- Trodde TV-en skulle sprenges

Langrennsjentene inspireres av Marit Bjørgens gulløp.

GLEDER SEG: Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marthe Kristoffersen ser fram til å møte folkehavet i Holmekollen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GLEDER SEG: Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marthe Kristoffersen ser fram til å møte folkehavet i Holmekollen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

SORIA MORIA (Dagbladet): I går kveld sto Marit Bjørgen på Univsersitetsplassen og mottok en hyllest fra folkehavet etter gullseremonien.

I dag tidlig fikk Norges første gullvinner på hjemmebane i 2011 fri, i stedet stilte resten av lørdagens lag til 15 km jakstart opp og fortalte om hvordan de opplevde sprintløpet foran tv-skjermen.

Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marthe Kristofferen satt alle på utøverhotellet Soria Moria mens Kollen-brølet runget litt lenger ned i Nordmarka.

Både folkelivet, fargene, lydnivået og gullvinneren imponerte.

- Jeg synes det var helt rått, vi satt her inne og følte at tv-en skulle sprenges. Det var bare «Marit, Marit, Marit». Jeg tror det blir det største jeg har opplevd i morgen, sier Kristoffersen.

Gåsehud Steira forteller at jentene tok en hvilestund sammen mellom treningsøktene i går.

- Det blir veldig stort, vi fikk forsmak i går da vi var ferdigtrente. Vi kjørte buss opp hit, og det var et folkehav. Marit sa det bare var å glede seg. Jeg tror det blir gåsehud, sier Steira.

TRØBLER I KLASSISK: .Kristin Størmer Steira fortalte på dagens norske pressekonferanse at hun er mest spent på klassiskdelen under 15 km.  Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TRØBLER I KLASSISK: .Kristin Størmer Steira fortalte på dagens norske pressekonferanse at hun er mest spent på klassiskdelen under 15 km. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Johaug fleipet med at det ikke akkurat blir som å gå i Dalsbygda.

- Jeg gleder meg vanvittig, vi fikk en smakebit da vi så det det her i går. Trøkket på stadion blir en opplevelse for livet. Løypene er knalltøffe, men desto hardere de er jo bedre er det for meg. Jeg ser fram til å komme i gang her, sier Johaug.

Både hun og Størmer Steira ser på morgendagens jaktstart som sin beste mulighet, sammen med 30 km på VMs nest siste dag.

Det inspirerer Men så er det Marit Bjørgen, da. Selv om trønderjenta i går fortalte at hun har nådd målet, tror ingen av lagvenninnene hennes at hun blir noe lettere å slå enn før.

Steira lar seg ikke stresse av Bjørgen.

- Nei, man blir ikke utpsyket, men vi vet at Marit har vært suveren. Jeg tror det virker motsatt, det inspirerer. Vi vet at hun er der, og det inspirerer på hver treningsøkt, vi får måle oss med den beste.

I prøve-VM i 2010 ble det tredobbelt norsk, med Steira og Johaug etter Bjørgen. Det norske laget drømmer om en repetisjon, men jentetrener Egil Kristansen har ingen planer om stallordre for laget.

FULGTE MARIT PÅ TV: Marthe Kristoffersen ser på seg selv som en outsider, mens resten av det norske laget er medalje- og gullkandidater. Foto:Terje Bendiksby / Scanpix
FULGTE MARIT PÅ TV: Marthe Kristoffersen ser på seg selv som en outsider, mens resten av det norske laget er medalje- og gullkandidater. Foto:Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Det må vi ta underveis, for vår del er det ett fett hvem som vinner bare det er en nordmann. Det skal deles ut både gull, sølv og bronse og vi får nok kamp fra noen utlendinger, sier Kristiansen.

Steira og Johaug er ingen spurtkanoner, så det er opplagt at de fortrekker fart og strekk i feltet på både skøyting og klassisk.

- Jeg tror for min egen del at sjansen er i morgen eller neste lørdag, til individuelt gull. Men det er dumt å avsløre hvordan planen er, Marit sitter vel på rommet og ser på, sier Steira.

SLITELØP: Therese Johaug håper på tungt føre, gjerne fuktig snø. Foto Terje Bendiksby / Scanpix
SLITELØP: Therese Johaug håper på tungt føre, gjerne fuktig snø. Foto Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer