«Troen min er et vennskapsforhold med Jesus»

BERGEN (Dagbladet): Han er 20 år, 192 centimeter høy, midtstopper, personlig kristen og har alltid hatt Rune Bratseth som forbilde. Da er det ikke rart at mange bergensere mener Knut Walde kan være Guds gave til Brann-forsvaret.

Trener Teitur Thordarson er henrykt, Bergens-avisene jubler og i VG blir han omtalt som Branns nye kanon. Før han har spilt ett eneste minutt i Tippeligaen. Så når Knut Walde sier «jeg er ikke vant til dette her, jeg», er det ikke vanskelig å forstå hva som herjer bak hans naturlige beskjedenhet.

Gutten vet rett og slett ikke hvilken verden han har brukt vinteren til å fotballspille seg inn i.

Knut Walde begynte å spille fotball som åtteåring i bergensklubben Trane. Ved siden av lekte han seg litt i lengdegropa på friidrettsbanen. Men det var fotballspiller han skulle bli og derfor gikk han til Brann.

Etter to år som guttespiller ble han veid og funnet for lett for juniorlaget.

Veien tilbake til Trane var den korteste. Der fikk han en halv sesong på A-laget i 4. divisjon før han reiste til Minnesota i USA som utvekslingsstudent fra Danielsen videregående - en kristen privatskole i Bergen. Og da det året var unnagjort ble det en halv sesong til i 4. divisjon. Vinteren 2000 ble han spurt om han kunne tenke seg å returnere til Brann.

Tilbudet handlet om U-laget og Knut Walde sa ja. Han ville prøve seg en gang til, se om han hadde det og finne ut om han virkelig kunne bli den fotballspilleren han alltid har drømt om å være. Og sjøl om han fortsatt ikke helt skjønner at han er på vei til å bli akkurat det, den fotballspilleren han alltid har drømt om å være, så skal han i hvert fall Tippeliga-debutere på TV mot Molde neste lørdag.

Og:

I Fotball-Norge kan det ikke bli tøffere enn det.

- Om Brann og Bergen som kombinasjon er skremmende, sier du? Både ja og nei, svarer Knut Walde. - Foreløpig har jeg ikke kjent de mørke sidene på kroppen. Men jeg vet de er der - jeg har jo sett hvordan folk har blitt dårlig behandlet både av media og fansen. Og det siste eksempelet - det med Azar (Karadas) - hører jo ikke hjemme noen plass.

Azar Karadas fikk mordtrusler da han valgte Rosenborg framfor Brann. I tomrommet han etterlot seg har Knut Walde opplevd hyllesten. For han er ikke i tvil om at en sterk konkurrent er borte, selv om trener Teitur sier han han brukte/kunne bruke Knut Walde mer enn Azar Karadaz da begge var på laget..

- Jeg tror det hjalp meg at Azar gikk til RBK, sier han bestemt.

Knut Walde har aldri spilt for et aldersbestemt landslag. Han har aldri spilt for kretslaget heller.

- Jeg ble riktignok tatt ut to ganger til kretslaget, sier han. - Den ene gangen ble samlingen avlyst - den andre gangen var jeg syk. Så det er riktig, det - jeg har ikke spilt annet enn klubbfotball. Og jeg tenker ikke på noe annet heller.

Den norske ungguttedrømmen om proffspill i utlandet har med andre ord ikke materialisert seg i dette stopper-talentet. Og spørsmålet er om den i det hele tatt kommer til å gjøre det. For Knut Walde er ikke som de fleste andre norske fotballungdommer - han har et viktigere liv utenfor banen.

Et liv han omtaler som et vennskapsforhold med Jesus.

- Jeg er personlig kristen, sier han. - Og min tro er et vennskapsforhold med Jesus. Og den vil gi meg trygghet selv om det går dårlig. Når jeg svinger i prestasjonene - og det vil jeg helt sikkert gjøre, jeg er jo bare en urutinert 20-åring - vil det være godt å ha troen å falle tilbake på.

