Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trodde taket skulle blåse av hallen, men plutselig ble det helt stille: - Ganske kult

Håvard Lorentzen stilnet hjemmesupporterne. Den olympiske rekorden til hjemmefavoritten fikk bare stå i et par minutter.

GULL: Håvard Lorentzen jubler etter sitt gulløp på 500 meter. Med tiden 34,41 var det ingen som klarte å tukte ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GULL: Håvard Lorentzen jubler etter sitt gulløp på 500 meter. Med tiden 34,41 var det ingen som klarte å tukte ham. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGNEUNG (Dagbladet): Mandag ettermiddag gikk Håvard Holmefjord Lorentzen inn til en historisk gullmedalje på 500 meter i Sør-Korea.

Det var det første skøytegullet siden Ådne Søndrål vant 1500 meter i Nagano, og det første gullet på 500 meter siden Finn Helgesen vant i St. Moritz i 1948.

Men det kunne like gjerne vært en jubelkveld for hjemmesupporterne.

Det ble stille

I paret før Lorentzen knuste nederlandske Ronald Mulder, gikk nemlig sørkoreanske Cha Min Kuy.

Han utklasset kinesiske Tingyu Gao med 23 hundredeler, en liten evighet på 500 meter, og noterte seg i samme slengen for olympisk rekord på tiden 34,42.

Taket på skøytehallen lettet nesten da 24-åringen tok ledelsen.

På putene ved startstreken satt en rolig Lorentzen og fulgte med. På pressekonferansen etter løpet, forteller han at det var umulig å ikke få med seg hva som skjedde.

- Jeg satt og knøyt på meg skøytene da han gikk. Atmosfæren var helt utrolig, og jeg så at han gikk inn til olympisk rekord. Jeg tenkte at det var uklart om jeg ville klare å slå den tiden, men jeg ville gå for medalje, sier han.

34 sekunder er ikke lenge, men i løpet av de første 30 sekundene av sin olympiske 500-meter får Lorentzen de svarene han vil ha. Etter å ha parkert Mulder, rakk han til og med å gjøre seg noen tanker på oppløpssida.

- De siste 50 meterne tenkte jeg at dette blir medalje. Og så blir hele stadion stille når jeg går i mål. Det var ganske kult, sier han med et bredt smil, og tenker ganske sikkert tilbake på den ene grønne hundredelen som sikret ham seieren.

JUBEL: Se Håkon følge brorens gulløp på mobilen. Gratulerer med OL-gull Håvard Holmefjord Lorentzen! Video: Sandefjord Fotball Vis mer

- Trodde taket skulle blåse av

Landslagssjef Sondre Skarli var rørt til tårer etter at Lorentzen sikret det historiske gullet. Han sier selv at han «hulket» og var fremdeles blank i øynene da han måtte pressen en snau time senere.

- Det er vanskelig å sette ord på dette. Det er det største som har skjedd norsk skøytesport siden Koss tok tre OL-gull på Lillehammer. Vårt første OL-gull på 500 på 70 år og så setter han olympisk rekord på en lavlandsbane. Han kunne ikke levert sterkere. Dette er mer enn vi kunne drømme om, sier Skarli til Dagbladet.

Han er full av lovord om den rykende ferske mesteren, men lar seg spesielt beundre av måten han taklet det kritiske minuttet på. Lenger tid gikk det ikke fra Cha satte sin olympiske rekord, til Lorentzen var i gang med sitt rekordløp.

- Han pleier å få med seg mye av det som skjer rundt ham, og det blir ekstra spesielt når du har et hjemmepublikum som hyler så høyt at jeg trodde taket skulle blåse av. Likevel greier han å beholde roen og holde hodet kaldt, han er rett og slett et unikum.

HISTORISK GULL: Håvard Holmefjord Lorentzen tok Bergens første OL-gull i vinterlekene noensinne. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Sitt livs løp

Sprinttrener Jeremy Wotherspoon er stort sett en sindig mann, men også han trakk fram de store ordene da elevens bragd skulle beskrives.

- Han så løpet og han så tida, men han gikk rett tilbake til løpsplanen. Det er det mest imponerende for meg. Han så at han måtte gjøre sitt livs løp, og så gjorde han akkurat det.

Selv klarte aldri kanadieren å toppe sin fantastiske karriere med et OL-gull. Det har nå Lorentzen allerede gjort.

Og på fredag kommer det nok en mulighet. Da skal gutta gå 1000 meter, og igjen er bergenseren blant de virkelig store favorittene.

- Det blir spennende og jeg gleder meg veldig. Leverer jeg like bra som dette, blir det vanskelig å slå meg. Det er fullt mulig å slå Kjeld Nuis om jeg går som dette, sier Lorentzen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!