager lyder jeg ikke trodde var mulige, og faller nesten overende med skade etter hvert eneste poeng.

Stønnedronninger
Kampen mellom Williams og Zahlavova var ikke den eneste som skapte støy i Melbourne i går, for også Maria Sjarapova møtte franske Virginie Razzano til øredøvende lydspor.

STØNNEDRONNING: Maria Sjarapova er kjent for sine utbrudd. Hennes franske motstander Virginie Razzano var likevel overrasket over lydnivået.Foto: SCANPIX/EPA/MARTIN PHILBEY
STØNNEDRONNING: Maria Sjarapova er kjent for sine utbrudd. Hennes franske motstander Virginie Razzano var likevel overrasket over lydnivået.Foto: SCANPIX/EPA/MARTIN PHILBEY Vis mer

- Dette var første gang jeg spilte mot henne, jeg visste ikke at hun skrek sånn, sier Razzano, ifølge Independent.

Tidligere tennisproff og nå ESPN-kommentator Patrick McEnroe (Johns bror, journ.anm.) stilte også spørsmålet:

- Hvilken kamp bråkte mest? Denne, eller Venus sin?

Venus Williams måtte ha legetilsyn flere ganger under gårsdagens kamp, men klarte til slutt å dra hjem seieren med det hun etterpå kalte sin mest smertefulle skade noensinne.

Fungerer
Den irriterer kanskje mange, men idrettslege Michael Warburton sier til Herald Sun at skrikingen langt fra er unødvendig for tennisspillere på dette nivået.

- Folk har lett for å kritisere tennisspillere som lager lyd, men undersøkelser viser at det er verdt det med tanke på styrken, energien og kraften det genererer, sier han.

- Man kan øke styrken med rundt 12 prosent med et stønn eller et skrik, og det er litt som å bli kvitt negative følelser ved hjelp av å rope i tillegg, mener Warburton.

STUSSER: Andy Murray sammenliknet Venus Williams' stønning med den som gjerne foregår under fødsler.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL CROCK
STUSSER: Andy Murray sammenliknet Venus Williams' stønning med den som gjerne foregår under fødsler.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL CROCK Vis mer

Utblåsningene bidrar til å skape lufttrykk som igjen kan gi økt kraft og bedre presisjon, mener fysioterapeuten.

Maria Sjarapovas lydnivå har blitt målt til rundt 101 desibel, omtrent tilsvarende lyden av politisirener.

- Det er også tilsvarende å bruke motorsag uten hørselsvern. Men kraften som blir generert med stønn er større enn uten. Det er litt som en vektløfter, for eksempel, hevder Michael Warburton.

Tennisspillernes hyling har vært gjenstand for diskusjon også tidligere.

I 2009 fikk Maria Sjarapova Wimbledon-publikummet mot seg da hun stønnet seg ut av andrerundekampen mot argentinske Gisela Dulko.