Trodde russerne ødela nye bevis

Dopskandalen: OL-prøvene fra Sotsji hentet ut av Russland.

FRYKTET RUSSISK JUKS:  Etter at labbsjefen i Moskva ødela 1417 prøver for å skjule russisk svindel, har internasjonale idrett vært redd for at også OL-prøvene fra Sotsji ble manipulert. Disse prøveneer hentet ut fra Russland. FOTO: AFP.
FRYKTET RUSSISK JUKS: Etter at labbsjefen i Moskva ødela 1417 prøver for å skjule russisk svindel, har internasjonale idrett vært redd for at også OL-prøvene fra Sotsji ble manipulert. Disse prøveneer hentet ut fra Russland. FOTO: AFP.Vis mer

DOP-PRØVENE fra Sotsji-OL 2014 er i god behold. Etter avsløringen av det russiske statsdopet i friidrett, har flere internasjonale idrettsmiljøer fryktet for at russerne jukset også under prøvetakingen i sine egne vinterleker.

Dette spørsmålet ble reist under styremøtet i Verdens Antidopingbyrå (WADA) sist uke, og nå får Dagbladet bekreftet at samtlige tester fra Sotsji er hentet ut av Russland og brakt til WADA-laboratoriet i Lausanne.

FULL STATLIG KONTROLL:  Vakthold på doplabben i Moskva. WADA-rapporten avslører at den egentlig var under full kontroll av russisk hemmelig politi. FOTO:  EPA/Maxim Shipenkov.
FULL STATLIG KONTROLL: Vakthold på doplabben i Moskva. WADA-rapporten avslører at den egentlig var under full kontroll av russisk hemmelig politi. FOTO: EPA/Maxim Shipenkov. Vis mer

Formelt er det den internasjonale olympiske komite (IOC) som kontrollerer videre testing. Doktor Ugur Erdener, sjefen for IOC sin medisinske kommisjon, forsikret WADA-lederne at ingen av OL-prøvene er blitt ødelagt og at samtlige kan retestes innenfor den vanlige fristen på 10 år.

Samtidig mente Erdener at den internasjonale kontrollen under Sotsji disse ukene i seg selv ga trygghet for at det nasjonale russiske jukset ikke har nådd vinterlekene. Han var imidlertid ikke sikrere enn at han understreket at nye opplysninger ville danne grunnlag for nye tester.

SPESIALBYGD FOR JUKS:  I det nye bygget til Moskva-laboratoriet ble avdelingene holdt strengt adskilt. På det viset vardet mulig å manipulere prøver uten å involvere helestaben. FOTO: EPA/Yuri Kochetkov.
SPESIALBYGD FOR JUKS: I det nye bygget til Moskva-laboratoriet ble avdelingene holdt strengt adskilt. På det viset vardet mulig å manipulere prøver uten å involvere helestaben. FOTO: EPA/Yuri Kochetkov. Vis mer

FOR det er all mulig grunn til mistro det analysearbeidet som er gjort på det en gang godkjente doplaboratoriet i Moskva. Rapporten fra den uavhengige granskingskommisjonen til Verdens antidopingbyrå (WADA) er i hvert fall knusende.

Den betegnelsen kan leses ganske så bokstavelig i en ellevill sak der den russiske labbsjefen Grigory Rodchenkov på lørdag morgen rett før han ventet WADA sine granskere på besøk, selv dro ned på kontoret og fikk knust 1417 prøveglass.

OMSTRIDT HOVEDKVARTER:  Herfra er all russisk olympisk idrett blitt styrt. Nå tviler omverdenen mer og mer på russernes metoder. FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov .
OMSTRIDT HOVEDKVARTER: Herfra er all russisk olympisk idrett blitt styrt. Nå tviler omverdenen mer og mer på russernes metoder. FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov . Vis mer

Det er derfor nyheten om at den internasjonale olympiske komite IOC har alle Sotsji-prøvene under kontroll i et annet laboratorium, er så viktig for den videre opprullingen av russernes dopsvindel.

RUSSISKE myndigheter hadde også full kontroll. Dessverre på sin spesielle måte.

WADA-rapporten avslører de rutinene det russiske hemmelige politiet hadde gjennomført for å sikre innsyn i all den nasjonale prøvetakingen. Denne rystende avsløringen er bakgrunnen for at internasjonal idrett nå vil finne sannheten om hva dette statlige kontrollsystemet egentlig betydde i forhold til testingen under vinterlekene 2014. Der stoler altså IOC inntil videre på sine egne eksperter som overvåket russernes prøvetaking gjennom februarukene i Sotsji.

IOC vet at de nå har all mulighet til å ettergå enkeltutøvere. Den muligheten kommer til å bli brukt. Stadig oftere er det denne kontrollen med bedre testverktøy som tar svindlerne.

I MOSKVA var poenget å beskytte dem. Da et nytt laboratoriebygg stod klart i 2012, ble det innredet i strengt adskilte avdelinger. På det viset var det  om nødvendig mulig å holde dekkjobber skjult for resten av de ansatte. Da labben vinteren 2014 dels ble flyttet til Sotsji, brukte FSB; det hemmelige russiske politiet, agenter utkledd som vanlig personell for å beholde oversikten over testingen.

I det dengang WADA-akkrediterte laboratoriet i hovedstaden var denne ordningen fast. Den nå suspenderte labbsjefen Rodchenkov avla ukentlig rapport til FSB-agenten Evgeniy Blotkin, og politiet avhørte rutinemessig alle labbansatte som hadde vært på møter og konferanser i utlandet. Poenget var å kjenne til hvilke nye metoder WADA hadde innført for å avsløre russernes dopingjuksere.

Akkurat det hjelper lite nå som Sotsji-prøvene er trygt ute av Russland.