Salem-kirken i Bergen er Knut Waldes gode fristed. Der er han på ungdomssamlinger på lørdagskveldene og til gudstjeneste med familien på søndager. Og han møter ikke fordommer - den tida er forbi. Og han forklarer det på følgende måte:

- Rune Bratseth og Jan Åge Fjørtoft har vært gode forbilder og rollemodeller. For meg har Bratseth vært det store forbildet - et barndomsidol. Og troen min er akseptert i miljøet, folk spør hvis det er noe de lurer på. At jeg går i kirken når de andre gjør noe annet, er fullt ut akseptert.

Fram til for noen få uker siden var fotballen fortsatt bare en hobby for Branns nye midtstopper. Nå som seriestarten nærmer seg, og plassen ved siden av Roy Wassberg virker sikrere og sikrere, har det begynt å gå opp for ham at det er fotballspiller han er.

- Jeg ser det mer og mer. Jeg merker på meg sjøl at jeg blir mer og mer skjerpet. Og det må jeg være hvis jeg skal ha håp om å hevde meg i Tippeligaen. De som er rutinerte kan sikkert klare seg uten å ta ut maksimalt hver eneste gang. Skal jeg henge med i svingene, er jeg nødt til å gi alt på hver eneste trening.

Overraskelsene har kommet på løpende bånd for Knut Walde denne vinteren og våren. Først tilliten, så kampene, deretter mediarosen, og til slutt - som mot Viking på søndag - den endelige bekreftelsen på at han virkelig kan klare seg mot de beste.

- Jeg er overrasket over at jeg har holdt så bra som jeg har, sier han. - Det kan nok skyldes at jeg ikke har hatt så store forhåpninger i forhold til meg selv - at jeg egentlig er litt bedre enn det jeg trodde jeg var. Og derfor er jeg ikke redd for at fallhøyden kan være stor, selv om jeg har tenkt tanken på at jeg kan mislykkes.

- Fordi?

- Det er ikke viktig for meg. Jeg har andre ting enn fotballen. Og derfor prøver jeg bare så godt jeg kan. Og går det ikke, kan jeg i hvert fall si at jeg prøvde og ga mitt.

Knut Walde har kontrakt med Brann ut neste sesong. Blir fotballen kjedelig, vil han finne på noe annet.

- Jeg er forberedt på tunge stunder og at det kan bli kjedelig. Jeg, som alle andre, kan jo bli skadd. Men jeg tenker ikke på det, for nå er det vanvittig gøy å være en del av Brann. Og veldig moro å spille fotball.

- Hva er dine personlige forhåpninger i Norges mest fotballgale by?

- At Brann skal gjøre det bedre enn i fjor. Og det tror jeg vi kan klare. Men det er litt uro - vi vet jo ikke hva som skjer med Thorstein (Helstad) og Raymond (Kvisvik). Og det er klart at det vil få konsekvenser når vi mister dem. Alle lag vil svekkes når to av de mest markante spillerne forsvinner.

Knut Walde trenger ikke å fortelle at han er en rolig og sindig gutt på 20 år. Han er det sjøl om intervjusituasjonen gjør ham enda litt roligere og sindigere enn normalt. Men han har et svar på det også - han skal lære seg å leve med og takle media. For ikke å komme, som han sier det sjøl, skjevt ut.

- Dette er nytt for meg og noe jeg må lære av. Jeg er ikke vant til denne formen for oppmerksomhet.

- Så hvordan tror du Knut Walde kommer til å føle seg på Molde Stadion neste lørdag?

- Nervøs.

UVANT: - Jeg er ikke vant til denne formen for oppmerksomhet, sier Knut Walde.
ROLIG GUTT: Knut Walde trenger ikke fortelle at han er en rolig og sindig gutt på 20 år.
HOBBY: Fram til for noen få uker siden var fotballen fortsatt bare en hobby for Branns nye midtstopper.